lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
ZMRZLINA JE LEPŠIA, AKO SI MYSLÍTE

  Spracoval(a) : Vlasta Ševčíková
Dátum : 8.6.2007
späť
Späť

Poslať
 

Ľudia mylne veria, že jedlo, ktoré prináša potešenie, nemôže byť zdravé.  Vyvážená a zdravá strava je veľmi dôležitým prvkom  nášho každodenného života a ľudia sa čoraz viac zaujímajú o to, čo konzumujú.  Pravdou však je, že vyznať sa v tom, čo je a nie je zdravé, môže byť skutočne obtiažne. Žijeme v dobe, ktorá nás zaplavuje informáciami. Zo všetkých strán dostávame údaje o nutričnom zložení potravín, rady a tipy na zaručené diéty, napriek tomu je tu však stále veľa potravín zahalených mýtmi a poverami. Zmrzlina je jednou z nich.

Výskum Algidy medzi českými spotrebiteľmi ukazuje, že veľa konzumentov podceňuje nutričné zloženie zmrzliny. Pretože je zmrzlina sladkým potešením alebo maškrtou, mylne sa domnievajú, že automaticky musí mať zlé  nutričné hodnoty – teda, že obsahuje veľké množstvo cukru a tuku. 

V rámci výskumu spoločnosti Unilever nazvaného “Pochúťky, maškrty – mýty a realita”  sa skúmali vedomosti respondentov o nutričných hodnotách rôznych druhov pochutín, pochúťok a maškŕt.  Zistilo sa, že pokiaľ ide o zmrzlinu, povedomie o jej výživových hodnotách  mnohým ľuďom chýba.

Marianne Kirkegaard, riaditeľka divízie Algida v Českej republike, hovorí, “Všetci milujú zmrzlinu a zmrzlina je nesporne jedným z najobľúbenejších sladkých potešení na svete. Ľudia si často neuvedomujú, že sa nemusia cítiť previnilo, keď si ju doprajú. Zmrzlina Algida môže byť v porovnaní s ostatnými maškrtami vhodnejšou voľbou a môže sa stať súčasťou zdravej a vyváženej stravy.“

Toto tvrdenie je podporované taktiež niektorými významnými špecialistami na výživu. Odborníčka na výživu, RNDr. Lýdia Lešková, k tomu dodáva, “Zmrzlina je vhodnou voľbou dezertu, predovšetkým, ak sa snažíme nahradiť kalorickejšie pochúťky, napríklad tučnejšie sladké pečivo, plnené keksíky a oblátkové rezy, prípadne čokoládové tyčinky, tými menej kalorickými.  Z prieskumu vyplynulo, že spotrebitelia preceňujú zdravotné riziko zmrzliny v porovnaní s ostatnými pochúťkami. Vďaka relatívne lepšiemu nutričnému profilu zmrzliny, nemožno nič namietať proti jej občasnej konzumácii namiesto iných sladkých pochúťok. Potešenie z jedla a jeho chuť sú neodmysliteľnou súčasťou výživy. Je potešiteľné, že Algida vyrába zmrzliny, ktoré spĺňajú kritériá zdravých potravinových výrobkov.”

Vo výskume nazvanom “Pochúťky, maškrty – mýty a realita” sa zisťovali postoje spotrebiteľov k jedlu. Zistilo sa, že napriek tomu, že väčšina spotrebiteľov chce jesť zdravo, mnohí z nich skutočne nevedia, ktoré potraviny sú najvhodnejšie a ako často ich môžu konzumovať ako súčasť zdravej a vyváženej stravy. Výskum ukazuje, že 64 % spotrebiteľov sa snaží jesť zdravú a vyváženú stravu, ale pre  52 % je veľmi  ťažké sa orientovať v tom, čo je skutočne zdravé. Len 35 % spotrebiteľov vie, koľko kalórií obsahuje väčšina jedál, ktoré zjedia. 

Marianne Kirkegaard pokračuje: “Ľudia nám hovoria, že sú presvedčení, že naše zmrzliny sú plné tuku a cukru, čo je veľmi mylná predstava. Preto spotrebiteľom poskytujeme viac informácií o nutričnom zložení zmrzliny, predovšetkým na obaloch našich zmrzlín a na webových stránkach www.algida.sk.“

V rámci európskeho výskumu si respondenti počas  jedného týždňa chronologicky viedli svoj denný jedálniček. Z neho vyplynuli tieto rozdiely medzi jednotlivými národmi:
- Francúzi jedia oveľa viac syrov a jogurtov ako ostatné európske národy;
- Briti konzumujú oveľa častejšie ako desiatu cereálnu tyčinku alebo čokoládu;
- Nemci sú najväčší spotrebitelia sýtených nápojov a sladkého pečiva;
- Taliani jedia najmenej sladkostí a cereálnych tyčinek zo všetkých skúmaných krajín;
- Švédi si z európskych krajín najčastejšie dávajú na desiatu ovocie a najčastejšie si doprajú zmrzlinu.

ZMRZLINA: Mýty a realit
· Temer 2/3 opytovaných spotrebiteľov (74 %) sa domnieva, že zmrzlina obsahuje 1/3 tuku - 
v skutočnosti je to výrazne menej. Napr. zmrzlina Chuť leta malina/jahoda obsahuje iba 2,9 % tuku, zmrzlina pre deti Twister Orange obsahuje len 2,5 % tuku a dokonca aj mliečna zmrzlina Pribináček obsahuje iba 16 % tuku. Zmrzlina bez čokoládovej polevy obsahuje len 4-8 % tuku.
· Polovica spotrebiteľov verí, že zmrzlina obsahuje 50 % cukru – v skutočnosti je to podstatne menej. Napr. najobľúbenejšie detské zmrzliny Calippo, Twister a Cikk Cakk obsahujú maximálne 18 % cukru. Dokonca aj  zmrzlina s veľkým podielom čokolády Magnum obsahuje iba 29 % cukru.
· 90 % ľudí si myslí, že ovocný jogurt je zdravší ako Chuť leta malina/jahoda. V skutočnosti má Chuť leta malina/jahoda menej kalórií a porovnateľné množstvo tuku ako 150 g téglik bežného ovocného jogurtu. Navyše obsahuje iba prírodné farbivá a arómy.
· 100 % spotrebiteľov si myslí, že zmrzlina obsahuje umelé farbivá a arómy. V skutočnosti sú všetky zmrzliny Algida bez umelých farbív a prísad.

Algida a Vitalita

Výskum ukázal, že sa spotrebitelia snažia žiť zdravo, ale nevedia presne, čo je a čo nie je zdravé, neorientujú sa príliš v označení výrobkov na obaloch, väčšinou nevedia, koľko kJ obsahujú potraviny, ktoré konzumujú, a sú presvedčení, že zmrzlina je nezdravá – má veľa kalórií, cukru a tuku. Pritom výhodou zmrzliny je jej zloženie - obsahuje všetky nutričné zložky – cukry, tuky, bielkoviny, ale aj minerály, stopové prvky a vitamíny. Je vyrobená z kvalitných ingrediencií - mlieka, tvarohu, ovocných štiav, kakaa, ktoré sú uchované mrazením, čo je po chladení považované za druhý najvhodnejší spôsob uchovania potravín. Vďaka vysokému obsahu vody v zmrzline je aj obsah kalórií a cukru oveľa menší ako u maškrtiek, akými sú čokoláda alebo cukríky. Algida reaguje na trend zdravého životného štýlu a už od roku 2005 ponúka spotrebiteľom „zdravšie maškrtenie“ ako napr. Chuť leta malina/jahoda či Chuť leta Exotic, alebo zmrzlinu Pribináček pre deti.

V tomto roku sa Algida zamerala na najmenších spotrebiteľov: „Chceme prinášať deťom len to najlepšie a zároveň vyhovieť mamičkám, ktoré prísne dbajú na vyváženú a zdravú stravu svojich ratolestí. Preto sme sa tento rok  zamerali na najobľúbenejšie detské výrobky a v spolupráci s medzinárodným vývojovým tímom sme vyvinuli nové „zdravšie“ receptúry. Zvýšili sme podiel ovocia a naopak, znížili obsah pridaného cukru. Navyše, všetky naše zmrzliny, a to nielen pre deti, sú bez umelých farbív a aróm,“ hovorí manažérka značky Algida Věra Severinová.

„Aby sme uľahčili orientáciu mamičiek v neprehľadnom množstve sladkostí a maškrtiek, ktoré si deti obzvlášť obľúbili, zmenili sme takisto obaly našich zmrzlín, ktoré sú teraz „ovocnejšie“ a obsahujú prehľadné ikonky   „s ovocnou šťavou“ a „iba prírodné farbivá a arómy.“ Všetky obaly našich zmrzlín obsahujú tiež prehľadnú tabuľku nutričných hodnôt, kde spotrebiteľ môže zistiť obsah energie, bielkovín, cukrov a tukov. Jeho orientácia je uľahčená rovnako, ako následné rozhodovanie,čo kúpiť sebe a predovšetkým svojím deťom, “ dodáva Věra Severinová. Medzi novinky tohto roku patrí Twister Orange, ktorý predstavuje unikátnu kombinácii ovocnej a krémovej zmrzliny, tentokrát s príchuťou jahôd, pomarančov a ananásu.
 


Diskusia k článku:

je fakt dobrá, akákoľvek dobrá zmrzlina, bez nej by leto nebolo lôeto
Neregistrovaný - , 8.6.2007 09:22
reklama fúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúj
Neregistrovaný - , 8.6.2007 09:52
konečne dobra spravaaaaaaaa:-)
Neregistrovaný - , 8.6.2007 13:04
tá prvá veta je perla:-))inak, odkedy vyrába Algida Chuť leta, tak si v lete na olovrant dávam radšej nanuk ako jogurt:-)
Neregistrovaný - , 8.6.2007 14:00
tak mam taky pocit, ze algida nejako nejde na odbyt. tak preco si neurobit zadara reklamu??? musim suhlasit s prispevkom vyssie : ta prva veta, tak to je naozaj pecka :)
Neregistrovaný - , 8.6.2007 14:04
Totalny shit a umelina co so pod nazvom zmrzlina predava v Bratislave !!! Pridte ochutnat ako chuti zmrzlina v TALIANSKEJ cukrarni v nedalekom Rakusku, aj ked zaplatite viac, tak zistite preco...
Neregistrovaný - Jetoonicom, 8.6.2007 22:54
veru, Taliani robia peeeeerfektnu zmrzlinku! mnami-mnam! :-)
Neregistrovaný - klaudia, 9.6.2007 00:33
Taliani jedia zmrzlinu nonstop, tak su vo vyrobe machri. Jasne, ked sa im nedari predavat, preco nedat takyto"blaf overeny odbornikmi" do povedomia nasich niektorych obyvatelov.
Neregistrovaný - , 10.6.2007 08:28
Slovensko by potrebovalo byt viac kozmopolitne, je to tu hrozna provincia, vsetko take homogenne, casto bez nalady, vela zamracenych ksichtov, chyba miesanica ras a kultur ako inde v (Zapadnej) Europe, este desatrocia to bude trvat pokial sa k nam budu hnat hufy cudzincov (ako nam to niektori kedysi rozpravali...). A ti Taliani, co by tu robili bez DOLCE VITA, ak sem vobec zabludia, tak urcite nie aby tu predavali ich MNAM-GELATO a platili SK-vypalnikom), skor lebo si svojim sarmom celkom lahko opantaju a do BELLA ITALIA odvezu frustrovane a mozno i pekne/mlade slovenske dievciny. TAKZE - ostavame - aspon zatial - odkazani na nasu kvalitnu a lacnu (viac lacnu ako kvalitnu) zmrzlinu.
Neregistrovaný - Wescream4goodeiscream, 10.6.2007 23:21
Boože to je tak trápne a úbohé schovať reklamu do takého článku, fuj !!
Neregistrovaný - , 27.6.2007 18:45
je to naozaj nevkusna reklama, a spytam sa este.... algida ma zmrzlinu alebo mrazeny krem??? pretoze toto by sme si nemali mylit.... talianska zmrzlinaje zmrzlina... momentalne otvaram vyrobnu, a dufam , ze o rok dva sa mi podari otvorit aj na SLovensku....
Neregistrovaný - , 1.7.2007 17:21
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!