lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
LIEK, KTORÝ PRED 5 ROKMI ZMENIL LIEČBU RAKOVINY...

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 21.5.2010
späť
Späť

Poslať
 

 Zaujímavosti o „oslávencovi“ - Liek Avastin

 

Liek Avastin s účinnou látkou bevacizumab „oslavuje“ piate výročie svojho uvedenia na trh. Liek, ktorý pred 5 rokmi zmenil liečbu rakoviny...

 

  • Spôsobuje „vyhladovanie“ nádoru tým, že mu zablokuje prívod živín a kyslíka krvou. Tento mechanizmus účinku je odlišný od iných možností liečby rakoviny.

 

  • Dodnes sa bevacizumabom  liečilo viac ako ¾ milióna pacientov. Je to toľko ľudí, že by dokázali 10 x naplniť Koloseum v Ríme.

 

  • Celosvetovo dostane každú hodinu svoju dávku viac ako 10 pacientov. V roku 2010 sa očakáva asi 250 000 nových pacientov liečených bevacizumabom.

 

 

  • Bevacizumab má celosvetovo vôbec najväčší program klinického výskumu v oblasti onkológie, aký nemá žiadny iný liek proti rakovine. Od uvedenia na trh, teda za posledných 5 rokov, sa uskutočnilo asi 1000 klinických štúdií s bevacizumabom. V súčasnosti prebieha až 450 klinických štúdíí zameraných na 30 rôznych typov zhubných nádorov. Tieto prebiehajú na všetkých kontinentoch a zahŕňajú pacientov z viac ako 70 štátov sveta. V súčasnosti sa klinických štúdií  s bevacizumabom zúčastňuje celosvetovo viac ako 400 000 pacientov.

 

  • Liek poskytuje nádej aj do budúcnosti – do 5 rokov sa pravdepodobne bude využívať aj pri liečbe ďalších typov onkologických ochorení, napríklad pri nádoroch vaječníkov či Non-Hodgkinovom lymfóme.

 

  

LIEK, KTORÝ PRED 5 ROKMI ZMENIL LIEČBU RAKOVINY...

 

Každý deň dáva pacientom s rakovinou nádej na dlhší a kvalitnejší   život

 

Prevratný liek, ktorý zmenil pohľad na liečbu rakoviny, jej možnosti a výsledky, oslavuje tento rok svoje piate narodeniny. Už od roku 2004 zachraňuje životy pacientov s rôznymi typmi pokročilého onkologického ochorenia. Obsahuje účinnú látku bevacizumab a nádor ničí tým, že mu znemožní prívod krvi a tým aj nevyhnutných živín.

 

Bevacizumab  je prvý liek schválený na liečbu pacientov s pokročilou rakovinou, ktorý bráni novotvorbe nádorových ciev, čím nádoru „odstrihne“ výživu, bráni jeho rastu a šíreniu. Tento liek zmenil liečbu rakoviny a jej vyhliadky, keďže predlžuje čas, kedy sa ochorenie nerozvíja (čas bez progresie ochorenia) a dokázateľne predlžuje aj celkové prežívanie pacientov s rôznymi typmi nádorov. „Bevacizumab je inhibítor novotvorby nádorových ciev, a teda pôsobí celkom odlišne ako chemoterapia či iné možnosti protinádorovej liečby. Je iný ako cielená biologická liečba, ktorá zasahuje nádor, pretože v tomto prípade liečba na tumor nepôsobí – ovplyvňuje však proces zodpovedný za jeho rast a šírenie. Keďže liek nepôsobí priamo na nádor, jeho účinok je nezávislý od typu nádoru a jeho vlastností,“ vysvetlil na odborom podujatí v januári 2010 v Orlande prof. Alberto Sobrero z nemocnice San Martino v talianskom Janove.

 

V Európe je zatiaľ bevacizumab schválený na liečbu 4 typov onkologických ochorení – kolorektálneho karcinómu, rakoviny prsníka, nemalobunkového karcinómu pľúc a nádoru obličiek, v USA ho môžu lekári predpisovať aj na liečbu glioblastómu – nádoru na mozgu.

 

 

Tieto ochorenia spolu ročne spôsobujú až 2,5 milióna úmrtí a bevacizumab je jediná  cielená liečba, ktorá blokuje rast nádorových ciev a môže sa využívať na ich liečbu.

Vďaka bevacizumabu sa inhibícia angiogenézy, teda potlačenie rastu nádorových ciev, stala jedným zo základných pilierov onkologickej liečby súčasnosti. Doteraz sa ním liečilo až trištvrte milióna pacientov s rakovinou. Komplexný klinický program v súčasnosti zahŕňa 450 prebiehajúcich klinických štúdií, ktoré skúmajú potenciál a použitie bevacizumabu pri liečbe ďalších 30 typov karcinómov a naďalej skúmajú jeho účinok aj pri nádoroch, na liečbu ktorých už bol schválený. Preverujú sa aj jeho možnosti pri liečbe rôznych štádií zhubného ochorenia. „Rok 2010 je mimoriadne dôležitý, pretože prinesie výsledky z III. fázy troch významných klinických štúdií. Budú zverejnené údaje o účinnosti a bezpečnosti  liečby bevacizumabom pri rakovine vaječníkov, žalúdka a  prostaty. Za 5 rokov sa dosiahol fantastický úspech, no ďalšie nás ešte len čakajú,“ tvrdí Niko Andre, medicínsky riaditeľ pre bevacizumab v spoločnosti Roche.

 

Ako to funguje

Vzniku lieku bevacizumab predchádzalo 30 rokov výskumov. Článok o základnom mechanizme anti-angiogenézy uverejnili v časopise New England Journal of Medicine už v roku 1971.

Bevacizumab je protilátka, ktorá špecificky zasahuje a blokuje účinky rastového faktora VEGF na organizmus. VEGF je kľúčový pri tvorbe nádorových ciev, ktoré sú nevyhnutné pri raste a šírení nádoru do iných častí tela, keďže mu dodávajú živiny. Prof. Joachim Bellmunt z Hospital del Mar v Barcelone vysvetľuje: „Nádory potrebujú na svoj rast prijímať výživu, ktorú získavajú z krvi. Kvôli svojmu prežitiu preto nádor začne produkovať určité molekuly, ako je napríklad VEGF, ktoré vyvolávajú rast nových krvných ciev k nádoru, čím sa ich počet zvyšuje, k nádoru sa dostáva viac výživy a vďaka tomu môže rýchlo rásť. Stratégia liečby zameranej proti angiogenéze spočíva v tom, že ak zastavíme zásobovanie nádoru krvou, nebude  sa môcť rozvíjať a jeho rast sa zastaví.“ Presné, cielené pôsobenie bevacizumabu umožňuje kombinovať ho s rôznymi typmi chemoterapie aj inými formami onkologickej liečby bez toho, aby sa nežiaduco ovplyvňovali.

 

                                                  

Rastúci nádor potrebuje živiny a kyslík, preto začne „vypúšťať“ VEGF, ktorý stimuluje rast ciev smerom k nádoru.  

  

 

Bevacizumab je jediný liek proti angiogenéze schválený a účinný na niekoľko typov onkologických ochorení. Predlžuje celkové prežívanie a čas bez progresie ochorenia. Pred 5 rokmi (2004) bol po prvýkrát schválený na použitie v praxi – proti rakovine hrubého čreva a konečníka. Neskôr sa osvedčil a schválili ho aj na liečbu ďalších zhubných ochorení. Vďaka bevacizumabu  sa potlačenie angiogenézy stalo dôležitou súčasťou onkologickej liečby súčasnosti a potenciál lieku sa naďalej skúma.

V súčasnosti prebieha viac ako 450 klinických štúdií pri 30 rôznych typoch karcinómov.

 

 

Zachraňuje stále viac pacientov

Bevacizumab predlžuje prežívanie pri rôznych typoch nádorových ochorení a doteraz bol schválený v 120 krajinách celého sveta. V súčasnosti sa ním môžu liečiť pacienti s pokročilým (metastatickým)

  • karcinómom hrubého čreva a konečníka – schválený v 120 krajinách sveta
  • karcinóm  prsníka - v 80 krajinách
  • nemalobunkovým karcinómom pľúc - vo viac ako 70 štátoch
  • karcinóm  obličiek – vo viac ako 70 krajinách
  • glioblastómom, ktorý je najagresívnejším nádorom mozguzatiaľ v 21 krajinách (v EÚ ho zatiaľ pri tejto diagnóze neschválili)

 

Účinnosť bevacizumabu potvrdzuje dr. Alfredo Falcone  z Univerzity z Pise: „Za posledných 5 rokov sme dosiahli mimoriadny pokrok, takže dnes hovoríme o potenciálnom vyliečení pri pacientoch, u ktorých sme ešte nedávno, pred niekoľkými rokmi mohli len zmierňovať ich utrpenie paliatívnou liečbou (liečba zmierňujúca ťažkosti, bolesť, ale nelieči základné ochorenie). Aj keď je stále mnoho pacientov, u ktorých nevieme ochorenie vyliečiť, dokážeme oddialiť jeho postup liekom, ktorý nemá výrazné nežiaduce účinky a priaznivo ovplyvňuje kvalitu života chorých.“

Pre tých, ktorí si myslia, že predĺženie prežívania pacientov s rakovinou je zbytočné a vystavuje ich ešte väčšiemu utrpeniu, má svoj odkaz prof. Manuela Schmidinger z Lekárskej univerzity vo Viedni: „Mám pacientku, ktorá je matkou dvoch detí – majú 11 a 12 rokov. Nikdy by som nemohla povedať, že predĺženie života z jedného povedzme na dva roky nič neznamená. Pre ňu to znamená mnoho - môže vidieť svoje deti, ako sa im darí v škole, môže s nimi tráviť čas. A čo je tiež veľmi dôležité – zastavenie či spomalenie progresie ochorenia znamená lepšiu kvalitu života, čiže pacienti môžu žiť svoj osobný, spoločenský a rodinný život. Takže ja verím, že aj keď rakovinu nevyliečime, predĺženie prežívania znamená veľa. A toto je pritom len začiatok príbehu. Budúcnosť prinesie pacientom ešte lepšie liečebné výsledky.“

 

 

Povedali o bevacizumabe...

„V mojej praxi používam bevacizumab ako štandard liečby viacerých typov nádorov a jednu zo základných možností liečby mojich pacientov s pokročilým onkologickým ochorením.“

Prof. Fairooz Kabinavar, ECCO ESMO, september 2009

 

„V súčasnosti sa bevacizumab  využíva pri liečbe najväčších zabijakov medzi onkologickými ochoreniami – kolorektálneho karcinómu, rakoviny prsníka a nádoru pľúc. Nedávno bol registrovaný aj na liečbu rakoviny obličiek a nádoru mozgu - glioblastómu (zatiaľ len v USA, pozn.) – je to inovatívny, prevratný liek, pretože liečba glioblastómu bola v posledných 40 rokoch rovnaká. Objavenie lieku, ktorý je účinný pri tomto type ochorenia, je preto mimoriadne dôležité a otvára celkom nové cesty.“

Prof. Lucio Crino, Zurich, február 2010

 

„S bevacizumabom, ktorý je jediným liekom proti angiogenéze schváleným na liečbu nemalobunkového karcinómu pľúc, sa podarilo predĺžiť prežívanie pacientov až o tretinu. To je v liečbe tohto hrozivého ochorenia významný krok vpred.“

Prof. Lucio Crino, Zurich, február 2010

 

„Zdá sa, že potlačenie angiogenézy je mechanizmus účinný pri mnohých typoch rôznych nádorov, takže bevacizumab bude pravdepodobne v budúcnosti schválený aj na liečbu ďalších onkologických ochorení, pokiaľ sa potvrdí prínos pre pacienta.“

Prof. Frank Griesinger, Zurich, február 2010

 

„Najdôležitejšou vlastnosťou bevacizumabu  je, že sa môže kombinovať s akoukoľvek chemoterapiou bez toho, aby zvyšoval jej nežiaduce účinky, takže sme získali liek, ktorý sám o sebe nie je toxický a nemá významné nežiaduce účinky, no pritom zvyšuje účinnosť terapie.“

Prof. Hans Joachim Schmoll, ASCO GI, Orlando, január 2010

 

 

Nežiaduce účinky a bezpečnostný profil lieku sú pri metastatickom onkologickom ochorení vždy veľmi dôležité, pretože títo pacienti majú už aj tak kratší život, ako by si priali . A tento zostávajúci čas života by mali prežiť tak dobre, ako je to len možné. Často je najdôležitejším kritériom pri liečbe pokročilého zhubného ochorenia kvalita života .“

Prof. Manuela Schmidinger, Viedeň, december 2008

 


Diskusia k článku:

Chcem sa spýtať či sa môže využívať Avastin aj pri metastázach na mozgu
Neregistrovaný - Mária, 22.1.2011 23:29, mannonM(`na`)azet.sk
Ako sa da k tejto liecbe dostat?Kde sa da o nej informovat?Viem, ze je na glioblastom pristupna len v USA, ale je mozne ju tam zohnat,ako prebieha liecenie?Dakujem
Neregistrovaný - , 9.2.2011 16:51, nikol.kosova(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!