lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako sa brániť proti nepríjemnému hmyzu

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 29.6.2001
späť
Späť

Poslať
 

KOMÁRE
Viete, že zatiaľ čo samčekovia komárov mierumilovne cuckajú nektár, samičky prahnú po našej krvi. Potrebujú ju pre život – na vyliahnutie vajíčok. Preto, vedené materinským inštinktom, nemilosrdne zabárajú bodáky do nášho tela. Najusilovnejšie sú medzi zotmením a východom slnka, počas teplých a vlhkých dní už popoludní. Komáre nemajú žihadlo, ale akýsi sosáčik, ktorý neobsahuje jed. V slinách, ktoré sa prenášajú pri bodnutí, sa však nachádzajú proteíny, ktoré u človeka môžu vyvolať alergiu.
Reakcie na uštipnutie komárom môžeme rozdeliť do piatich štádií:
1. Prvý štípanec ostane bez následkov.
2. V druhom štádiu prichádza k oneskorenej reakcii: desať až dvanásť hodín po uštipnutí vznikne svrbiaci štípanec.
3. V treťom štádiu vzniká pocit svrbenia okamžite. Staršie, aj týždeň staré štípance sa môžu v dôsledku nového uštipnutia reaktivovať.
4. Vo štvrtom štádiu prichádza iba k okamžitej reakcii a pocit svrbenia prejde po desiatich minútach.
5. Iba človek, ktorý je dlhý čas vystavený útokom komárov, prejde do piateho štádia, v ktorom už neprichádza k žiadnym alergickým reakciám ani symptómom Preto sa na afrických safari škrabú po bodnutí hmyzom iba turisti, ale nikdy nie domorodci.

Je dokázané, že komáre si vyberajú aj podľa krvnej skupiny /lady informovala/.
Obrana: alternatívou hysterického behania so zloženými novinami, či papučami sú rozličné repelenty, elektrické odpudzovače hmyzu, sviečky, olejové lampy (samozrejme iba horiace) alebo akustické odpudzovače. Údajne pomáha aj cigaretový dym, ja mám iné skúsenosti.

VČELY A OSY
Včely, osy, sršne a čmeliaky sa vyskytujú v prírode po celý rok okrem zimy. Kým včela je užitočná, pretože opeľuje kultúrne rastliny a produkuje med, patrí osa medzi záhradných škodcov a napáda aj iný hmyz. Čmeliak je takisto dôležitým pomocníkom pri opeľovaní a aj keď nás často vystraší svojim hlbokým bzučaním a veľkosťou, je v podstate priateľský a na človeka neútočí. Aj napriek tomu sa nesnažte chytiť ho do ruky, pretože vás určite (a celkom iste nie priateľsky) bodne. Najagresívnejšia spomedzi menovaných druhov hmyzu je osa, ktorá môže na rozdiel od včely, ktorá po vbodnutí umiera, môže bodnúť aj viackrát. Je sfarbená podobne ako včela – žlto-hnedo, ale má štíhlejšie telo.

Obrana:
Včely.
Nenoste pestré oblečenie – včely si ho mýlia s kvetmi a tam, kde viete, že sa môžu vyskytnúť včely, nechoďte naboso. Bodnutie včely je bolestivé a pálivé, ale nebezpečné je iba pre alergikov. Ak vás štipnutie predsa len neminie, potrite postihnuté miesto ľadom, octom alebo citrónom.

Osy. Rovnaká obrana ako u včiel. Bodnutie osy je ešte bolestivejšie a odznieva pomalšie.

Čmeliak. Čmeliaka nedráždime prudkými pohybmi ani nezabíjajme. Jeho bodnutie svrbí a mierne opuchne. Stačí po potrieť citrónom.

Sršeň. Jeho bodnutie je nebezpečné iba pre alergikov. Sršne by sme nemali odháňať rýchlymi pohybmi, mávaním rúk ani kúskami odevov – sršne bodajú iba v sebaobrane.

Diskusia k článku:

a ked sa neubranite tak ako sa nikdy neubranim ani ja, potom odporucam natierat stipance gelom novosil aby rychlejsie zmizli
Neregistrovaný - Nika, 28.5.2016 20:03, veronikamich(`na`)yahoo.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!