lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
DÔLEŽITOSŤ DOJČENIA V ŽIVOTE DIEŤAŤA A VÝŽIVA PO ŠIESTOM MESIACI VEKU

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 28.7.2006
späť
Späť

Poslať
 

Doba dojčenia je jedinečným obdobím pre matku aj dieťa. Novorodenec saje materské mlieko nielen kvôli získaniu potravy, ale tiež aby cítil teplo a bezpečnú náruč matky.

Materské mlieko je pre dieťa nenahraditeľnou a ideálnou výživou. Obsahuje všetky potrebné látky a vitamíny. Jeho zloženie sa mení v priebehu jedného dojčenia i behom celého obdobia a prispôsobuje sa individuálnym potrebám dieťaťa. Dojčenie by teda malo byť zásadnou zložkou výživy v prvom roku života dieťaťa.

Čím je materské mlieko tak cenné?
Materské mlieko obsahuje celý rad živín - bielkoviny (podporujú ľahšiu stráviteľnosť mlieka), tuky ( slúžia na uhasenie smädu či ako zdroj energie), cukry (energia, lepšie vstrebávanie vápnika a železa), vitamíny (za predpokladu, že ich má dojčiaca matka dostatočne zastúpené v strave), minerálne látky (vápnik, fosfor, horčík, sodík, draslík, chlór). Materské mlieko obsahuje mnoho látok, ktoré ničia baktérie alebo spomaľujú ich rast. Okrem toho sú v mlieku prítomné protilátky, ktoré chránia dojča pred niektorými chorobami. Naviac dojčenie pôsobí kladne na psychický aj citový vývoj dieťaťa.
Odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie a priemerná doba dojčenia v Slovenskej republike. 

Na základe svojich štúdií odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (www.who.com) plné dojčenie aspoň do 6. mesiaca veku. Podľa štúdie vykonanej v ordináciách praktických lekárov pre deti a dorast (Vox pediatrie 12/2005, Výživa dětí v prvním roce života), bola priemerná doba plného dojčenia v Českej republike priemerne 6 mesiacov a 3 týždne. Prieskum zahŕňal 1765 dotazníkov. Po prepustení z pôrodnice bolo plne dojčených 93 % detí, v šiestich mesiacoch bolo dojčených 54,3 % detí. Príčinou zavedenia prikrmovania bol najčastejšie obraz tzv. „hladného dieťaťa“ a to v 58 % prípadov. Neprospievanie dieťaťa bolo uvedené v 21 % prípadov, v 10 % bolo príčinou ochorenie matky, v 6 % ochorenie dieťaťa a v 5 % profesijné dôvody matky.

Prémiová novinka pre polročné bábätká
Pre dojčence od 6. mesiaca veku pripravila spoločnosť HERO mlieko Sunar Premium. Ide  o prvý produkt vo svojej kategórii na trhu, ktorý vychádza z doporučení Svetovej zdravotníckej organizácie podporujúcej dojčenie ako najprirodzenejšiu výživu dieťaťa aspoň do ukončeného 6. mesiace veku. Následne je možné odporučiť kombináciu dojčenia s doplnkovou detskou nutričnou výživou. Práve Sunar Premium je odporúčaný odborníkmi z oblasti pediatrie a výživy ako súčasť zmiešanej stravy.
Pre výber mlieka Sunar Premium je hneď niekoľko dôvodov:

· Prebiotikum, ktoré Sunar Premium obsahuje, je neoddeliteľnou súčasťou materského mlieka. Podporuje rast bifidobaktérií v tráviacom trakte, čím sa zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Podieľa sa tak na zdravom vývoji dieťaťa.
· Vápnik – Zvýšená hladina vápnika je dôležitá pre tvorbu kostného tkaniva a prevenciu osteroporózy v dospelosti.
· Betakarotén – Spolu s vitamínom A sa podieľa na rozvoji zraku dieťaťa a má taktiež výrazné antioxidačné  účinky.
· Maltodextrín – Ide o komplex zložených cukrov. Zvyšuje pocit nasýtenia  a priaznivo ovplyvňuje chuť a vôňu mlieka.
· Mliečny tuk – Dodáva Sunaru charakteristickú lahodnú chuť a napomáha pri tvorbe buniek a tkanív.
· Jód –  Množstvo doporučené Štátnym zdravotným ústavom. Ovplyvňuje správny rast a mentálny vývoj dieťaťa.

Správna výživa detí v dojčenskom období je veľmi dôležitá z hľadiska ich budúceho optimálneho vývoja. V tomto období je najzásadnejšou zložkou detskej výživy materské mlieko. Po určitom čase však nastáva obdobie, kedy dojčatám nestačí už iba materské mlieko. Prípadne ho mamička svojmu bábätku nemôže dať. Mamičky by sa mali v tomto období, samozrejme, po dohode s pediatrom, poobhliadnuť po pokračujúcej dojčenskej výžive  – detských kašiach.

Kaše môžeme dojčatám podávať už od ukončeného 4. mesiaca veku - pri prechode na pevnú stravu. Na trhu sú v ponuke mliečne aj nemliečne kaše. Na rozdiel od mliečnych kaší, ku príprave ktorých sa používa dojčenská voda, existujú aj varianty, veľakrát rozmanitejších, nemliečnych kaší.

Spoločnosť HERO predstavila na slovenskom trhu nový rad nemliečnych kaší Sunarka. Mamičky sa môžu samé rozhodnúť, či na prípravu kaše použijú rôzne druhy mlieka - materské, hypoalergénne, dojčenské, kravské alebo dojčenskú vodu.

Najideálnejšia pre deti je príprava kaše z materského mlieka. Vďaka využitiu materského mlieka sa zvýši nutričná hodnota pokrmu. Dieťaťu dodá ochranné faktory, ktoré podporujú zdravý vývoj a zvyšujú jeho imunitu. V prípade, že nie je možné použiť materské mlieko, môžu mamičky použiť mlieko dojčenské. Tento druh mlieka zvýrazní chuť a vôňu kaše. Naviac podľa typu použitého mlieka dochádza k obohateniu kaše o doplňujúce živiny. Napríklad  - pri kombinácii so Sunarom Premium či Sunarom Complex Premium získa dojča prísun prebiotickej vlákniny. Tá je neoddeliteľnou súčasťou materského mlieka a podporuje rast bifidobaktérií v tráviacom trakte, čím sa zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Pre prípravu kaše Sunarka je taktiež možné použiť hypoalergénne mlieko. Jeho použitie pri príprave kaše je vhodné v prípade podozrenia vzniku alergie a to predovšetkým vtedy, ak sa v rodine vyskytuje potravinová alergia. Použitie hypoalergénneho mlieka preventívne pôsobí proti vzniku alergickej reakcie. Dieťaťu naviac umožní príjem nevyhnutného vápnika. Pri príprave nemliečnej kaše Sunarka je možné použiť aj  kravské mlieko. V súlade s najnovšími poznatkami v oblasti výživy pre deti do troch rokov veku odporúčame použiť pri príprave kaše mlieko dojčenské. Dojčenskú vodu používame pre prípravu kaše v prípade, ak prítomnosť mliečnej zložky nie je žiadúca, predovšetkým pri preukázanej alergii na bielkoviny kravského mlieka alebo pri laktózovej intolerancii.

Nemliečne kaše musia mať pre deti atraktívne príchute a obsahovať potrebné množstvo výživných látok a minerálovm, ktoré zabezpečia ich zdravý rast. Sú významným doplnkom výživy dojčiat pri prechode na pevnú stravu, preto ich mamičky pre svoje bábätká môžu pripraviť aj ako hlavné jedlo v rámci zmiešanej potravy.

Deti od ukončeného 4. mesiaca veku si môžu pochutiť na Sunarke s ryžou a kukuricou alebo na Sunarke ryžovej. Obidve varianty neobsahujú lepok, čo je bielkovina prítomná predovšetkým v pšenici, jačmeni, raži a ovse. Osoby trpiace neznášanlivosťou lepku nedokážu stráviť túto bielkovinu a hrozí im poškodenie čriev. Takéto poškodenie spôsobuje hlavne u detí celiakiu, ktorá môže byť príčinou chudokrvnosti a neplodnosti. Kaše je možné u starších dojčiat ochucovať  - napríklad ovocím, detským príkrmom či detskými sušienkami. Sunarku ryžovú je možné, po konzultácii s detským lekárom,  pridávať aj do dojčenského mlieka – najmä pri problémoch s vracaním (pažerákový reflux). Vracanie je u dojčiat normálne, niektoré deti ním však môžu trpieť viac, ako je bežné. Mliečna kaša je zahustená ryžovým škrobom a obsahuje vlákninu, ktorá bráni vracaniu.

Pre deti od 6. mesiaca veku pripravila spoločnosť HERO nemliečne kaše Sunarka s príchuťou pšenice s ovocím, resp. s ôsmimi cereáliami a medom. Kaše sú obohatené vitamínmi a minerálmi, ktoré deti skutočne potrebujú. Ovocné príchute sú deťmi tradične veľmi dobre prijímané. Osem cereálií predstavuje bohaté spektrum rastlinných bielkovín a deti vynikajúco zasýti.


Diskusia k článku:

sú matky, ktoré by rady kojili, ale nemôžu....je to hlúpa reklama na sunar!...hlaven, že začali kojením :-(
Neregistrovaný - psst, 28.7.2006 08:26
oprava..."hlavne"...upss
Neregistrovaný - psst, 28.7.2006 08:27
suhlasim, je to nechutna reklama.
Neregistrovaný - , 28.7.2006 09:40
ako všetky tieto ich články.... :-( Preto chodím len do poradne...
Neregistrovaný - , 28.7.2006 14:11
Ja dojčím už vyše troch rokov a nikdy som nepotrebovala žiaden sunar ani jemu nič podobné.
Neregistrovaný - , 28.7.2006 15:11
ale veď to nepísali len vám!!!!!
Neregistrovaný - , 28.7.2006 17:18
Veru suhlasim, je to reklama, myslim, ze miesto reklam by sme sa mali zamerat na reklamu na kojenie. Vela zien si nevie dat po porode rady, a chyba im pomoc niekoho naozaj skuseneho.... reklama na umelu vyzivu na nich utoci z kazdej strany a potom jej podlahnu skor, ako tomu co je prirodzene a krasne...
Neregistrovaný - , 17.7.2008 13:24
Nasa mala dcerka ma 4 mesiace a mne sa prestalo tvorit mlieko.Kupili sme jej sunar,ale nechuti jej to a vypluva,nechce to,place....Nevieme co mame robit,neviete mi niekto prosim Vas pomoct radou,ako najlepsie by sme mali prejst z materskeho na nahradne mlieko.Dakujem.
Neregistrovaný - Bibiana, 8.12.2010 10:08, gala007(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!