lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
OD ÉRY JEDNORAZOVÝCH HYGIENICKÝCH VLOŽIEK K NAJNOVŠÍM INOVÁCIÁM V TEJTO OBLASTI

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 8.8.2012
späť
Späť

Poslať
 

Ženy v minulosti počas menštruácie používali rôzne formy ochrany. Menštruačné vložky sa spomínajú už v 10. storočí v Soude (v rozsiahlej byzantskej encyklopédii z 10. storočia o antickom Stredozemí), podľa ktorej Hypatia, ktorá žila v 4. storočí n. l., vraj hodila jednu zo svojich použitých menštruačných handričiek na svojho nápadníka, čím sa ho snažila odradiť. V súčasnosti sú hygienické vložky a intímky súčasťou každodennej dámskej hygieny – ako sa však tento segment vyvíjal a aké sú najnovšie inovácie? A ako si môžeme byť isté, že sme si zvolili výrobok, ktorý je pre nás najvhodnejší?

 

Jednorazové menštruačné vložky vznikli na základe vynálezu Benjamina Franklina, ktorý bol určený na záchranu vojakov so zraneniami z hrubých brokov, ale zdá sa, že na trhu sa prvý raz objavili až okolo roku 1888. Jednorazové vložky začali využívať zdravotné sestry, ktoré na zachytávanie menštruačného krvácania používali bandáže z drevoviny. Vyrábali tak akési podložky z ľahko dostupných materiálov, ktoré boli také lacné, že ich mohli po použití vyhadzovať. Niektorí z prvých výrobcov jednorazových vložiek boli zároveň výrobcami obväzov, čo vám môže napovedať niečo o tom, ako tieto výrobky vtedy vyzerali.

 

Kým sa vynašli hygienické vložky, na zachytávanie menštruačného krvácania sa všeobecne používala látka alebo opakovane používané vložky. Ženy často používali rôzne doma vyrobené vložky, ktoré si zhotovili z rôznych látok, zo zvyškov, z trávy alebo iných absorpčných materiálov, ktoré zachytávali menštruačné krvácanie. Mnohé zrejme nepoužívali vôbec nič. Aj potom, čo sa jednorazové vložky dostali na trh, niekoľko rokov boli pre mnohé ženy príliš drahé a nemohli si ich dovoliť. Kým sa jednorazové menštruačné vložky stali bežnou záležitosťou, prešlo niekoľko rokov. V súčasnosti sa používajú takmer výhradne vo väčšine priemyselného sveta.

 

Zdá sa, že do konca 19. storočia si väčšina žien vyrábala vlastné vložky alebo, ako ženy na vidieku, nenosili ani vložky, ani nohavičky. Keď menštruovali, zanechávali za sebou krvavú stopu.

Bol to dávny zvyk žien z vidieka a nižších tried. Prakticky jedine ženy pracujúce v divadle nosili priliehavú bielizeň alebo špongie a len málo žien nosilo nohavičky alebo dokonca používalo vložky, ktoré si vyrobili z látky. Pranie a vymieňanie spodnej bielizne sa považovalo za nezdravé, pretože ženy sa obávali, že by mohlo zabrániť krvácaniu alebo spôsobiť intenzívnejšie krvácanie. Podľa správy nemeckí lekári v XIX. storočí začali navrhovať menštruačné pomôcky pre ženy na zlepšenie ich zdravia. Americké patenty na menštruačné pomôcky sa datujú do roku 1854, keď sa objavil pás s oceľovými pružinami na držanie vložky, ale rozmach nastal až v 70. rokoch devätnásteho storočia.  

 

 

Dizajn, materiál, inovácie od Procter & Gamble

 

Ergonomický dizajn a materiály používané na výrobu vložiek sa menili aj od 80. rokov dvadsiateho storočia až po súčasnosť. Predtým používané materiály až tak dobre neabsorbovali a neboli také účinné a prvé vložky boli hrubé až dva centimetre, takže hlavným problémom bolo pretekanie. V roku 1986 boli v USA na trh uvedené vložky Always Plus, ktoré predstavovali prvý rad dámskych hygienických vložiek s ochranou nohavičiek po stranách, ktorá sa označuje ako „krídelká“. Krídelká prekrývajú okraje nohavičiek a zabezpečujú tak zvýšenú ochranu po stranách, kde najčastejšie dochádza k pretečeniu. Ďalší míľnik sa spája s rokom 1991, keď sa na trh dostali vložky Always Ultra – tenké vložky s inovatívnou super absorpčnou technológiou na ochranu v oblasti dámskej hygieny. V roku 2004 Always prichádza so svojím variantom Sensitive - s vložkami s povrchovou vrstvou hebkou ako bavlna, čím Always napĺňa potreby ešte väčšieho množstva spotrebiteliek. Nový prémiový rad výrobkov prichádza na trh v roku 2011: Always navrhuje úplne nové hygienické vložky s názvom Always Platinum, vložky s jemným čipkovým povrchom, ktorý zanecháva na pokožke

 

luxusný pocit, a to spolu s pocitom hebkosti, sucha a ochrany. Nové, vylepšené absorpčné  jadro obsahuje super absorpčný gélový materiál, ktorý zadržiava tekutinu vo vnútri vložky a jej povrchovú vrstvu tak udržuje suchú.  

 

Najnovšia inovácia od značky Always prišla na trh v roku 2012 v podobe väčšieho pocitu pohodlia, ktorý poskytujú vložky Always Ultra: ide o úžasnú tvarovanú povrchovú vrstvu, vďaka ktorej sa pokožky dotýka až o 50 % menej vložky*. Preto je pohodlnejšia a jemnejšia k pokožke a zároveň má aj väčšie otvory pre rýchlejšiu absorpciu, čím zabezpečuje pocit sucha.*

*v porovnaní s predchádzajúcimi vložkami Always Ultra

 

 

Zdroje:

Sabine Hering a Gudrun Maierhof, Die unpäßliche Frau

www.wikipedia.org


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!