lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
V energetickej realite je možné všetko

  Spracoval(a) : Kamila Balcová
Dátum : 3.8.2014
späť
Späť

Poslať
 

Jayananda je jogín, ktorý priniesol do Čiech a na Slovensko starú  indickú náuku Tradičná tantra joga. Od roku 2006 vedie kurzy, workshopy, detoxikačné kúry a meditačné cvičenia,  vyvinul tiež  vlastný systém masážnych techník Abumandra Healing therapy. Pôsobí v Prahe, Moskve, Kaliningrade, Južnej Indii a v auguste tohto roka zavíta po prvýkrát na Slovensko. Vlastným menom Marcel Harazim.

 

Pripravila Kamila Balcová

 

1.) Od 15. - 17.8. budete v Bratislave ( v Lotus Joge) viesť kurz tradičnej tantra jogy. Čo je pre ňu špecifické v porovnaní s inými druhmi jógy? Čo vlastne tradičná tantra je?

Tradičná tantra je systém, ktorý veľmi efektívne pomáha človeku uvedomovať si svoje potreby, dary a možnosti  a zároveň dáva možnosť ísť za limity vytvárajúce okolie,  v ktorom žijeme ( vzdelávanie, výchova). Tantra v kombinácii s jogou, dychom a meditáciami ich dokáže jemne a láskyplne rozširovať.

V tejto joge asány nerobíme a necvičíme, ale sa do nich uvoľňujeme. Telo aj vedomie. Je dôležité si uvedomiť, že prostrednictvom tela uvoľňujeme vedomie a naopak. Tantra rieši  tieto polarity. Pracuje na úrovni podvedomia. Joga je spektrum činností, ktoré súvisia so starostlivosťou o telo a vedomie, ako sú napriklad rituálne meditácie, detoxikačné  a čistiace cvičenia  a posúva hranice porozumenia o tom, kto sme my a čo je svet okolo nás .

 

2.) Je jóga pre každého, alebo  sú tu nejaké limity?

Keď je človek  schopný základných motorických pohybov, v tom prípade môže začať cvičiť aj jogu. Kúzlo tohto druhu jogy, ktore ide cez uvoľnenie je v tom, že ju môže cvičiť každý.  Niektoré asány nedoporučujem menštruujúcim ženám. Limity neexistujú, každý cvičí tak, ako ho telo pustí.

 

3.) Ako mení pravidelné cvičenie jógy človeka a čo nové prináša do jeho života? Zvyšuje jeho senzibilitu, alebo naopak, robi ho pevnejším a odolnejším?

Pevnosť a odolnosť znamená zároveň aj senzibilitu. To sú veci, ktoré sa nevylučujú,  ale mali by sa dopĺňať. Tradičná tantra joga ich práve vyrovnáva. Pokiaľ zájdete príliš ďaleko k senzibilite, alebo naopak k pevnosti, vytvárate nerovnováhu.

Pravidelným cvičením dosiahnete uvoľnené telo a teda aj myseľ.

  

4.) V poslednom čase sa záujem o kurzy jógy stupňuje. Čím si to vysvetľujete?

V poslednom čase sa nestupňuje záujem len o kurzy jogy, ale sa stupňuje záujem ľudí predovšetkým o poznávanie  samých seba. Ľudia si začínaju viac všímať  veci, ktoré predtým nevnímali. Čo jedia, na čom pracujú, aký majú zmysel života, čo sa deje okolo nich a ako sa cítia. Tieto kvality joga spoľahlivo do života prináša .

 

5.) Aké nároky by mali mať “žiaci” na svojho učiteľa jógy? Podľa akých kritérií zistia,  ktorý učiteľ je skutočne dobrý?

Jediné spoľahlivé vodítko je to, ako cítim na sebe, že toto učenie mi prospieva a vedie ma k niečomu radostnejšiemu, zmysluplnejšiemu a pokojnejšiemu. Je to jediné merítko učiteľa. V prvom rade musime mať nároky na seba a učiteľ len sprostredkúva to poznanie. Telo vám odpovie, či je tento druh jogy pre vás vhodný.

 

6.) 16 rokov sa venujete štúdiu, praxi jogových techník Ďalekého východu. V pravidelných intervaloch navštevujete juhoindický Shri Kali ašrám, kde pod vedením Bhagavana Shanmukhy rozširujete svoje poznanie.  Čo Vám stretnutie s týmto učiteľom dalo a dáva?

Odpovedal by som podobne ako odpovedal Buddha na otázku, čo mu prináša meditácia. Odpovedal, že meditácia mu nepriniesla nič, ale vie povedať, čoho ho zbavila: posudzovania, strachov, úzkosti a množstva vecí, ktorými si sami dokážeme znepríjemňovať život.

 

7.) Niekoľko mesiacov v roku pravidelne trávite v Indii. Ako vnímate návraty z tohto prostredia do Európy?

Vo veľkých mestách veľký rozdiel nie je, dokonca  indické mestá sú ďaleko špinavšie a hlučnejšie.

 Ale sú tam miesta, kde môžeš mať pocit, že si sa posunul o 300 rokov dozadu. A v týchto miestach nachádzam prirodzenú radosť, uvoľnenie, plynutie. Ľudia tam žijú v súlade so sebou a prírodnými cyklami. Samozrejme, dôsledkom toho je pri príchode do Európy viditeľný rozdiel medzi plynutím a štrukturovaným a na cieľ orientovaným životom Európy. Ja som si už za tie roky na to zvykol.

  

8.) Je na základe vašich skúseností vhodná joga aj pre deti? Od akého veku odporúčate s jógou začať?

Dnes existujú už veľmi sofistkované systémy, kde ženy jogínky pracujú a civičia s deťmi na úrovni jogy. To znamená, že keď už mamička s malým babätkom cvičí jednoduché cviky napríklad s členkami, už to je joga. Tam nie je žiadny vekový limit. Čokoľvek, čo nás priblíži k sebe a k telu, je vhodné.  Pokiaľ to dieťa matka citlivo vedie a pokiaľ  to dieťa bavi, vtedy je vhodná doba.

 

9.) O indických jogínoch sa hovoria rozličné legendy - že napríklad dokážu pod zemou niekoľkok hodín nedýchať. Čo na to hovoríte?

Podobné legendy sa nehovoria len o indickych jogínoch, ale aj o šamanoch a mnohých ďalších.

V ten moment, keď sa stávame pánmi svojej fyzickej reality, tak sa zároveň stávame pánmi aj energetickej reality. V energetickej realite je možné všetko.

 

10.) Čo by ste robili, keby ste jedného dňa hypoteticky skončili s jogou. Dá sa joga niečim nahradiť?

Jogu môže človek nahradiť čímkoľvek, čo telo uvoľňuje - tai chi, masáže, šamanské cvičenia a mnohé ďalšie. Existuje mnoho ciest k uvoľneniu. Dôležité je, v čom sa nájdete.

 

11.) Čo je podľa vás hlavným cieľom jogy?

Jediné slovo, ktoré to dokonale vystihuje je “sloboda”.

 

12.)  Zažilli ste pod vplyvom jogy aj niečo, čo presahovalo akékoľvek chápanie, čo sa racionálne nedá vysvetliť?

Môžeme začať uvažovať o tom, čo je vlastne racionalita, čo si pod tým človek predstavuje.

Áno, zažil som veci, ktoré sa vymykajú racionalite “bežného” človeka spočívajúce v plnej chladničke a lepším a väčším domom ako má sused.  Postupným praktikovaním jogy sa automaticky hranice toho, čo je racionálne, posúvajú a rozširujú.

 

 

Viac na:   www.lotusjoga.sk, http://www.jayananda.eu/


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!