lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kde sa vzalo drobné čokoládové dielko?

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 16.5.2012
späť
Späť

Poslať
 

O tom, ako vznikla lahodná pralinka – drobná čokoládová delikatesa, koluje viacero príbehov. Dokonca existujú aj historky o vzniku samotného pomenovania pralinka. Jednou z nich je, že svoj, dnes už bežný názov, dostala podľa francúzskeho diplomata z počiatku 17. storočia - grófa du Plessis-Praslin. Hovorí sa však, že skutočným tvorcom pralinky bol jeho osobný kuchár, Klement Lassagne.

Existuje niekoľko povier, ako prišiel na lahodné spojenie mandle a skaramelizovaného cukru, čo bola prapôvodná verzia pralinky. Jedna hovorí o nešikovnom učňovi, ktorý prevrhol misu s mandľami do karamelu, iná o roztopašných Lassagneových deťoch. Nech už to bolo tak či onak, pôvodná cukrovinka mala byť pomenovaná po spomínanom grófovi. Lassagne však neváhal a otvoril si vo Francúzsku cukráreň s názvom Maison du Praslin, ktorá v určitej podobe vraj existuje dodnes.

Prozaickejšia a asi aj pravdepodobnejšia bude druhá verzia, ktorá hovorí, že korene praliniek siahajú "len" do roku 1910, kedy Leonidas Kestekides po prvý raz cestoval do Belgicka na výstavu Expo ukázať svoje cukrárske výrobky. Jeho kulinárske umenie vzbudilo značný obdiv, preto sa rozhodol v Belgicku zostať. Tá pravá „kariéra“ sa však rozbehla až keď si tu otvoril svoj prvý obchod s pralinkami a zverejnil svoj recept. I napriek tomu, že v dnešnej dobe sa pralinky pripravujú podľa rozličných receptúr a s pôvodnými nemajú veľa spoločné, označenie belgické pralinky alebo belgická čokoláda je pre každého cukrára a milovníka tejto voňavej delikatesy synonymom kvality a tradície.

Kvalita značky ILLUI

Aby sme našli a vychutnali si atmosféru pravej čokoládovej výrobne s precíznym majstrom pralinkárom, nemusíme chodiť až do Belgicka. Rozvoniavajúcu čokoládovú výrobňu nájdeme aj na Slovensku – v Pezinku. Okrem kvalitnej belgickej čokolády značky Callebaut, s ktorou tu denne pracujú, natrafíte vo výrobni aj na množstvo ingrediencií ako sú orechy, ovocie, kvalitné likéry a vína. Vyrábajú sa z nich jemné náplne, tvoriace srdce samotnej pralinky. „Snažíme do našej práce prinášať neustálu inovatívnosť pri zachovaní tradičnej kvality, na ktorú sú naši zákazníci zvyknutí,“ vysvetľuje majiteľ spoločnosti CACAOTICA Peter Žáčik a dodáva, že pralinky je potrebné rozlišovať. Existuje totiž viacero druhov čokoládových pochúťok, ktoré sa líšia spôsobom výroby i obsahom.

Aké sú teda tradičné druhy čokoládových praliniek?

Truffles – svoj názov dostali podľa nepravidelného tvaru hľuzovky. Dohotovujú  sa v rukách, preto je každý takto „vymodelovaný“ bonbón jedinečný svojim tvarom. Truffles môžu obsahovať rôzne plnky, ale aj kúsky ovocia, či orechov.

Pralines – charakteristická pre ne je tzv. čokoládová škrupinka, ktorá je v symbióze s plnkou. Pralines môžu byť zdobené a čokoládovnícki majstri ich považujú za skutočné umelecké dielka. A nielen oni.

Dipped goods – nie sú to pralinky v pravom zmysle slova. Ide o ovocie namáčané v kvalitnej čokoláde. Lahodná kombinácia chuti sušených plodov a čokolády nenechá chladným žiadneho milovníka sladkého potešenia.

Dragée dražé sa vyrába odlišnou technológiou ako pralinky alebo máčané ovocie. Na drobné kúsky ovocia alebo orieškov je postupne nanesená čokoláda, ktorá sa neskôr leští. Vybrať si možno medzi kvalitnou tmavou, mliečnou i bielou verziou. Alternatívou k čokoláde môže byť aj jogurtová, či karamelová poleva.

Obmeny týchto čokoládových pochúťok tvoria sortiment značky ILLUI. Objednať si však možno aj pralinky vyrobené „na mieru“ s logom spoločnosti či v neobvyklom tvare. Pokiaľ ide čokoládu a kreatívne výrobky z nej, fantázii sa medze nekladú.

 

V týchto pralinkách chémiu nenájdete

 

Každý deň sme vystavení rôznym nástrahám v podobe potravín s prídavnými a konzervačnými látkami a s čoraz dlhšou dobou trvanlivosti. Niekedy by sa dalo povedať, že už ani nevieme, ako chutí to obyčajné, prirodzené, nechemické. Ženieme sa za čo najnižšou cenou a zabúdame pritom na srdce i svoje zdravie. Chémia môže oklamať chuťové poháriky, srdce  však pravdu pozná.  

 

Ak si chceme dopriať niečo skutočne jedinečné, alebo obdarovať niekoho, na kom nám skutočne záleží, pri každej príležitosti zažiarime s ručne vyrábanými  čokoládovými pralinkami ILLUI. Sú vyrábané z najkvalitnejšej belgickej čokolády Callebaut, bez akýchkoľvek umelých prísad, farbív, aróm a príchutí. Použitá horká čokoláda obsahuje vyše 70 % kakaa, mliečna 33 % a biela 28 %. Žiadne rastlinné tuky. O plnkách do praliniek ILLUI zasa platí zásada zákazu vstupu priemyselných polotovarov, rastlinných tukov, sušeného mlieka a zákaz vstupu majú, samozrejme, aj stabilizátory a chemické konzervačné prísady. Čerstvé maslo a šľahačka sú suroviny, vďaka ktorým sa vám čokoládové produkty ILLUI rozplynú na jazyku a prinesú lahodný chuťový zážitok. (A tu platí múdrosť, ktorá hovorí, že lepšie je raz vyskúšať, ako stokrát  počuť.)

 

Sto ľudí, sto chutí

Vyhovieť každému, najmä pokiaľ ide o jedlo či dezert, sa nedá. V pezinskej čokoládovni sa o to však snažia a svoje pralinky obohacujú len o tie najkvalitnejšie prísady. Napríklad orechy určené do plnky sa pražia len niekoľko dní pred ich finálnym použitím, aby si zachovali čerstvosť, jemnosť a vôňu. Na výrobu sa používajú turecké lieskovce, iránske pistácie, kalifornské mandle a indické kešu orechy. V pralinkách ILLUI nájdete s nadsádzkou celý svet. Zákazníci obľubujú ovocné plnky. Pripravujú sa výlučne z čerstvého alebo mrazeného ovocia. Varením sa v ňom znižuje obsah vody, až kým sa ovocná zmes nezredukuje na správnu hustotu. Všetko, samozrejme, bez pridania konzervačných látok. Vďaka tomuto šetrnému postupu obsahujú pralinky plnú chuť ovocia a majú neprekonateľnú arómu. „Marcipán používame najvyššej lubecker kvality s trvanlivosťou len štyri mesiace. Likérové plnky si vyrábame vlastné z jamajského rumu a  vínové  pralinky sú  z vína odrody Alibernet z domácej produkcie vinárstva Karpatská Perla,“ vysvetľuje pôvod netradičných príchutí Peter Žáčik, majiteľ výnimočnej pezinskej čokoládovne ILLUI. V prípade, že receptúra obsahuje invertný cukor, používa med z vlastného chovu. Peter Žáčik ho vyberá z úľov, keď je dobre zahustený a včelami spracovaný s minimálnym obsahom vody. Ide o med z prirodzených rastlín ako agát, lipa či lúčne kvety. Pod značkou ILLUI Chocolaterie možno kúpiť stále nové kreatívne delikatesy. Najnovšie napríklad spoločnosť uvádza na trh pralinky  s náplňou z dezertných vín, likérov Grand Marnier,  Cointreau a MARSEN.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!