lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sladká exotická pochúťka- CHALVA

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 27.9.2004
späť
Späť

Poslať
 

Ak máme chuť na nejakú sladkú pochúťku, máme si z čoho vyberať, pretože pulty slovenských obchodov sú plné rôznych cukroviniek, tyčiniek, bonbónov. Medzi nimi nájdeme aj rôzne orientálne druhy. Patrí k nim napríklad aj chalva. Zo samotného názvu už cítiť exotiku. Už ste sa s ňou stretli?


Pochúťka mnohých tvárí
Túto dobrotu nájdeme medzi tradičnými jedlami rozšírenú od Balkánu až po Indiu. V tejto oblasti ju takmer v každej krajine prezentujú ako vlastnú. Vzhľadom na jej rozšírenie, je len prirodzené, že existuje nielen veľmi veľa druhov a receptúr, ale aj názvov. Ukrýva sa tiež pod slovami halva, halava.

Základnú verziu nájdeme v oblasti Balkánu a Turecka, jej  surovinami sú sezam a med. Pre Grékov je chalva známou cukrovinkou, predáva sa vo väčších kockách. Obľúbená je tzv. Macedónska chalva, ponúka sa na váhu čistá alebo ochutená čokoládou, či orieškami. Zvykom je pofŕkať ju citrónovou šťavou a posypať škoricou. V Grécku existuje možno päť alebo šesť druhov chalvy. Veľmi lákavé sú recepty založené na syrovom základe. Rozšírené sú najmä v severných častiach krajiny. Čerstvé ovčie mlieko sa pomaly ohreje, pridáva sa cukor niekedy aj múka. Zmes sa mieša, príčom nemusí byť hustá, ale pevná.

Aj keď chalvu nájdeme takmer na celom území Grécka, najviac odborníkov sa stotožňuje s tým, že názov a možno aj  jej korene sú v Turecku. V jazyku tejto krajiny slovo chalva, alebo helva, ako sa v tejto oblasti nazýva, predstavuje sladkosť všeobecne. Zmienky o nej v tejto oblasti sú už v 13. storočí. To, že bola v Turecku naozaj obľúbená  je zrejmé aj podľa toho, že v 17. storočí sa turecká elita často zúčasňovala na večierkoch spojených s podávaním chalvy. Chalva je stále v Turecku populárna, stala sa súčasťou tureckej kultúry ako tradičné jedlo, podávané najmä pri narodení alebo smrti človeka.

Aj keď nie je jasné, ako sa toto jedlo alebo jeho názov rozšíril na východ a na juh, do Sýrie, Libanonu, Afganistanu až do Indie, jedna z verzií je, že pochúťku priniesli tureckí emigranti do arabských krajín a odtiaľ sa dostala až do Indie.

Niektoré druhy chalvy v Libanone obsahujú aj syr. Jej najrozmanitejšie recepty sú vraj práve v Indii. Recepty obsahujú ingrediencie podobné ako v Turecku- krupicu, maslo, sezam, ale sú obohatené o hrozienka, mrkvu, kokos, či tekvicu. A vytvárajú nezvyčajné kombinácie.

Zdravá a chutná

Bežne v obchode sa u nás chalva nevyskytuje, ponúkajú ju rôzne obchodíky s racionálnou výživou alebo špecializované predajne. Ak sa s ňou však stretnete, nedajte sa odradiť jej farbou! Zvláštna hnedo-sivo-zelenkastá hmota vás určite prekvapí svojou nezvyčajnou chuťou, zaujímavou štruktúrou, ktorá spôsobuje príjemný pocit na jazyku, ktorému nemôže konkurovať žiadna tyčinka z reklamy.

Vzhľadom na to, že sú v nej obsiahnuté semienka slnečnice alebo sezam, obsahuje aj veľa dôležitých prvkov. Napríklad slnečnicové semiačka sú bohaté na vitamín A, sodík, horčík, draslík, fosfor a železo. Hrozienka, vlašské orechy, arašidy, či pistácie, ktorými je ochutená obsahujú tiež veľa potrebných látok. Je tak zároveň zdravou, ale aj chutnou možnosťou, ako si urobiť posedenie pri čaji, či káve exotickejším.

 


Diskusia k článku:

chalvu - bulgarsku - bolo dostat kupit este za hlbokeho sociku. ako dieta som to mal velmi rad. Ma uzasne vela KALOOORIIII v sebe ! :-))) Kto chce pribrat .... prosim :-)
Neregistrovaný - mixy, 27.9.2004 08:03
neviete, kde ju teraz dostat kupit???
Neregistrovaný - aiai, 27.9.2004 09:48
Mnaaaaaaaaaaaaaaaaam! Mam velmi rada sezamovu, slnecnicova mi az tak nechuti, ale zjem aj tu :) S mliekom a syrom som este nejedla, to sa mi zda divne.. A u nas som ju este nikde nevidela :/
Neregistrovaný - Lenka-Talianka, 27.9.2004 10:55
kúpiť sa dá v takom obchodíku na Púpavovej v BA
Neregistrovaný - , 27.9.2004 11:05
Maju ju aj v trznici v centre mesta v BA. Je tam obchodik, kde predavaju rozne oriesky na vahu a mali tam aj chalvu.
Neregistrovaný - aisha, 27.9.2004 12:33
diky diky
Neregistrovaný - aiai, 27.9.2004 13:28
CHalvu som si kúpila na Ukrajine, asi 3 kg.Zaujímala by ma jej trvanlivosť a spôsob jej skladovania.
Neregistrovaný - Alica, 17.10.2004 08:50, alina(`na`)zoznam.sk
Aj v auparku kde predavaju oriesky a susene ovocie, dalej na byvalej greslingovej (teraz neviem ako sa vola) medzi lekatnou a masiarstvom je vegetariansky obchodik.
Neregistrovaný - Maja, 21.10.2004 10:20
Aj v TESCu ju mali raz
Neregistrovaný - Peťa, 29.10.2004 13:20
Aj doma sa da pripravit, a nie je to az take tazke...mnam
Neregistrovaný - Zu, 28.1.2005 22:46, zuzka.l(`na`)centrum.cz
pre Zu - môžeš poslať recept ?
Neregistrovaný - zuga, 18.5.2005 13:29, zuga(`na`)zoznam.sk
aj aj xem receptik na halvu.... prosiim
Neregistrovaný - zlamushka, 2.8.2005 08:30, zlamushka(`na`)hotmail.com
My ju kupujeme v Polsku v obchodnom centre Real
Neregistrovaný - miriam, 7.8.2005 19:53
ahojte,neviete kde ju dostat v Košiciach?
Neregistrovaný - zenuska, 26.9.2005 22:24
Ponúkame chalvu sezamovú s príchuťami: vanilka,kakao, mandľa,pistácia, arašída,dovážame ju z grécka
Neregistrovaný - Vasiľ Blaha, 8.1.2006 10:35,
Ponúkame chalvu sezamovú s príchuťami: vanilka,kakao, mandľa,pistácia, arašída,dovážame ju z grécka Vasiľ Blaha, 08.01.2006, 10:35,
Neregistrovaný - vasiľ blaha, 8.1.2006 10:36, v.blaha(`na`)extel.sk
pre Zu> prosím, pekne prosím receptííík. Ďakujem
Neregistrovaný - Evina, 10.2.2006 00:38, kovacova.hbl(`na`)pobox.sk
chalvu poznam od detstva, prvykrat som ju jedla v bulharsku v nejakom 83ťom, od vtedy som na nu nenadabila, až po rokoch v Kyjeve a nedavno v DM markete, slnecnicova je fantasticka, sezamova je obdobna...je to mnamkavá pochutka...veľmi dobra, odporucam všetkym mlsným jazykom
Neregistrovaný - ursula, 14.2.2006 14:24
Da sa kupit v auparku v obchode BIO BIO,ale podavaju ju aj v cajovniach a v roznych restauraciach.Myslim,ze v dnesnej dobe uz nie je problem ju zohnat.
Neregistrovaný - Macinka, 23.2.2006 13:04
Halva ze sezamových semínek: Ingredience: 2 hrnky hnědého cukru 2/3 hrnku sezamové pasty Tahini koupené, nebo podle receptu dole °°° 2/3 hrnku mléka 1 vanilkový cukr Příprava: Pomalu vařit mléko s cukrem na 110°C, nebo na tz. druhý stupeň. Sundat s ohně a přidat sezamovou pastu a vanilku, ale nemíchat. Rychle zamíchat až po 2 minutách. Rychle nalít do připravené, úzké podlouhlé formy, vymazané máslem. .................................................................................................................................................................................. °°° Tahini pasta, domácí výroba: 1 hrnek vyloupaných sezamových nesolených semínek 1 lžíce sezamového oleje 1 lžíce vody, nemusí být Opražit semínka, umlet je, nebo rozmixovat je s olejem a je-li nutné tak vodou na hladkou pastu. TIP: Pasta se používá v mnoha receptech a může se také mazat na chleba.
Neregistrovaný - vierka, prevzatý recept, 28.2.2006 14:52
Ďalšie varianty chalvy: halva z orechu a krupice Ingredience: 120g másla, změklého 120g krystalového cukru na jemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče 2 lžíce pomerančové šťávy 3 vejce 180g krupice (semolina) 2 lžičky prášku do pečiva 120g pomletých lískových oříšků Sirup: 350g krystalového cukru 2 celé skořice rozlomené napůl šťáva z 1 citronu 4 lžíce vody z pomerančových květů (nebo pomerančové šťávy) 50 neoloupaných, na sucho opražených lískových oříšků, posekaných 50g oloupaných, na sucho opražených mandlí, posekaných na jemné proužký nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče trochu ušlahaná šlehačka, chcete-li na podávání Příprava: Předehřát troubu na 220°C. Vymastit 23cm čtverhraný plech. Lehce našlehat máslo, přidat cukr, pomerančovou kůru a šťávu, vejce jedno po druhém, krupici, prášek do pečiva a lískové oříšky. Našlehat vše do hladka. Vložit do formy a uhladit povrch. Péct po 20-25min., až je těsto pevné a zlatavé. Nechat vychladnout ve formě. Sirup: Vložit cukr a 580ml vody do kastrolku, přidat celou skořici. Za stálého míchání velice pomalu zahřívat, až se cukr úplně rozpustí. Přivéct do varu a prudce vařit po 5min. bez míchání. Odměřit polovinu vařícího syrupu a přidat do něj citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Stejnoměrně nalít na Halvu. Zbytek sirupu nechat v kastrolku. Nechat halvu na plechu, až vsákne všechen sirup, potom ji vyklopit na servírovací talíř a nakrájet diagonálně na kosodelníky. Povrch posypat ořechy. Zbytek sirupu povařit, až trochu zhoustne a polít jím Halvu. Nahoru posypat proužky pomerančové kůry. Podávat s neúplně našlehanou šlehačkou, chcete-li. Halva susenky Ingredience: 100 g zmekleho masla nebo Hery, 1/2 hrnku cukru krupice, 1 lzicka vanilkoveho extraktu nebo 1 vanilkovy cukr, 1/2 hrnku (140 g) tahini -100% sezamove pasty, 160 g hladke mouky, 1/2 lzicky prasku do peciva, sparene pulky mandli na ozdobu (nemusi byt) Příprava: mixujeme maslo a cukr 2-3 min, az je kremove pridame vanilku a tahini a mixujeme, dokud se nespoji pridame prosatou mouku s praskem do peciva a sterkou promichame, az vznikne hrudkovite testo, ktere se nelepi na ruce (pokud je testo suche, pridame 1-2 lzicky tahini, v opacnem pripade 1-2 lzicky mouky) Rukou tvorime kulicky o prumeru asi 1.5 cm a davame na plech vylozeny pecicim papirem 3 cm od sebe. nakonec jemne vtlacime pulku mandle do kazde kulicky Peceme pri 160°C cca 14 min dokud susenky nezezlatnou Chalva Ingredience: salka = 2 dl 1/2 salky sezamovych seminek 2 PL vlasskych orechu, posekanych nadrobno 2 PL hrozinek, pokrajenych nadrobno1 a 1/2 PL medu Příprava: Sezamove seminka poprazime nasucho dovonava a po vychladnuti zmixujeme. Pridame orechy, hrozinky a med. Vypracujeme na tuhou hmotu, z ktere vytvarujeme kulicky a nechame v lednicce ztuhnut Pomerančová halva (desert) 1 hrnek krupice 1 hrnek cukru 70 g másla 2 hrnky mléka 1 pomeranč ¼ čajové lžičky mletého kardamonu (dle volby) ½ čajové lžičky vanilkového cukru rozinky a vlašské ořechy V tlustostěnném hrnci na mírném ohni rozpustíme máslo, přidáme krupici a pozvolna pražíme minimálně 10 minut. V druhém hrnci necháme zkaramelizovat polovinu cukru, pak přilijeme mléko, přidáme druhou polovinu cukru a necháme projít varem. Rozinky spolu s vyloupanými a nahrubo nakrájenými ořechy necháme namočit v horké vodě, aby změkly. Půlku pomeranče vymačkáme, druhou rozkrájíme na malé kousky. Až bude krupice upražená, přilijeme opatrně mléko s cukrem a zamícháme (pozor na hrudky). Dáme znovu vařit na silný hořák, až se jednotlivá zrnka krupice začnou od sebe oddělovat (pokud by halva byla moc suchá, je možno dolít vodu). Přidáme rozinky a koření a sundáme z plamene. Nakonec jemně vmícháme pomeranče a pomerančovou šťávu. Je možno servírovat teplé (kopečky vytvořené zmrzlinářskými kleštěmi jsou obzvláště pěkné), ozdobené šlehačkou a kousky ovoce. SLUNEČNICOVÁ HALVA 20 dkg slunečnicového semínka, 2 dcl mléka, rozinky, kokos, oříšky, cukr nebo med, lžička másla a špetka kardamomu V mléku rozmixujeme slunečnicové semínko, směs přendáme do hrnce a na mírném ohni vaříme. Halva postupně houstne a teprve když je všechno mléko vyvařené, přidáme rozinky, kokos, oříšky, cukr, máslo a kardamom. MUNGOVÁ HALVA 2O dkg mungu-zelené čočky, 12 dkg másla, hrozinky. Mung namočíme přes noc, rozmixujeme, na pánev dáme rozehřát máslo, přidáme mung, rozinky a pražíme na mírném ohni za stálého míchání. Když začne mung vonět, zalijeme vodou a vaříme tak dlouho, dokud se voda nevyvaří. Nakonec dochutíme např.kokosem, mandlemi a podle potřeby přidáme trochu vody nebo mléka a cukr.
Neregistrovaný - vierka, pokračovanie, 28.2.2006 14:57
V PO ju dostať v predajni "ZDRAVÁ VÝŽIVA" a aj mne veľmi chutí.
Neregistrovaný - , 12.3.2006 21:02
Chalvu som si kúpila BA na Antolskej-Petržalka priamo v budove nemocnice"zdravá výživa" hl. vchod.
Neregistrovaný - , 3.4.2006 14:31
no chalva je paradicka, vcera som si dal taky kolacik maly, o chvilu som bol cely cerveny, opuchnuty, horela mi koza - najviac na ksychte a potom som oslepol ... dobre neeee? a teraz mozem behat po alergickach ako blbec...
Neregistrovaný - Braňo, 8.6.2006 11:06
Vcera jsem se vratil z Ukrajiny, krome vseho ostatniho, jsem dovezl krabicku (5 kg) chalvy..:-) Prytelkyne ji zboznuje, tak jsem ji udelal radost. Ukrajinska chalva nam chutna vic, nez recka.. A ta cena..hmmm.. 5kg za cca 120kc.. To jde, ne? :-))
Neregistrovaný - , 9.7.2006 01:40
Ja som sa s chalvou oboznámila už ako malé dieťa a veľmi mi chutila. Je síce kalorická, ale ja z nej nepriberám a zjem jej naozaj dosť, nie vždy, ale keď dostanem na ňu chuť. U nás ju predávajú ako tyčinky 90g alebo kocky 350 g, rôzne druhy, ale najradšej mám klasickú, ktorú nosia z Ukrajiny v 2kg balení orieškovú, je výborná. Má v sebe množstvo látok, ktoré sú prezentované v zdravej výžive. Chutí mi, moje korene pochádzajú z orientu, asi preto.
Neregistrovaný - kamelia2006, 15.10.2006 12:42, kamelia2006(`na`)centrum.sk
chalva je super teraz jem slnecnicovu -kakaovu. velmi mi to chuti aj ked ma 33% tuku :D inak sa da kupit v kazdych biopotravinach,tie su v kazdom vacsom meste.
Neregistrovaný - misu_lienka, 20.4.2007 15:43
jwuh fzqsdl vepuoyr uiyqphxj jclpozd lhwv hacindmu
Neregistrovaný - pvsumfbql ewzt, 30.5.2007 11:26, uswgi(`na`)mail.com
ten dlhý a mne nezrozumiteľný príspevok je ukážkou, ako zblbne ten, čo nikdy neochutnal chalvu! Ale vážne, poznám ju od detstva, teraz ju kupujem v LIDLI, tyčinky dvoch chutí. Čokoláda alebo vanilka. Som závisláčka, na výletoch mi s fľašou vody stačí a nezaberie miesto. Len by ma zaujímalo, ako veľmi je kalorická. Raz som od predavačky dostala leták, kde písali o nulovom efekte na hmotnosť. Kto vie fundovane poradiť, sem s informáciou. Aj tak neprestanem, ale budem vedieť, z čoho priberiem.
Neregistrovaný - Zelánka, 2.10.2007 10:33, kveta(`na`)airwave.sk
neviem, ci ti to pomoze. dnes som kupil vanilla halva 70g made in israel, samozrejme kosher parve a opisujem nutrition facts: serv size 1/4 bar (25g). amouint per serving: calories 129. fat cal. 63. total fat 7g(11%)dvi.sat.fat. 1g(5%dv). cholest.0mg(0%dv).sodium 29mg(1%dv).total carb.14g(5%dv).sugar 14g.protein 3g.vitamin a. vitamin c. calcium 2%dv.iron 7%dv. ked ti to pomoze, som rad asi takto :D. chlavne nech ti padne na uzitok.
Neregistrovaný - peter, 5.10.2007 21:43, strela(`na`)tym.sk
Lidl teraz ponúka viac druhov gréckej chalvy
Neregistrovaný - , 12.11.2007 21:01
Tak vážení, najnovšie dostať CHALVU v sieti LIDL. Stojí do 20,- Sk.Výborná. Sezamová! S príchuťou čokolády alebo vanilky. Super zdravá. Je všeobecne úplne neznáme, aký mimoriadne zdravý je sezam. Obsahuje toľko minerálov a stopových prvkov nahustených do 1 cm štvorcového, ako nijaké iné orechoviny resp. plody či produkt. Odporúčam !! (P.S. Nie som zamestnanec sietí LIDL, ani pracovník či manažér produktu Sesame HALVA, ktorý tu propagujem).
Neregistrovaný - Táňa, 28.11.2007 11:09, texas_ky(`na`)azet.sk
bqkftgmpa erlsxobaf nrzxg xscm eabvfyj qczjkg tvndwpj
Neregistrovaný - umfrj zsunakt, 4.12.2007 14:19, hkuofwvja(`na`)mail.com
vnjyl kusfw ifph iwznl reaqt jkbhiruct israbqykn
Neregistrovaný - zfnpj vrdh, 8.12.2007 18:24, afzihpcn(`na`)mail.com
Ja som si ju kúpila celé kilo za 40 sk posledne na Ukrajine. Super. Je výborná. Kedysi som ju spoznala v Bulharsku.
Neregistrovaný - monika, 17.1.2008 10:51, mm.mmm(`na`)azet.sk
84a3e05ffafbd79a5a0ba05ea2e7444f
Neregistrovaný - John Doe, 28.1.2008 08:02, billy(`na`)gates.com
To čo tu je za čurákov?? Nejakí odbavovači čo sa nevedia s ničím iným hrať ako so svojim prirodzením.. Ale nič to - k téme.. Ľudia, chalvu som dala pred chvíľou ochutnať svojej kolegyni a tvárila sa zdesene a hrozne že čo som jej to dala.. Mne to neznechutilo, práve naopak, chalva je podla mna celkom chutná pochúťka síce nie je moja obľúbená ale myslím si že sa dá.. Len ju nemôžem jesť v takých kvantách ako podaktorí tu z Vás, pretože je veľmi kalorická. Áno, je, nepresviedčajte sa že nie je. Ide o to že je v nej veľa cukru, ale tuk ktorý v nej je nie je škodlivý, sú to nenasýtené mastné kyseliny, ktoré su pre zdravie človeka veľmi prospešné. Len ide o ten cukor...
Neregistrovaný - Dana, 21.11.2008 12:43
Milujem Chalvu asi tak ako anonymne fora. Seci chote dopici :)
Neregistrovaný - JStrausss, 8.4.2015 19:44, johan(`na`)strauss.ko
Dobrý den, nabízíme Vám sladkou pochoutku lahodné chuti HALVA-CHALVA. Vyrábíme podle 360 let staré balkánské receptury vanilovou, čoko-halvu a pistáciovou. Je vhodná zejména pro sportovce a pro děti jako zdravé mlsání.Prohlédněte si náš web: www.chanar.cz a v případě zájmu nás kontaktujte na tel.+420774547211. S pozdravem Kudličková Marie za firmu Chanar s.r.o www.chanar.cz/www-chanar-cz/eshop/12-1-Halva-Chalva/0/5/267-Halva-Chalva-Balkan-250g
Neregistrovaný - Chanar s.r.o, 3.3.2016 09:55, kudlickova(`na`)chanar.cz
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!