lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 3 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Starajte sa o pečeň, zlepšíte si zdravie

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 28.10.2014
späť
Späť

Poslať
 

Pečené husi, kačice, husacia pečienka či lokše sa spájajú s terajším jesenným obdobím a sú neodolateľné lákadlá pre mnohé oči aj žalúdky, no predstavujú záťaž pre našu pečeň. Továreň na zdravie, teda pečeň, však zaťažujeme aj inými jedlami a nápojmi, no často si to vôbec neuvedomujeme. Pečeň totiž nebolí, ale jej dlhodobé poškodzovanie prináša so sebou problémy s využitím živín a nedostatočným odbúravaním toxínov z organizmu. Dobrou správou však je, že jestvuje prípravok s výťažkami z pestreca mariánskeho, ktorý pomáha normalizovať funkciu pečene a zlepšuje jej detoxikačný potenciál.

Nejde len o alkohol

Poškodzovanie pečene sa zvykne spájať hlavne s konzumáciou alkoholu, avšak negatívne vplyvy majú aj toxíny, ktoré vznikajú pri modernom štýle života – sú to napríklad konzervačné prísady v potravinách, znečisťujúce látky alebo lieky. A preto je detoxikácia, ktorú pečeň vykonáva, ešte ťažšia, než si mnohí myslíme.  Pečeň je najväčším vnútorným orgánom tela a je nevyhnutná pre život človeka. Má viac než 500 rôznych funkcií a ovplyvňuje väčšinu životne dôležitých telesných procesov, ako je napríklad spracovanie natráveného jedla z čriev alebo neutralizácia a ničenie toxínov. Tie sa dostávajú do tela v jedlách, nápojoch, vzduchu či cez pokožku. Pečeň hrá kľúčovú úlohu vo väčšine metabolických procesov, najmä pri detoxikácii, pričom škodlivé látky detoxikuje komplexným radom chemických reakcií. Detoxikácia je prirodzeným a kontinuálnym procesom prebiehajúcim v pečeni.

Celkové zdravie a pečeň

Funkciu pečene určuje do veľkej miery zdravotný stav jedinca. Viaceré toxíny, ktoré sa dostávajú do tela (ťažké kovy, rozpúšťadlá, pesticídy, mikrobiálne toxíny), môžu spôsobiť zdravotné problémy. Aj keď pečeň nebolí, jej nesprávne fungovanie alebo toxicita sa môžu preukázať viacerými symptómami, napríklad únavou, nevoľnosťou, nervozitou alebo kožnými problémami. Efektívnu a komplexnú  regeneráciu pečeňových buniek prirodzeným spôsobom je možné dosiahnuť detoxikačným procesom pečene - teraz už pomerne jednoducho s pomocou prípravku na to určeného.

Livinorm obsahuje výťažky z pestreca mariánskeho

Tobolky výživového doplnku Livinorm obsahujú Hepa DTX Complex, kombináciu troch zložiek – fosfatidylcholín, kyselinu alfa-lipoovú a sylimarín z pestreca mariánskeho. Výťažok z pestreca mariánskeho (zdroj silymarínu) pomáha normalizovať funkciu pečene a zlepšuje jej detoxikačný potenciál. Podporuje regeneračný potenciál buniek a pomáha chrániť pečeň, ktorá následne zachováva svoje hlavné funkcie a podporuje očistu tela. Navyše vďaka schopnosti aktivovať produkciu žlče podporuje trávenie. Fosfatidylcholín je dôležitou živinou pre pečeň, je to hlavný stavebný blok bunkových membrán. Odhaduje sa, že bunkové membrány v ľudskej pečeni majú plochu asi 33 000 m2. Fosfatidylcholín je zdrojom cholínu, ktorý pomáha udržiavať zdravú funkciu pečene a rovnako prispieva k normálnemu metabolizmu tukov.


 


PIK Kalkulačka (pečeň index kalkulačka)

Prevencia pečene a starostlivosť o ňu je rovnako dôležitá, ako jej samotná detoxikácia. PIK kalkulačka vám prezradí, ako a ktoré potraviny či vonkajšie vplyvy spôsobujú oslabenie funkcie pečene:

 

 

Názov

A.

Možná miera zaťaženia (1-3)

Dôvod zaťaženia

B.

Index odhadovaného času zaťažovania pečene

Rýchle občerstvenie

3

Vyprážané jedlá, najmä z reštaurácií rýchleho občerstvenia, majú negatívny vplyv na našu pečeň. Vyvolávajú v nej podobné stavy, akoby ste trpeli na hepatitídu. Konzumáciou vyprážaných jedál bolo tiež preukázané, že zvyšuje zlý cholesterol (LDL) a znižuje dobrý cholesterol (HDL).

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Mastné a tučné jedlá

Vyprážané jedlá

Údeniny

2

Mnohé údeniny majú vyšší obsah soli, ktorej množstvo v strave by sa malo zmestiť maximálne do výšky 2300 mg za deň. Preto venujte pozornosť nutričnému označeniu údenín, slaniny či párkov.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Niektoré konzervy

3

Potraviny, ktoré majú vysoký obsah sodíka, ako napríklad polievka v konzerve, zaťažujú pečeň. Množstvo sodíka v tele pomáhajú regulovať tekutiny a krvný tlak. V prípade, že nepijete dostatok tekutín, snažte sa vyhýbať potravinám s vysokým obsahom sodíka/soli.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Soľ/Sodík

Monosodium glutamát

Príliš korenisté jedlá

Nadmerná konzumácia ovocia (pitie džúsov)

2

Potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo cukru, ovocia a fruktózy, ako sú hrozno či sušené hrozienka a ovocné šťavy, nerobia pečeni žiadnu láskavosť. Fruktóza sa jednoducho nerozdeľuje v tele rovnakým spôsobom ako iné formy cukru. V skutočnosti môže príliš veľa fruktózy spôsobiť dyslipidémiu alebo zvýšenie množstva tuku v krvi. Podľa štúdie z roku 2013 publikovanej v časopise Hepathology, fruktóza je úzko spätá so zápalom pečene a má za následok nárast tuku v jej štruktúrach. Malé množstvo ovocia je v poriadku, ale príliš veľa môže spôsobiť podobné problémy.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Sladené nápoje

Pravidelné pitie alkoholu

3

Pečeň môže spracovať len určité množstvo alkoholu za istý čas. Keď sa alkohol dostane do pečene, tá produkuje toxický enzým zvaný acetaldehyd, ktorý môže poškodiť pečeňové bunky a spôsobiť jej trvalé zjazvenie. Navyše, na správne fungovanie potrebuje pečeň dostatok vody a alkohol v tele pôsobí ako diuretikum, čiže dehydruje. Vďaka tomu hľadá pečeň vodu z iných zdrojov. Pravidelné a nadmerné pitie alkoholu tak narúša spôsob, akým sa alkohol metabolizuje v tele, čo môže viesť k ochoreniu pečene.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Niektoré druhy liekov (napr. antibiotiká, protizápalové lieky - ich dlhodobé užívanie)

2

Pečeň zohráva obrovskú úlohu pri spracovaní liekov, a preto by ste mali pri užívaní akéhokoľvek lieku dodržiavať presné pokyny lekárov alebo odporúčané dávkovanie výrobcom. Veľká obozretnosť sa odporúča napríklad pri liekoch s obsahom paracetamolu, keďže pri predávkovaní má táto látka veľmi negatívny vplyv na pečeň.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Nadmerné užívanie vitamínu A

3

Pri nadmernom užívaní vitamínu A sa jeho značná časť ukladá práve v pečeni. To je dôvod, prečo nadmerná konzumácia môže spôsobiť poškodenie pečene. Najvyššia odporúčaná denná dávka vitamínu A závisí od veku a pohlavia človeka, pre dospelých je bezpečný denný príjem vitamínu A zhruba 3000 μg.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Trans- tuky

3

Nadmerná konzumácia rôznych jedál spôsobuje nadváhu a ukladanie tuku v pečeni, čo sťažuje jej regulárne fungovanie. Čím viac tuku sa v pečeni uloží, tým ťažšie pečeň funguje. Trans tuky sa nachádzajú najmä v potravinách, ktoré obsahujú čiastočne hydrogenované oleje – ako napríklad v rôznych polevách, v pukancoch z mikrovlnnej rúry, v dresingoch či v niektorých keksoch.  Dokonca aj malé množstvo trans- tukov zvyšuje zlý cholesterol, a to pomerne rýchlo. Preto čítajte zloženie výrobkov, ktoré konzumujete na pravidelnej báze.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

Prejedanie a nadváha

Fajčenie

2

Ak fajčíte, vystavujete sa riziku poškodenia pečene, pretože nevie zbaviť vaše telo nebezpečných toxínov.

Párkrát ročne = 1

Párkrát polročne = 1,5

Raz mesačne = 2

Raz týždenne = 2,5

Viackrát týždenne = 3

 

*PIK kalkulačka je orientačným nástrojom na vyhodnotenie negatívnych vplyvov pôsobiacich na pečeň. Index zaťaženia pečene sa získa vynásobením hodnôt stĺpcov A a B (pri B sa vyberie hodnota, ktorá zodpovedá realite daného človeka), pričom pri vyhodnocovaní jednotlivých vplyvov sa berie do úvahy ten, ktorý je najtypickejší alebo najčastejší - viacero vplyvov sa medzi sebou nespočítava. Príklad: Ak viackrát týždenne konzumujete mastné a tučné jedlá a pritom aj fajčíte, beriete do úvahy vplyv s horšou mierou zaťaženia. V tomto prípade sú to mastné jedlá a pri vynásobení A x B je súčin hodnôt 9. Detoxikácia je pritom nepretržitým procesom v tele, preto je vhodné, hlavne pri najvyššom indexe zaťaženia pečene (9) zopakovať kúru minimálne 4-5 krát ročne. Optimálna dĺžka jednej kúry je jeden mesiac.   

Livinorm je určený pre dospelých s odporúčaným užívaním 2 tobolky denne. Prípravok sa môže užívať dlhodobo a látky obsiahnuté v prípravku nespôsobujú po ukončení užívania závislosť ani abstinenčné príznaky. Nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, ani deti. Viac informácií o výživovom doplnku Livinorm sa dozviete na stránke www.walmark.sk


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!