lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Harmanček – slnko nášho dňa

  Spracoval(a) : Katarína Iskrová
Dátum : 27.10.2006
späť
Späť

Poslať
 

Kvety v našom živote

Vzťah rastlín a ľudí trvá už veľmi dlho a je nepretržitý. Rastliny potrebujeme pre základné ľudské účely. Konzumujeme ich v rôznych formách, vyrábame z nich lieky, mydlo, nábytok, textil, pneumatiky a mnoho ďalších výrobkov. Rastliny zohrávajú v našom živote veľmi významnú úlohu.

Pri súčasnom vysoko-modernom a rýchlom životnom štýle, ktorý si na našich životoch denne vyberá  svoju daň, odborníci odporúčajú na odbúranie stresu pohyb, ako aj zmeny v našom životnom štýle. Podľa najnovších výskumov správania  nám príroda poskytuje jednoduchý spôsob na zlepšenie emocionálneho zdravia – kvety. Prítomnosť kvetov spúšťa radostné emócie, zvyšuje pocit spokojnosti so životom a pozitívne vplýva na sociálne správanie v omnoho vyššej miere, ako si vieme predstaviť.

"Na tejto štúdii je najvzrušujúcejšie to, že spochybňuje uznávané vedecké presvedčenie o tom, ako ľudia môžu zvládať každodenné nálady zdravým a prirodzeným spôsobom," tvrdí Jeannette Haviland-Jones, Ph.D., profesorka psychológie Štátnej univerzity v Rutgers, New Jersey a vedúca výskumná pracovníčka tejto štúdie. Tím výskumníkov skúmal prepojenie medzi kvetmi a pocitom spokojnosti so životom v 10-mesačnej štúdii správania sa účastníkov a ich emocionálnych reakcií na obdarenie kvetmi. Výsledky ukazujú, že kvety sú prirodzeným a zdravým sprostredkovateľom nálady: kvety majú okamžitý dopad na šťastie, majú dlhotrvajúci pozitívny vplyv na náladu a upevňujú intímne putá.

Kvety nás robia šťastnými; prečo sa nepokúsiť poskytnúť šťastie z kvetov a súčasne využiť ich liečivé účinky? Jar a leto sú za nami, hlavné obdobie rastu a kvitnutia kvetov sa už skončilo. Naše porozumenie sile kvetov a najmä liečivých byliniek môžeme rýchlejšie rozvíjať tak, že si niektoré z nich budeme sami pestovať. Pestovanie liečivých byliniek môže byť zábavným a účinným spôsobom predstavenia rastlín a ich chápania nerozhodným členom rodiny, od tých najmladších až po tých skôr narodených. Prineste trochu leta do vašej kancelárie alebo vášho bytu. V záujme vášho zdravia, blaha a sebestačnosti navrhujeme pestovať niektoré základné liečivé bylinky pre vaše potešenie a lekárničku. Spomedzi tých najčastejšie používaných vám odporúčame harmanček.

Ak máte čas a priestor, môžete k nemu pridať ďalšie bylinky, ktoré môžete používať na liečivé účely, napríklad yzop lekársky, skorocel, sladké drievko, jablčník obyčajný, nechtík lekársky, myší chvostík obyčajný, echinaceu purpurovú, mätu piepornú, valeriánu lekársku, tymián, arniku horskú, aloe vera. Možno nebudete využívať všetky bylinky, ktoré si dopestujete, ale môžete sa nechať inšpirovať jedným z ich využití. Záhrada a trávnik sa stali miestom hodným lásky a obdivu už v časoch tudorovských a alžbetínskych. Trávniky v tej dobe, upravené ako chodníčky či ihriská, boli iné, ako si ich predstavujeme dnes. Tvorili ich lúčne rastliny, ako napríklad harmanček, ktorý bol zvlášť obľúbený.

Harmanček

Druhové meno latinského názvu harmančeka (či kamilky) pochádza z gréckych slov označujúcich „zem“ a „jablko“, pretože rastie nízko pri zemi a jeho silná vôňa pripomína vôňu jabĺk. Harmanček sa už po stáročia  používa  ako liečivá rastlina, predovšetkým na žalúdočné a črevné ťažkosti. Na tieto účely sa používa dodnes.

Starí Egypťania verili, že rumanček bol zasvätený bohovi slnka Ra a považovali ho za posvätnú bylinu vďaka jeho liečivým účinkom pri liečbe zimnice. Harmanček sa objavuje aj v niektorých novodobých symboloch. V ukrajinskej heraldike harmanček znázorňuje bohatstvo okolitej prírody. V období počiatkov kresťanstva harmanček (podobný margarétkam) nazývali aj „labuťou bylinou“. V Súzach a Babylone považovali jeho žltý stred za symbol  božského slova či slova stvorenia a jeho biele okvetné lístky predstavovali šírenie slova po svete počas aktu stvorenia. V modernej symbolike predstavuje harmanček iniciatívu a duchaplnosť alebo silu v nešťastí.

Harmanček sa od pradávna využíva k širokej škále lekárskych a terapeutických účelov. Dioscorides, grécky lekár, farmaceut a botanik armády rímskeho cisára Nera, predpisoval harmanček na rôzne žalúdočné a črevné ťažkosti, nervové poruchy a poruchy fungovania pečene. Iným lekárskym využitím harmančeka bola liečba ženských problémov a obličkových kameňov. Egypťania si harmanček veľmi vážili a používali ho v masážnych olejoch ako zložku na odstránenie bolestí a boľavé svaly. V stredoveku bol jednou z obľúbených bylín na vystieľanie podlahy.

Skúsení záhradkári pokladajú harmanček za „rastlinného doktora“, pretože má hojivé a liečivé účinky na okolité rastliny – hlavne na tie, ktoré sa zdajú byť slabé či choré. 

Využitie vo farmácii

Harmanček je jedným z najčastejšie používaných kvetov v prírodnej kozmetike. Avšak používa sa niekoľko rôznych druhov tejto byliny, ktoré sa často zamieňajú. Matricaria chamomilla, harmanček pravý, produkuje modrý olej azulén. Tento harmanček sa využíva v mediciíne. Anthemus nobilis, rumanček rímsky, sa v angličtine nazýva aj anglický kobercový harmanček (English mat Chamomile). Keď túto bylinku kupujete v obchode, pýtajte si rumanček žltý alebo pravý, ak ho chcete používať na prípravu čaju na vnútorné či vonkajšie použitie alebo ako kozmetikum. A  ak chcete tie veľké biele pompézne kvetné hlávky na prípravu pot-pourri, žiadajte harmanček biely, či rímsky. Predajca byliniek sa pravdepodobne dovtípi, ktoré z toho vlastne chcete. Okrem toho, žltý harmanček vonia sladko po jablkách a v španielsky hovoriacich krajinách sa nazýva manzanilla.

Koreň žltého harmančeka sa používa proti bolesti zubov. Odvar, používaný externe na umývanie tváre alebo na naparovanie, zmenší opuchnutie pokožky a vyčistí póry od nečistôt a takisto posiluje tkanivá.

Vo forme očného obkladu dodá očiam jas a zbaví ich únavy. V kúpeli pôsobí mierne poto-pudne. Vo forme hrubého obkladu sa používa na tvár a telo proti vonkajším opuchom a znižuje zápal a neuralgiu. Zmiešaný s kvetmi maku a makovicami je účinný aj ako obklad proti abscesom. Hustý odvar (dekokcia) alebo horúci balíček bylín rozomletých na prášok sa používa na umývanie či farbenie vlasov. Prirodzene, čím svetlejšej farby sú vaše vlasy, tým silnejší účinok tónovania do žlta budú na ne bylinky mať. 

Harmanček má protizápalové a protikŕčové účinky a uvoľňuje hladké svalstvo, hlavne v tráviacom trakte. Klinické štúdie preukázali, že harmanček má mierne sedatívne účinky, keď sa podáva vo forme čaju. Podobne sa preukázalo, že harmanček je účinný pri znižovaní zápalu pri artritíde. Taktiež uvoľňuje hladké svalstvo čriev. Harmanček sa s obľubou používal na vymývanie očí pri zápale spojiviek a iných podráždeniach očí. Takisto sa zistilo, že harmanček uľahčuje hojenie rán.

Katarína Iskrová, tel. 02/59201405, e-mail: katarina.iskrova@mmdcee.com


Diskusia k článku:

nechce sa mi tolko citat
Neregistrovaný - ja, 10.11.2006 17:49
je to zaujímavé
Neregistrovaný - , 29.1.2007 20:07
Neche sa ti tolko citat, ale pisat sa ti chce :D lol... Harmancek = KVALITA
Neregistrovaný - MisoWRC, 17.5.2013 14:07
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!