lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pivo, pivovarníctvo a ženy

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 17.10.2006
späť
Späť

Poslať
 

Pivo patrí na Slovensku medzi tradičné nápoje. Je obľúbené pre svoje chuťové vlastnosti, nižší obsah alkoholu, či ako prostriedok na príjemné stretnutia s priateľmi. Pivo je skôr prezentované ako typicky mužský nápoj, či už z pohľadu konzumácie alebo samotného zastúpenia žien pracujúcich v pivovarníctve. Aké sú však fakty?

Mužom chutí pivo viac ako ženám. Prečo ?
Medzi jeden z mnohých biologických rozdielov medzi pohlaviami patrí aj rozdiel v zmyslovom vnímaní. Človek má až desaťtisíc chuťových receptorov, ale nie všetky sú u mužov a žien rovnako aktívne, nie všetky vyvolávajú pocit slasti.
Ženy napríklad intenzívnejšie vnímajú sladkú chuť a menej (respektíve s menším potešením) vnímajú horkú a pálivú chuť. Práve radosť z horkého je dôvodom, prečo majú muži radšej drsnejšie horké chute a horkosť piva. A príťažlivosť sladkej zasa spôsobuje, že ženy majú radšej tmavé, karamelizované pivá.
Zároveň majú ženy jemnejší čuch a mnohým ženám vôňa chmeľu nepripadá celkom príťažlivá. Neznamená to však, že by ženám horkosť pripadala nepríjemná, len prosto neprináša až toľko pozitívnych vnemov, ako mužom.

Koľko piva skutočne vypijú muži a koľko ženy ?
Priemerná spotreba piva na jedného obyvateľa Slovenska je okolo 80 litrov ročne, pričom do tohto priemeru sa započítava celá populácia Slovenska vrátane detí a novorodencov. Z hľadiska pohlaví sú pravidelnejšími pijakmi piva muži ako ženy. Až 79% mužov deklaruje, že pijú pivo, u žien je to 45%. Zaujímavé je aj číslo, ktoré hovorí, že až 11% žien pivo nepije, ale kupuje ho. U mužov ide iba o 2%. 

Je pivovarníctvo doménou mužov ?
V pivovaroch na Slovensku v súčasnosti pracuje takmer 2700 zamestnancov, z toho takmer 1000 zamestnancov pracuje pre Pivovary Šariš a Topvar. Pokiaľ sa pozrieme na zastúpenie mužov a žien v týchto dvoch slovenských pivovaroch, 75% zamestnancov sú muži a 25% ženy. Takmer ženskou doménou sú oddelenia kvality, ľudských zdrojov či finančné. Naopak, muži sú v prevahe na oddeleniach obchodu, údržby, či energetiky.

Sú ženy lepšie degustátorky ako muži ?
Degustácia čiže senzorické hodnotenie piva má svoje pravidlá, ktoré sa výrazne neodlišujú od pravidiel degustácie iných nápojov. Pri pive sa hodnotí najprv vzhľad a penivosť, vôňa, chuť, plnosť a rez. Degustátori musia absolvovať základné senzorické školenie, kde sa naučia identifikovať 12 základných chutí v pive.
Faktom je, že ženy bývajú lepšími degustátorkami ako muži. Ženy, ktoré nefajčia a nepijú vo veľkom množstvo tvrdý alkohol, sú schopné lepšie identifikovať jemné chuťové odtiene piva.

Obsahuje pivo ženský hormón estrogén ?
Pivo obsahuje látky podobné hormónom, ktoré sa nazývajú izoflavanoidy. Tie majú mierne estrogénne účinky. Predpokladá sa, že by mohli zvyšovať úroveň estrogénu, najmä jeho funkcií zohrávajúcich významnú úlohu pri metabolizme vápnika, napríklad u žien po menopauze. Do určitej miery môžu brániť odvápneniu kostí – osteoporóze.
 
Môže piť pivo tehotná žena ?
Lekári neodporúčajú alkohol tehotným ženám. Plod môže alkohol poškodiť. V tejto oblasti nejestvuje žiadna minimálna dávka.

Priberá sa po pive ?
Pivo obsahuje horké chmeľové látky, ktoré organizmus upokojujú a podporujú vylučovanie žlče, čo priaznivo ovplyvňuje trávenie. Pivo tak povzbudzuje chuť k jedlu. Po pive samotnom sa teda nepriberá, ale pivo môže spôsobovať vyšší príjem jedla a priberanie. Z hľadiska energetického obsahu, pivá majú 1500 až 1800 kJ v litri, čo je menej, než napríklad v  jablčnom džúse.

Pivo a telesná námaha
Pivo je v podstate izotonickým nápojom. Poskytuje "rýchle kalórie" a je vhodné k doplneniu energie po telesnej námahe, napríklad po športovom výkone. Popri tom pivo umožňuje účinnú látkovú výmenu, látky, ktoré obsahuje, sa v organizme rýchlo zužitkujú. Je ľahko stráviteľné. Je dobrým zdrojom vitamínov a stopových prvkov v prírodnej forme, ktoré organizmus dokáže spracovať ľahšie, ako umelé preparáty.

Body pre pivo
1. pivo je dobrý hydratačný nápoj
2. pivo je elektrolytový nápoj, obsahuje až 30 rôznych minerálov a stopových prvkov (napríklad sodík, draslík, vápnik, horčík)
3. pivo predstavuje bohatý zdroj vitamínov skupiny B (B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B6 -pyridoxin, niacin)
4. chmeľové látky v pive podporujú tvorbu žlče a napomáhajú tak tráveniu
5. pivo obsahuje polyfenoly, ktoré majú antioxidačné a antikarcinogénne účinky
6. pivo obsahuje relatívne nízku dávku alkoholu (30-50 g v 1 litri)
7. pivo môže mať preventívne účinky pri predchádzaní kardiovaskulárnych chorôb (tento fakt potvrdil dlhodobý výskum, ktorý zverejnil český Ústav klinickej biochémie a hematológie Lekárskej fakulty UK v Prahe) 

Nezabudnite
Pivo obsahuje alkohol. Jeho nezodpovedná, nadmerná konzumácia môže mať negatívny vplyv na zdravie. Rizikom zostáva aj upokojujúci efekt alkoholu na psychiku, ktorý môže viesť k túžbe po opakovaní až k závislosti.


Diskusia k článku:

čo sa týka tých chuťových buniek, te to podľa mňa hlúposť, pretože každý človek vníma chute trocha inak bez rozdielu na to či to je muž alebo žena. A degustátor je lepší každý kto nepije alkohol vo veľkom množstve pretože alkohol napomáha k odumieraniu chuťových buniek, to vie asi každý. Ináč zo všetkým súhlasím.
Neregistrovaný - , 21.11.2006 15:37
Mnam pivo! Hned som si jedno nealko supla do chladnicky :)
Neregistrovaný - , 19.12.2006 17:31
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!