lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Niet pochýb – je to tehotenstvo

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 13.9.2002
späť
Späť

Poslať
 

O tom, či ste alebo nie ste tehotná, sa môžete presvedčiť už šesť dní po oplodnení. Tehotenské testy, dostupné v lekárňach, sa dajú ľahko urobiť v akýchkoľvek podmienkach. Organizmus ženy sa mení od prvej chvíle, keď sa oplodnené vajíčko uchytí na stene maternice. Ako prvé začnú hormóny celkom meniť cieľ svojej práce. Namiesto riadenia mesačného cyklu ovulácie sa sústredia na vytváranie hormónov, ktoré uľahčujú vajíčku pevne sa prichytiť sliznice maternice. Vo vaječníkoch prestávajú dozrievať ďalšie vajíčka. Imunitný systém sa usiluje, aby organizmus matky nevypudil cudzie teleso, akým je preň rozvíjajúci sa zárodok.

 

Symptómy tehotenstva
Aj keď tieto zmeny si ani neuvedomujeme, dostávajú sa k nám niektoré ich signály a začneme si klásť otázku: ,,Nie som náhodou tehotná?“ Niektoré prvé symptómy tehotenstva je ľahké prehliadnuť alebo považovať za prejav choroby, stresu alebo zmeny podnebia.
Vynechanie menštruácie je najcharakteristickejší symptóm tehotenstva. Tehotenstvo sa vo väčšine prípadov prejavuje práve vynechaním menštruácie, ale u niektorých žien prichádza v ranom štádiu tehotenstva k miernemu krvácaniu, ktoré sa objavuje v čase, ktorý by inak pripadal na menštruáciu. Krvácanie je omnoho slabšie, ale niektoré ženy si rozdiel nevšimnú.
Zvýšená teplota – je normálnou reakciou organizmu na tehotenstvo. V jej prvých týždňoch narastá teplota tela o niekoľko čiarok nad normu, do približne 37-37,3 stupňov.
Časté močenie – je vyvolané dvomi príčinami. Prvou je tlak zväčšujúcej sa maternice na steny močového mechúra. Druhou je porgesterón, hormón ktorý vyvoláva zvýšenie produkcie moči.
Nevoľnosť a zvracanie – sú ťažkosti, na ktoré sa v začiatkoch tehotenstva sťažuje viac ako polovica žien. Nevoľnosť sprevádza nadmerná citlivosť na niektoré vône. Dokonca aj minimálna koncentrácia nepríjemných pachov (cigaretového dymu, vône ryby, kávy a pod.) vyvoláva mdloby a dvíhanie žalúdka. Nevoľnosť zvyčajne ustupuje medzi 12. a 14. týždňom tehotenstva. Ak je zvracanie prudké, únavné a objavuje sa po každom jedle, je nevyhnutné, čo najrýchlejšie vyhľadať lekára, pretože hrozí odvodnenie organizmu. Väčšina budúcich mamičiek pociťuje nevoľnosť ráno, preto by po prebudení nemali prudko vstať z postele, ale poležiačky zjesť aspoň malú porciu jedla bohatého na uhľohydráty (napr.banán alebo keksy).
Bolesti v prsníkoch – môžu byť rôznej intenzity: od ľahkého pichania až po bolestivé bodnutia. Prsníky sa zväčšujú už od prvých dní tehotenstva a tak sa pripravujú na dojčenie dieťaťa. Okolo 5 týždňa sú už výrazne zväčšené, s viditeľnou sieťkou žiliek. Bradavky stmavnú a vytvoria sa okolo nich tmavé kruhy.
Zmeny psychiky: búrka hormónov vplýva aj na ženskú psychiku. Niekedy do takej miery, že budúca mama sa ani nespoznáva. Výkyvy nálad sú pre tehotenstvo veľmi charakteristické,  súčasne sú dosť únavné pre ženu aj jej okolie. O to viac, že v tom čase ju sotva niekto podozrieva, že zlá nálada je vyvolaná iným stavom. Náhle prechody od radosti k plaču alebo zlosti sú považované za nedostatočné ovládanie sa. Pritom je celkom prirodzené, že adaptácia organizmu na nároky tehotenstva vyvoláva podráždenosť, psychickú precitlivenosť a zvýšenú  únavu. Organizmus jednoducho vysiela signály, že potrebuje viac pokoja a odpočinku.
Ak žena na sebe zbadá niekoľko z uvedených zmien súčasne, je veľmi pravdepodobné, že bude matkou. Úplnú istotu však môže získať až po návšteve u gynekológa.

 


Diskusia k článku:

mam dost zavaznu otazku...teraz je to 4 mesiace,co som mozno mala sex,ale nie som si ista,ci k nemu doslo,mala som odvtedy uz dvakrat menstruaciu,pomerne silnu a ziadne z uvedenych priznakov nemam,zial bojim sa,ci nie som nahodou tehotna.
Neregistrovaný - anonym, 25.10.2005 19:15, bublina241(`na`)azet.sk
prosim Vas zisti lekar pomocou sona tehotnost 5alebo 6 dni po pohlavnom stiku?
Neregistrovaný - Katka, 28.8.2007 22:03,
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!