lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Stres z práce možno zahnať spoločenskou hrou

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 19.6.2015
späť
Späť

Poslať
 

Dospelí, ktorí hľadajú rovnováhu medzi náročným pracovným tempom a časom pre seba a rodinu, by sa mali v rámci psychohygieny zahrať. Podľa psychológa je hranie spoločenských hier jednou z ciest, ako sa správne vyventilovať po náročnom strese v práci.

 

„Kým sa dokážeme hrať, máme dobrý predpoklad pre udržanie duševného zdravia,“ hovorí psychológ Rastislav Bilík, ktorý hranie spoločenských hier odporúča po náročnom pracovnom kolotoči.

 

Hry nemusia byť určené len pre deti. Aj keď tým najmenším spôsobuje hranie predovšetkým radosť a zároveň sa pri edukačných hrách dokážu naučiť a rozvíjať svoje schopnosti a zručnosti, hru by nemali zavrhovať ani dospelí. Tí častokrát hľadajú balans medzi vysokým pracovným tempom a oddychom, a práve hranie im dokáže pomôcť. Edukácia totiž nie je jediný význam hier.

 

„Hranie prináša emócie - vzrušenie, napätie, prekvapenie, satisfakciu. Proces hrania obnáša rôzne sociálne interakcie - súperenie, spoluprácu, zdravú agresivitu. To všetko sú procesy, ktoré samé osebe napĺňajú mnohé naše potreby a spoluvytvárajú užitočnú a zdravú rozmanitosť v našom prežívaní. A to je to, čo je na hraní hier prínosné pre našu vlastnú psychohygienu, čo často dopĺňa jednostrannosť v našom každodennom fungovaní a môže sa úspešne podieľať na zvyšovaní celkovej kvality života. Hranie hier sa dá z tohto hľadiska len a len odporúčať,“ myslí si odborník.

 

Na trhu existuje celé množstvo hier, pri ktorých sa ani dospelí nebudú nudiť. Na svete mimoriadne obľúbená hra Activity z dielne viedenskej továrne Piatnik dokáže napríklad zabaviť aj staršie vekové kategórie, nielen deti a tínedžerov. „Dospelí si pri tejto spoločenskej hre vyskúšajú svoju pohotovosť, kreativitu, fantáziu a dobre sa zasmejú. Zároveň to je jeden zo spôsobov, ako sa partneri naučia o sebe mnoho nového,“ vysvetľuje Jana Karásková zo spoločnosti Piatnik Praha.

Medzi populárne patria slovné hry, ktoré podporujú spontánnosť a slovnú zásobu, takou môže byť napríklad hra Tik..Tak...Bum! Táto hra sa dá hrať všade, dokonca aj cestou na dovolenku. Medzi postrehové hry patrí aj Cink, ktorá je podľa promotéra spoločenských hier Jozefa Malíškaihrysko.sk výbornou na rozcvičenie. Dospelým na hranie poslúži Pentago, hra, ktorá vznikla vo Švédsku a získala ocenenie Mensa Select, alebo sa môžu potrápiť pri logickom hlavolame Club 2 %. „Pokojnou, nenáročnou hrou na ľahké pochopenie je hra s názvom Frutti di Mare. Pre náročnejších, ktorí sa hrajú pravidelne, odporúčam hru Alhambra. Dospelí sa však po práci môžu odreagovať aj sami. Hra Genial je hlavolam pre jedného až štyroch hráčov,“ vymenúva J. Karásková z Piatnik Praha.

 

Pri hraní rozhodne zabudnete na starosti v práci, zároveň hranie rozvíja postreh, komunikáciu, logické a strategické myslenie a podporuje sociálnu interakciu.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!