Hladovky
Autor(ka) : Mária Novická
Dátum a čas : 6.2.2001 02:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Hladovky sa kedysi využívali namiesto dnes obľúbených nízkokalorických bielkovinových diét. Obézni ľudia chudli v nemocniciach pod dohľadom lekára. Najväčšou výhodou tohto spôsobu chudnutia bolo, že po pár dňoch prišlo k dramatickému zníženiu váhy bez väčšieho sebazaprenia. Kto to skúsil, vie, že po štvrtom dni už človek nemá vôbec pocit hladu, cíti sa svieži, dobre mu páli mozog.

V podstate je v akejsi príjemnej eufórii. A navyše nemusí vymýšľať, čo zjesť, ako to skombinovať a kedy to do seba napchať. Ukázalo sa však, že úbytok hmotnosti bol na úkor bielkovín, svaloviny, vody a soli. Zjavnou nevýhodou je, že po skončení hladovky sa kilá rýchlo vracajú naspäť. Riešenie existuje. Spočíva v tom, už počas hladovky si musíte , v spolupráci s lekárom alebo diétológom, vypracovať nový spôsob stravovania.(Ak nechcete ísť k lekárovi, skúste dodržiavať niektoré z odporúčaní v našom seriáli o diétach) Zmenu stravovacích návykov treba potom dlhodobo dodržiavať. Ak ste sa rozhodli pre hladovku, musím vás upozorniť, že bez lekárskej kontroly si ju môžu dovoliť iba úplne zdraví ľudia. Veľmi dôležité je, dodržiavať pitný režim. Z vlastnej skúsenosti viem, že tento spôsob je veľmi príjemný. Hladovala som 40 dní a cítila som sa počas nich ako nový človek. Schudla som deväť kíl. V priebehu troch týždňov som štyri pribrala, ale stálo to zato. Do troch mesiacov som pribrala zvyšné kilá, to už nestálo zato, ale nemal mi kto poradiť.

Preto chcem znova zdôrazniť, že k chudnutiu nevedú diéty, ale zmena stravovacích návykov, zvýšenie pohybu a zníženie energetickej hodnoty stravy. No a hlavne psychika. Ak prijímaniu jedla nepripisujete väčší význam, ako si zaslúži, sami sa dostanete do rovnováhy.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.