lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Rakovina - Aby pohľad do zrkadla tak nebolel

  Spracoval(a) : Erika
Dátum : 30.10.2013
späť
Späť

Poslať
 

Vo vedomí mnohých ľudí ešte stále prevažuje názor, že rakovina je neliečiteľná a nevyliečiteľná a že  rakovina rovná sa smrť. Považujú rakovinu za tajomnú chorobu, ktorá náhle zaútočí.  A to možno preto, že ľudia vo svojom okolí registrujú prevažne úmrtia na onkologické ochorenia, kým vyliečení pacienti zostávajú akoby v anonymite. O liečebných úspechoch sa dozvedajú iba zbežne, pretože samotní pacienti, ktorí si rakovinou prešli, o tom príliš často nehovoria. Preto napríklad len málokto vie, že rakovina krčka maternice je v prvom štádiu liečiteľná až v 94%, rakovina kože v 90%, rakovina maternice až v 80% prípadov, pacientky s rakovinou prsníka v počiatočnom štádiu sa vyliečia až v 90% prípadov. Onkologické choroby u detí majú až 75% liečebnú úspešnosť.

 

Za týmito úspechmi treba vidieť predovšetkým pokrok vo vyšetrovacích a liečebných postupoch. Aj naďalej však platí, že čím  skôr sa rakovina zistí, tým je liečba úspešnejšia. V prípade pokročilých štádií ochorenia je liečba zdĺhavejšia a šanca na vyliečenie sa znižuje.

 

Samotná liečba rakoviny pozostáva z týchto spôsobov:

chirurgický zákrok (operácia)

liečba ožarovaním (radiačná onkológia)

protinádorová liečba liekmi (chemoterapia)

liečba hormónmi (hormonálna liečba)

podávanie liekov podporujúcich obranyschopnosť organizmu (imunoterapia)

cielená liečba (monoklonálne protilátky)

 

Najčastejšie onkologické diagnózy

Muži                                                   ženy

- zhubný nádor pľúc                           - rakovina prsníka

- hrubého čreva                                 - tela a krčka maternice

- prostaty                                           - vaječníkov

 

Úmrtnosť na najčastejšie druhy rakoviny u mužov a žien na Slovensku

muži                                                   ženy

1. Pľúca                                              1. Prsník

2. Hrubé črevo a konečník                 2. Hrubé črevo a konečník

3. Žalúdok                                          3. Pľúca

4. Prostata                                         4. Žalúdok

5. Pankreas (podžalúdková žľaza)      5.Vaječník

 

Ako vzniká rakovina

Náš organizmus je tvorený z miliárd jednotlivých buniek. Zdravé (normálne) bunky, z ktorých pozostávajú tkanivá a orgány nášho tela, rastú, množia sa a správajú sa usporiadane. Keď dospejeme, v určitom veku sa väčšina buniek v tele prestane deliť a tým znásobovať svoj počet – prestaneme rásť. Následne po zvyšok života zotrvávajú v takzvanom pokojovom stave. Deliť sa opäť začnú až vtedy, keď dôjde k ich poškodeniu alebo odumretiu. To znamená, že ide o opravný mechanizmus.

 

Ak sa však z nejakých príčin v jadre bunky niečo zmení, zmení sa genetický kód a riadiaci a kontrolný systém prestane fungovať. Bunka dostane chybný signál a takpovediac sa „zblázni“, začne sa nekontrolovateľne deliť. Z jednej bunky vzniknú dve, ktoré zdedia vlastnosti „zbláznenej“ pôvodnej bunky. Tie sa delia ďalej a ďalej, až postupne vznikne zhluk miliónov nových „zbláznených“ buniek -  nádor.

 

benígny (nezhubný) nádor – Ohraničená masa buniek, ktorá nemá snahu prerastať do okolia a tvoriť metastázy .

 

malígny (zhubný) nádor - Bunky, ktorých počet neustále rastie geometrickým radom.                          Prenikajú do okolia, rozrušujú až ničia orgán, v ktorom rastú, tvoria metastázy (druhotné rakovinové ložiská)

 

Základnou funkciou rakovinových buniek je prežiť a zabezpečiť si dostatok priestoru a  živín pre vlastné delenie. Zatiaľ čo normálne, zdravé bunky sú schopné produkovať najviac 50 generácií buniek, bunky zhubného nádoru sa môžu deliť donekonečna a mohli by sme hovoriť o ich nesmrteľnosti.

 

Zhubný nádor treba z tela pacienta čo najskôr odstrániť, pretože ohrozuje jeho život. Nádorové bunky, ktoré sa podľa druhu nádoru delia pravidelne v určitých časových odstupoch, prenikajú do okolitého zdravého tkaniva a ničia ho. Keď zhubný nádor dosiahne určitú veľkosť, môžu nádorové bunky prenikať do krvného alebo lymfatického obehu, čím sa dostanú do rôznych častí tela a vytvoria v nich metastázy. 

 

Zhubný nádor môžeme charakterizovať ako nekontrolovateľný rast buniek vlastných telu, ktoré sa vymanili zo zákonitostí a kontrolných mechanizmov organizmu. Zhubný nádor sa teda šíri priamym prerastaním do okolia alebo metastázovaním.

 

 

Chemoterapia

 

S týmto pojmom sa už stretol asi každý z nás a väčšina si ju automaticky spojí s liečbou nádorových ochorení.

 

Kým za pomoci chirurgickej liečby a rádioterapie  dokážu lekári odstrániť alebo zabiť rakovinové bunky len v určitej oblasti tela, chemoterapia dokáže zabíjať nádorové bunky v celom tele. Nielen v oblasti vzniku takzvaného primárneho nádoru, ale zasiahne aj metastázy v rôznych častiach tela, do ktorých sa rakovina rozšírila.

 

Z odborného hľadiska, v prípade chemoterapie ide o liečebnú metódu, pri ktorej sa do organizmu vpravujú chemické látky. Môže ísť o antibiotiká, virostatiká... No v bežnej  praxi sa pod pojmom chemoterapia myslí predovšetkým protinádorová  chemoterapia. Ide o liečbu dávkami cytostatík, ktoré sú pre bunky toxické. Jej cieľom je zastavenie alebo spomalenie rastu nádorových buniek, ktoré sa delia a rastú rýchlejšie ako zdravé bunky. Pre pacientov v pokročilých štádiách ochorenia je práve chemoterapia často jedinou možnou liečbou. 

 

Faktom je, že slovo chemoterapia desí mnoho ľudí. Ak však človek vie, čo chemoterapia je, ako funguje a čo od nej ľudia môžu očakávať, pomôže to zmierniť obavy. Pacientom práve dostatok informácií pomôže nadobudnúť pocit kontroly nad priebehom samotnej liečby a v boji s ťažkou chorobou.

 

Existuje viac ako 100 chemoterapeutík, ktoré sa používajú v rôznych kombináciách. Počas liečby môže lekár určiť použitie iba jedného lieku, no často pacient berie viac liekov v určitom poradí, alebo v určitých kombináciách.  Dôvod je jednoduchý. Viac liekov s rôznymi účinkami totiž dokáže, laicky povedané,  lepšie spolupracovať a tým zabiť viac rakovinových buniek. Práve tento postup zároveň zníži pravdepodobnosť, že sa rakovinové bunky stanú rezistentnými voči jednému lieku.

 

Chemoterapia prebieha zväčša v  cykloch. Cyklus je obdobie, počas ktorého pacient dostáva lieky. Za týmto obdobím nasleduje obdobie pokoja. Práve v tomto období má telo šancu a čas na tvorbu nových buniek, prípadne regeneráciu zdravých buniek. Môžeme si zobrať nasledovný príklad. Pacient 1 týždeň dostáva liečbu a za ňou prídu 3 týždne pokoja. Práve tieto 4 týždne sa nazývajú jeden cyklus.

 

Ako funguje chemoterapia

 

Nádorové bunky sa delia nekontrolovateľne a laicky povedané neustále. V strede každej bunky sa totiž nachádza jadro. Jadro je riadiacim centrom bunky. Obsahuje chromozómy, ktoré sa skladajú z génov.  Tieto gény vytvoria akoby kópiu a z jednej jedinej nádorovej bunky vzniknú procesom delenia v momente dve nové. Chemoterapia po vstupe do krvného obehu poškodzuje najviac tieto rýchlo sa deliace bunky. Tie sú totiž v procese delenia najviac citlivé na účinky chemoterapie. Chemoterapia nádorové bunky zabíja zväčša tým, že poškodí časť „riadiaceho“ centra bunky.  V jadre bunky poškodzuje gény, ktoré je zodpovedné za samotný proces delenia nádorovej bunky. Keďže väčšina normálnych, zdravých buniek v tele sa za bežných okolností nedelí a sú v pokojnom stave, je oveľa menej pravdepodobné, že pôsobením chemoterapie dôjde k ich poškodeniu. Okrem toho, kým zdravá bunka má veľkú šancu, že poškodenie cytostatikami opraví, nádorové bunky majú zvyčajne poškodené opravné mechanizmy, a preto odumrú.

 

Typy chemoterapie

Chemoterapia môže byť pacientovi podávaná s konkrétnym terapeutickým zámerom, alebo ako súčasť inej terapie. Existuje veľké množstvo chemoterapeutík.

1.         Adjuvantná chemoterapia – sa podáva po operácii alebo po rádioterapii a jej cieľom je zničiť všetky nádorové bunky, ktoré v organizme ešte mohli zostať aj po odstránení nádoru.

 

2.         Neoadjuvantná chemoterapia – sa podáva pred operáciou alebo chemoterapiou. Jej cieľom je zmenšiť nádor  pred samotným chirurgickým odstránením nádoru.

 

3.         Kuratívna (radikálna) chemoterapia -  sa podáva vo vysokých dávkach a jej cieľom je pacienta vyliečiť.

 

4.         Paliatívna chemoterapia – sa podáva na zlepšenie zdravotného stavu pacienta, ktorý má nádor v pokročilom štádiu. Jej cieľom nie je nádor zlikvidovať, ale iba zamedziť jeho rastu.

 

Pacient môže počas liečby  dostávať:

Monoterapiu -  jeden liek  alebo Kombinovanú liečbu -  kombináciu niekoľkých liekov

 

Podávanie chemoterapie

 

Najčastejšie sa chemoterapia podáva intravenózne, teda vnútrožilovo, formou injekcií alebo infúzií. Menej často sa využívajú injekcie pichané priamo do svalu alebo tabletková forma.

Pacientovi je chemoterapia podávaná zväčša ambulantne. Samotná aplikácia lieku môže trvať niekoľko minút až hodín. Pri niektorých režimoch je nevyhnutná hospitalizácia pacienta na dva až päť dní. 

 

Vedľajšie účinky chemoterapie

 

Skutočnosť, že chemoterapia poškodzuje rýchlo deliace sa bunky, zároveň vysvetľuje, prečo ju sprevádza množstvo vedľajších účinkov. Okrem nádorových buniek máme totiž v tele aj normálne, zdravé bunky, ktoré sa rýchlo delia, alebo bunky s intenzívnou látkovou výmenou. Teda bunky, ktoré sa neustále množia a obnovujú. Patria medzi ne krvotvorné bunky kostnej drene, bunky výstelky tráviaceho traktu, ale tiež bunky vlasových korienkov. Vlasy nám stále dorastajú a bunky tráviaceho traktu a bunky pokožky sa tiež neustále obnovujú. Naša kostná dreň je zase fabrikou na krvinky. Práve tieto bunky sú poškodzované chemoterapiou. Lenže naše zdravé bunky sa vedia rýchlo zregenerovať alebo nahradiť novými, takže poškodenie nie je zvyčajne trvalé.

 

Väčšina nežiaducich účinkov chemoterapie ustúpi po ukončení liečby. Niekedy však môžu pretrvávať aj mesiace alebo roky, kým zmiznú. V konečnom dôsledku na to, ako dlho nežiaduce účinky pretrvávajú, má vplyv nielen druh chemoterapie, ale aj zdravotný stav pacienta a jeho fyzická kondícia.

 

Niekedy chemoterapia spôsobí aj dlhodobé nežiaduce účinky, ktoré môžu byť trvalé. Môže ísť o poškodenia srdca, pľúc, nervov, obličiek alebo reprodukčných orgánov. O tom, aké bude mať pacient vedľajšie účinky počas chemoterapie a po nej, ho vždy vopred informuje jeho ošetrujúci lekár. Zároveň pacientom poradí, čo robiť v prípade, že sa vedľajšie účinky objavia a ako ich zmierniť.

 

Nedá sa však so 100% istotou vopred predpovedať, ako pacient bude na chemoterapiu reagovať. Je to veľmi individuálne. Niekto môže mať len mierne vedľajšie účinky, niekto žiadne a iný môže mať aj niekoľko príznakov  súčasne.

 

Medzi pacientmi často koluje mýtus, že prítomnosť závažných nežiaducich účinkov je signálom toho, že chemoterapeutická liečba zaberá. Poprípade, že ak pacient nemá vedľajšie účinky počas chemoterapie, liečba je neúčinná. Pravdou je, že vedľajšie účinky nemajú nič spoločné s tým, či je alebo nie je chemoterapeutická liečba úspešná a nakoľko.

 

Predčasné starnutie

 

Jedným z najčastejších vedľajších účinkov niektorých chemoterapeutík je skorší nástup menopauzy. Sprevádzajú ju návaly horúčavy, vaginálna suchosť či bolesť pri pohlavnom styku, strata libida. Rovnako ako u iných žien po menopauze sa zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. U mužov rovnako stúpa riziko osteoporózy. Okrem toho mužov môže trápiť inkontinencia, neplodnosť, poruchy erekcie či impotencia.

 

Únava

 

Ľudia, ktorí sa liečili na rakovinu, uvádzajú ako najčastejší vedľajší príznak liečby práve únavu. Pacienti často uvádzajú, že sa takpovediac nemohli zbaviť pocitu únavy, bez ohľadu na množstvo spánku alebo oddychu. Práve pocity únavy veľmi ovplyvňujú každodenný život pacienta.

 

Osteoporóza

 

Úbytok kostnej hmoty je častým nežiaducim účinkom pre „obete“ takých nádorov ako je lymfóm, leukémia, rakovina prsníka a prostaty. Existujú dva základné faktory, ktoré prispievajú k úbytku kostnej hmoty u týchto druhov rakoviny. Jedným z nich je fakt, že rakovinové bunky produkujú takzvané aktivátory kostnej poruchy, ktoré spôsobujú úbytok kostnej hmoty. Okrem toho tento úbytok spôsobujú aj niektoré druhy liečby. U pacientok s rakovinou prsníka môže v dôsledku chemoterapie dôjsť k predčasnému nástupu menopauzy, ktorá so sebou môže priniesť práve komplikácie v podobe osteoporózy.

 

Vyššie riziko diabetu

 

Užívanie steroidov v prípade rakoviny hrubého čreva či pankreasu môže spôsobiť hyperglykémiu, teda zvýšenie hladiny cukru v krvi.

 

Poškodenie orgánov ( priemerný vek pacientov 51 – 71 rokov)

                                               Ženy (%)                     muži (%)

artritída / osteoporóza          33                               16

šedý zákal                               17                               14

poruchy srdca                        14                               17

obličky / mechúr                    10                               14

štítna žľaza                             12                               6

diabetes                                 8                                 9

strata sluchu                          10                               15

 

Okamžité príznaky                                       Neskoršie príznaky

alergická reakcia                                           - chudokrvnosť

nevoľnosť a zvracanie                                  - azoospermia

bolesť a opuch v mieste vpichu                  - poškodenie pečene

vysoká hladina kyseliny močovej                - hyperpigmentácia

zlyhávanie obličiek                                       - pľúcna fibróza

zmeny čuchu a chuti

zápaly žíl

 

Včasné príznaky                                           Neskoré príznaky

znížene hladiny bielych krviniek                  - sterilita

zníženie hladiny krvných doštičiek              - znížená funkcia

vypadávanie vlasov                                         pohlavných žliaz

zápaly ústnej dutiny                                     - sekundárne nádory

hnačka

 

Keď vlasy zmiznú

 

Vlasové folikuly sú jedny z najrýchlejšie rastúcich buniek v našom tele. Zdravému človeku sa vlasové folikuly delia každých 23 až 72 hodín. Práve vplyvom chemoterapie však dôjde k poškodeniu vlasových korienkov, keďže chemoterapia útočí predovšetkým na rýchlo sa deliace bunky. Prvá vec, ktorú si pacient všimne, je väčší počet vypadnutých vlasov na hrebeni či kefe, prípadne ráno na vankúši. Nie všetky chemoterapeutiká však spôsobujú vypadávanie vlasov. To, či pri liečbe pacient príde o vlasy, a či celkom alebo v menšom rozsahu, závisí od druhu liečby. Vlasy začnú vypadávať (alopelácia) približne po 10 - 12 dňoch od začiatku liečby. Potom to už ide veľmi rýchlo. V priebehu dvoch - troch dní pacient následne môže prísť o väčšinu vlasov.  Stáva, že v priebehu chemoterapie začnú rásť nové vlasy, no zvyčajne neskôr vypadnú. Nové vlasy začínajú dorastať zhruba 2 mesiace po ukončení liečby. Úplne dorastú približne do šiestich až dvanástich mesiacov. Nové vlasy môžu zmeniť štruktúru a sú zvyčajne tenšie ako pôvodné vlasy.

 

Diagnóza rakoviny často prináša do života pacientov jednu z najhorších obáv, a to strach o vlastný život. Pacienti a ich blízki môžu mať istú útechu v tom, že v priebehu posledných desaťročí nastal značný pokrok v skorej detekcii a liečbe rôznych typov rakoviny, čím sa výrazne zvýšila šanca na úplné vyliečenie sa z tejto choroby.

 

Diagnóza = šok

 

V každom prípade život s rakovinou nie je vôbec jednoduchý. Dal by sa prirovnať k emocionálnej horskej dráhe. Mnoho z pacientov, ktorí si na vlastnej koži zažili, čo rakovina v skutočnosti znamená, pripúšťa, že  to bolo najnáročnejšie obdobie ich života, bol to boj o holý život.

Vo chvíli, keď lekár vysloví slovo rakovina, pacient zväčša reaguje popieraním. Kladie si otázky, hovorí si „to nemôže byť pravda“ alebo „mne sa to predsa stať nemohlo“. Následne je normálne, že sa u pacientov dostaví pomerne široká paleta pocitov. Úzkosť, deprimovanosť, strach, hnev, frustrácia, bezmocnosť či osamelosť. Ide o prirodzené pocity, ktoré súvisia so strachom o vlastnú existenciu. Pacient je často bezmocný, má pocit straty kontroly nad vlastným životom. Kladie si otázky: Budem žiť? Ako dlho budem žiť? Ako zvládnem liečbu? Aké budú vedľajšie príznaky? Kto sa postará o rodinu?....

Mladé ženy, u ktorých sa kvôli liečbe dostavila predčasná menopauza, môžu mať pocit, že stratili svoju mladosť a ženskosť, spolu s ich plodnosťou.  

Odhaduje sa, že až 70% pacientov v určitom úseku liečby upadne do depresie. Príznaky môžu zahŕňať bezmocnosť, beznádej, nízke sebavedomie, pocity viny a myšlienky na samovraždu. Niekedy je však veľmi ťažké odhaliť príznaky depresie, pretože sa veľmi podobajú vedľajším príznakom liečby – nechutenstvo, úbytok na váhe, únava, nespavosť a neschopnosť sústrediť sa. Vedci zistili, že jeden z najväčších problémov nádorových ochorení spočíva v tom, ako na pacienta a jeho ochorenie reaguje najbližšie okolie. Či už priatelia, spolupracovníci, a dokonca ani členovia rodiny nevedia, ako s pacientom komunikovať o jeho alebo ich vlastných obavách. Poprípade ako sa k danej situácii postaviť. Výsledkom je často pocit osamelosti, ktorý pacient prežíva. Strata vlasov ako jeden z najčastejších vedľajších účinkov chemoterapie zároveň pacientovi akoby znemožňovala rozhodnúť sa, komu o svojom ochorení povie a komu nie.

 

Prísť o vlasy je ťažké

 

Hlavne pre ženy je strata vlasov jeden z najnepríjemnejších a najtraumatizujúcejších vedľajších účinkov liečby. Je to obrovská rana - najskôr samotná diagnóza, potom  liečba, ktorá so sebou často prináša nepríjemné vedľajšie účinky - no a  k tomu všetkému ju chemoterapia pripraví o symbol ženskej identity – vlasy. Je preto prirodzené, že ženy túto stratu často oplačú. So stratou vlasov často strácajú sebavedomie a prichádzajú o psychickú pohodu. Zmena výzoru je totiž v tomto prípade pre ženu nedobrovoľná a radikálna. Môže preto trvať až niekoľko dlhých týždňov či mesiacov, kým sa žena s touto skutočnosťou ako tak zmieri a pohľad do zrkadla pre ňu nebude až taký desivý.

Mnohé ženy sa práve počas tohto obdobia stránia akejkoľvek spoločnosti, žijú radšej izolované od vonkajšieho sveta. Psychické rozpoloženie a depresia, v ktorej sa pacientka nachádza, majú však zároveň veľmi nepriaznivý vplyv na samotný priebeh liečby. V snahe opätovne sa začleniť do spoločnosti a prinavrátiť si pocit ženskosti ženy siahajú po rôznych pokrývkach hlavy ako sú  čiapky, šatky či parochne.

Strata vlasov pre pacientov znamená:

-           viditeľný znak liečby chemoterapiou

-           neustála pripomienka choroby

-           permanentné poznačenie

-           negatívnu zmenu vo výzore

-           znižuje sociálnu aktivitu

-          tieto praktické a emocionálne problémy môžu vyústiť v neochotu pacienta prijímať liečbu

 

Aj veľké -  aj malé

 

Vyrovnať sa zo stratou vlasov nemusia mať problém len dospelé ženy či dospievajúce dievčatá. Pre teenagerov môže byť vypadávanie vlasov  až zničujúce. Tu zohrávajú veľkú úlohu práve rodičia a učitelia, ktorí musia dieťaťu pomôcť nájsť uspokojivý spôsob, ako sa so stratou vlasov vyrovnať. Náročné to môžu mať aj malé slečny. Kým niektoré malé deti to ani nepostrehnú a nevnímajú ako problém, pre iné to môže byť traumatizujúce.  Len pre zaujímavosť, americká spoločnosť Mattel preto vytvorila v roku 2011 Barbie bez vlasov, špeciálne pre štvorročné dievčatko, ktoré prišlo o vlasy po chemoterapii. No je dosť pravdepodobné, že bábiku budú vyrábať vo veľkom.

 

Podľa organizátorov kampane na facebooku by Barbie bez vlasov mohla pomôcť dievčatkám, ktoré trápi, že pre rakovinu alebo iné choroby prišli o vlasy, ale aj deťom, ktoré majú problémy vyrovnať sa so stratou vlasov u svojich matiek.

 

Skúsenosti žien  (internetové diskusie)

Bez šatky sa ani nepohnem. Ani ja sama som sa bez nej nechcela vidieť a na seba do zrkadla som sa pozrela bez šatky asi až po pol roku.

Bolo to pre mňa horšie ako zvracanie. K zrkadlám som sa veľmi dlho otáčala chrbtom.

Ahoj, ja som svoje vlasy poriadne oplakala. Mamka mi ich musela ostrihať, lebo mi veľmi padali. Štvalo ma, keď som sa ráno zobudila a vankúš bol plný vlasov. Nebolo to ľahké obdobie. Časom som si kúpila parochňu.

Vo chvíli, keď som v ruke držala prvý chumáč vlasov, naplno mi došlo, že mám rakovinu. Dovtedy som si to nejako nechcela pripustiť.

S odstupom času si uvedomujem tú absurdnosť situácie. Ja som v podstate zomierala alebo mohla zomrieť a mňa viac ako čokoľvek iné trápilo to, ako vyzerám.

 

NOVINKA - Paxman – systém proti vypadávaniu vlasov

 

Chemoterapia postihuje rýchlo sa deliace bunky a práve vlasové folikuly patria k tým, ktoré sú v aktívnej fáze delenia. Ochladzovanie pokožky vlasov je nová metóda, ktorá pomáha chrániť pred vypadávaním vlasov pri chemoterapii.

„Paxman“ - systém na prevenciu vypadávania vlasov pri chemoterapii využíva špeciálne chladiace čiapky, ktoré majú pacienti nasadené na hlave počas podávania chemoterapie.  Pomocou ochladzovania sa totiž zníži prekrvenie vlasových buniek a tým sa spomalí ich činnosť. Vďaka zníženej aktivite ich potom chemoterapia nezasahuje v takej veľkej miere, ako keď sa rýchlo delia.

Systém Paxman pacientom prináša:

-           účinnosť preukázanú v klinických štúdiách

-           výrazne znížené riziko straty vlasov a zachovanie sebadôvery

-           nezmenený výzor, čo vedie k pozitívnemu prístupu k celej liečbe

-           spoločenský život a rôzne spoločenské činnosti nie sú obmedzené

-           vysokú úroveň znášanlivosti a prijateľnosti liečby

-           pokožka hlavy je udržiavaná na konštantnej teplote

 

Výhody pre pacienta

Prevencia straty vlasov pomocou chladiacej čiapky:

zmierňuje počiatočný šok a traumu zo straty vlasov pacientovi aj jeho okoliu

zachováva navonok normálny vzhľad aj počas onkologickej liečby

ponecháva pacientovi kontrolu nad tým, kto vie a kto nevie o jeho chorobe

pacient je schopný pokračovať v medziľudských aktivitách bez toho, aby sa cítil ako obeť rakoviny

uchováva sebaúctu a dôstojnosť, podporuje pozitívny postoj k liečbe a ten vedie k priaznivým výsledkom

pacient nemusí nosiť nepohodlnú parochňu alebo šatku na hlave

 

Diskusia k článku:

koľko stojí chladiaca čiapka
Neregistrovaný - ksokolova, 27.5.2014 23:24, ksokolova45(`na`)gmail.com
Dobry den, zacnem chemo a chcem sa opytat, ci sa da kuit , alebo zapozicat PAXMAN..a kolko to stoji? Som z Presova.Dakujem
Neregistrovaný - , 3.3.2015 16:49, babelova(`na`)centrum.sk
Dobry den....mizem poprosit kde zohnat chladiacu ciapku?A kolko stoji. Dakujem
Neregistrovaný - , 27.3.2016 17:48, AdaTruc(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!