lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pripravte svoj bazén na zimu

  Spracoval(a) : Miriam Kruhlová
Dátum : 18.8.2008
späť
Späť

Poslať
 

Keď pominie letná sezóna a počasie nám začína signalizovať príchod zimy, treba sa v pravý okamih postarať o uloženie bazéna na zimný spánok. Každý vonkajší bazén je dôležité zazimovať pred príchodom prvých mrazíkov. Chybou je nielen neskoršie, ale dokonca aj predčasné zazimovanie. Neriadime sa pritom výlučne počasím, ale hlavne teplotou vody v bazéne.

Pokiaľ ide o nadzemné bazény, stačí vypustiť vodu a schovať ich. Trochu viac práce si vyžadujú zapustené bazény. Zazimovanie sa robí vtedy, keď sa ustáli teplota vody na 10 až 12 °C. Pokiaľ by bola teplejšia, dochádzalo by k rýchlejšiemu množeniu mikroorganizmov, rias a plesní. No vodu je v každom prípade nutné ošetriť špeciálnymi, pomaly rozpustnými prostriedkami na zazimovanie, ktorých úlohou je zamedziť vzniku rias. Zároveň udržujú stabilnú kyslosť vody, čím znižujú možnosť vytvárania usadenín vápnika alebo minerálnych zákalov. Pokiaľ sa v priebehu zimy na dlhšiu dobu roztopí ľad v bazéne a voda sa začne kaziť, je potrebné chloráciu zopakovať.

Ako správne zazimovať bazén?
Pred zimným obdobím je dôležité hladinu vody v bazéne znížiť natoľko, aby prípadný plávajúci ľad nerozbil technické vybavenie (skimery, trysky, protiprúd, svetlá a iné). Pri zapustených bazénoch je možné ponechať veľkú časť vodu v bazéne celú zimu. Tlaky zamrznutej zeminy a ľadu v bazéne sa tak môžu vzájomne kompenzovať a nedôjde k prasknutiu či zrúteniu stien bazéna. Pri krehkejších plastových bazénoch a keramických obkladoch je však lepšie vypustiť všetku vodu.


Pri systéme, ktorý to dovoľuje, odmontujte filter, čerpadlo a rebrík. Pri stabilných filtráciách, vypustite minimálne 20 cm pod najnižšie uloženými odtokmi, tryskami alebo pod ústím protiprúdu. V priebehu zimy nesmie hladina dosiahnuť tejto úrovne, najmä počas dlhodobých dažďov alebo pri silnom tavení je lepšie hladinu občas skontrolovať a prípadne odpustiť. Dôležité je tiež odvodnenie všetkých vodných rozvodov, ktoré by mohla zamrznutá voda roztrhať. „Pri bazénoch s fóliou, tzv. linerom, sa vypúšťajú približne 2/3 objemu, aby sa zachoval dostatočný tlak nutný na napnutie fólie, a zostala pritom dostatočná rezerva na dažďovú vodu,“ radí konateľ Bazénov Desjoyaux Rudolf Pejša. Nakoniec zakryte bazén nepriehľadnou zimnou plachtou z hustej sieťoviny, ktorá zabráni napadaniu nečistôt a zároveň bráni množeniu baktérií a rias.

Neváhajte si zavolať odborníkov
Dobre prevedená odstávka je zárukou dlhej životnosti vonkajšieho bazénu. Každý typ si vyžaduje inú starostlivosť a trochu rozdielny prístup. „Nie je preto hanba pozvať si na zazimovanie odborníka, čo robí asi 50% našich zákazníkov, hoci francúzsky bezpotrubný filtračný systém patrí pri odstávke k tým najjednoduchším,“ hovorí Rudolf Pejša. Neváhajte si teda ako čerství majitelia bazénu prizvať k bazénu firmu, minimálne raz či dvakrát, pretože na rôzne bazény nemožno uplatniť univerzálny postup zazimovania. Obzvlášť stabilné filtrácie s rôznymi opčnými prostriedkami vyžadujú odborný zásah. Pokiaľ zazimovanie bazénu nezanedbáte, na jar bude pre vás podstatne ľahšie dať ho opäť do prevádzky.

Vyberte si vhodnú zimnú plachtu
Rovnako dôležité ako ošetrenie vody, je kvalitné zakrytie bazénu. Zakrývacia plachta by v základnom vybavení vonkajšieho bazéna určite nemala chýbať.

Zimná plachta (hustá sieťovina) zabraňuje znečisteniu bazéna počas jeho odstávky, no zároveň prepúšťa dažďovú vodu a topiaci sa sneh, takže ju vytvorené kaluže nepotrhajú. Nepriehľadná plachta navyše bráni prenikaniu svetla, ktoré podporuje tvorbu rias a mikróbov, napriek chladu v zimnom období. Odporúča sa na hladinu umiestniť špeciálne plaváky, ktoré zmiernia tlak ľadu na bazénový skelet. (Desjoyaux)

Univerzálna plachta je ideálnym riešením, pretože ju môžete používať v zime aj počas leta. Okrem požiadavkou na bezpečnosť, plní funkciu tepelnej izolácie a ochrany pred padajúcimi nečistotami. Je vystužená hliníkovými nosníkmi a ukotvením do dlažby je navyše zabezpečená proti posunu. Plachta sa kladie na obrubné kamene bez dotyku s vodnou plochou a okrem izolácie poskytuje ochranu proti pádu detí či zvierat do vody. (Desjoyaux)

Niekoľko užitočných rád pre zazimovanie

1. Prvým krokom je finálne vyluxovanie dna a stien, pri pieskových filtroch je potrebné navyše ich dôkladné prepranie.
2. Druhým krokom je odpustenie bazéna. Pri plastových bazénoch a bazénoch s keramickým obkladom je lepšie vypustiť všetku vodu. Naopak, pri bazénoch s fóliou (tzv. linerom) sa upúšťajú len cca 2/3 objemu, aby sa zachoval dostatočný tlak nutný k napnutiu fólie.
3. Do vody sa aplikuje zazimovací roztok (zmes kvarterných amóniových solí), ktorý je určený ku konzervácii vody v zimnom období. Aktívna látka sa veľmi pomaly uvoľňuje. Zabraňuje tvorbe rias. Uvedenie bazénu do prevádzky na jar je potom menej náročné.
4. Pri stabilných filtráciách upúšťame minimálne 20 cm vody pod najnižšie uloženými odtokmi, tryskami alebo pod ústím protiprúdu. V priebehu zimy nesmie hladina dosiahnuť tejto úrovne, najmä počas dlhodobých dažďov alebo pri silnom tavení je lepšie hladinu občas skontrolovať a prípadne odpustiť. Nikde v technológii či v potrubí nesmie zostať voda, všetky vnútorné rozvody je potrebné prefúknuť tlakom vzduchu. Oveľa ľahšie zazimovanie vyžaduje mobilná filtračná jednotka Desjoyaux, ktorú jednoducho celú odmontujete a ľahko uschováte.
5. Nezabudnite vypnúť centrálny vypínač. Pokiaľ žijete na území, kde mrazy častejšie klesajú pod –15 °C, je bezpečnejšie motor a čerpadlo odpojiť a uskladniť ich na teplom a suchom mieste.
6. Špeciálne plaváky, rozložené uhlopriečne na hladine zabránia, aby rozpínajúci sa ľad poškodil steny bazénu. Menej estetickým, ale bezplatným riešením sú prázdne plastové pet fľaše.
7. Pokiaľ máte pri bazéne akýkoľvek navíjací systém zakrytia (plachtu, roletu), je najlepšie ho cez zimu odmontovať a uschovať alebo aspoň zakryť. Lamelová roleta nie je vôbec vhodná pre zimné zakrytie bazéna. Do vnútorných lamel môže vniknúť voda, ktorá ich môže potrhať.
8. Cez bazén je najlepšie natiahnuť zimnú plachtu.


Viac sa dozviete na: www.desjoyaux.cz


 


Diskusia k článku:

Sme po prvej zime našho bazéna. Pár dobrých rád: 1/ Uisťujem, že všetky plávajúce "zariadenia" zbraňujúce súvislej šadovej prikrývke sú "na prd". PET fľaše i polystyrén plávajú na hladine a ľad toho roku (2009) sa veselo tvorí POD nimi. Tento druh ochrany by bol účinný iba vtedy, ak od hladiny až do hlbky 15-20 cm dokážete ponoriť "nejaký" pružný materiál. uvažoval som aj o plávajúcich "bójkach-šnúrach" ako vidíme medzi dráhami na plaveckých štadiónoch ale aj to je neúčinné. (Pokiaľ sa "TO" neponorí do 20 cm, chránite bazén ako na Riviére a teda je to len na okrasu. Proti tým mrazom ktoré skutočne môžu roztrhnúť bazén je to absolútne neúčinné. 2/ túto zimu (január) klesali nočné teploty 2 týždne pod 8-12 stupňov. V strede bazénu bol ľad 25 cm. Nedal som mu možnosť vytvoriť súvislý pancier po celej šírke. Každý deň som po jednom okraji rýľom rozsekal asi 50 cm široký pás ľadu (denne asi 4-6 cm hrubý) a kkryhy som vyhádzaldo stredu. Teraz pokojne spávam. Akurát si denne trocha zacvičím.
Neregistrovaný - , 11.1.2009 15:24
Tiež sme prestali dávať polysterény a iné plaváky, lebo sú neúčinné. Tohtoročnú zimu sa nám nechcelo zakrývať bazén, tak sme ho po zazimovaní nechali odokrytý, voda zamrzla, typovali sme najmenej 10 cm na hrúbku a 6-ročný syn sa učil na bazéne korčuľovať. Pri rozmere 3,5x8 m sa celkom dalo. Keď sa zvečerievalo nachvíľu sme si zapli v bazéne aj svetlo, bolo to celkom štýlové a zábavné. Na jar pri dlhodrvajúcich dažďoch natoľko stúpla hladina, že sme čerpadlom časť vody museli odčerpať, aby sa nedostala do vrchných trysiek a keďže bazén bol odokrytý,nemuseli sme hladinu pravidelne kontrolovať. Bazénu sa nič nestalo, už je napustený a pripravený na kúpanie.
Neregistrovaný - , 4.5.2009 23:05
Co sa tyka PET flias - staci ich ciastocne naplnit vodou, pieskom, nech sa dostatocne ponoria. ;)
Neregistrovaný - , 17.5.2009 13:04
Son of a gun, this is so heulfpl!
Neregistrovaný - MyxTuihXhLcNUXakjJW, 23.9.2011 19:11, anna.sims(`na`)norfolk.nhs.uk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!