Desatoro veľkonočného upratovania
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 28.2.2002 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ešte nedozneli dozvuky Vianoc /aspoň, čo sa týka peňaženky a umývania okien/ a už na nás čaká veľkonočné upratovanie. Podľa starých gazdiniek rovnako dôležité ako to zimné. Možno ešte dôležitejšie, lebo s príchodom teplých dní sa preberú zmrznuté spiace vírusy a vyrazia do boja proti nášmu zdraviu. Čo s tým ? S chuťou sa pustiť do toho.

Ešte nedozneli dozvuky Vianoc /aspoň, čo sa týka peňaženky a umývania okien/  a už na nás čaká veľkonočné upratovanie. Podľa starých gazdiniek rovnako dôležité ako to zimné. Možno ešte dôležitejšie, lebo s príchodom teplých dní sa preberú zmrznuté spiace vírusy a vyrazia do boja proti nášmu zdraviu. Čo s tým ? S chuťou sa pustiť do toho.

 

1. na upratovanie sa treba pripraviť a už večer pred dňom D si s chuťou predstavovať, kde stúpime špine na krk najskôr. Najhoršie je, ak ste rozhodnuté ísť s priateľkou na kávu, ona zruší stretnutie a vy zrazu zmeníte plán oddychu na upratovanie.
2. treba mať plán. Najskôr si zistite, či sa niekto z domácich , chce podieľať na hĺbkovej očite príbytku. Ak áno, vyhrali ste boj s časom, ale len v prípade, že budete svoju činnosť koordinovať. Jeden bude mať na starosti okná, druhý dvere, tretí príslušenstvo a štvrtý vysávanie. Ak ste dvaja, vyberte si, o ktoré činnosti sa podelíte. Ste na všetko sama? Rozdeľte si prácu na pár dní. Jeden víkend okná a dvere, druhý tepovanie a vysávanie, tretí kuchyňa a prach.
3. Sledujte novinky  „medzi domácimi pomocníkmi“. Dnes je už celý rad pomocníkov, ktorých naše matky a babičky ani nepoznali. Od antistatických prachoviek po rôznych elektrických a vodných vrahov mikróbov. Niekedy sú drahé, ale ušetrený čas a ľahkosť s akou si poradíte so špinou za to stoja. Navyše, v čase, ktorý ušetríte, si môžete dopriať všetko, po čo vaša duša piští.
4. Chráňte si ruky. Nemusí každý vedieť, že ste včera bojovali so špinou. Okrem gumových rukavíc rôznych druhov, existujú aj rukavičky v géle /dostať v lekárni/, ak sa vám s gumovými zle pracuje. Okrem ochrany rúk, potrebujete aj ochranu duše. Pri upratovaní rozmýšľajte iba nad príjemnými vecami, tešte sa na ten stav, keď bude všetko voňavé a lesklé.
5. Veľkonočné upratovanie je najväčšie v roku. Nezabudnite, že sem patrí pranie záclon, čistenie závesov, tepovanie, čistenie perín, zbavenie sa rôznych „prepotrebných vecí“, ktoré sme už schovávali vlani. Najlepšie sa im bude dariť pri kontajneri. Ak sa nechystáte na lyžovačku, je čas odložiť zimné veci a pripraviť jarné modely.
6. Ťažké kusy nechajte silnejším. Nie je dobré vláčiť, či premiestňovať ťažké predmety. Oberie vás to o silu, môžete sa zaseknúť, zhorší sa vám nálada. Nechajte si predpripraviť bojisko, aby ste mohli v pokoji pokračovať v boji.
7. Šetrite sily. Väčšina gazdiniek robí chyby v tom, že na začiatku, keď majú ešte dosť energie a chuti, leštia , či vytierajú všetko, ešte aj vtedy, keď je to už lesklé a krásne. Len tak pre radosť. S ubúdajúcimi silami, potom nestíhajú na sto percent nič. Preto si určite čas, ktorý chcete venovať upratovaniu, pustite si príjemnú hudbu a hneď na začiatku si povedzte, koľko asi zvládnete. Nepreháňajte to, a keď niečo odložíte, nič to, aspoň vás nebudú bolieť kríže.
8. Neváhajte! Ak upratovanie naozaj nenávidíte a nič vás nedonúti spríjemniť si ho, radšej si kúpte o kostýmček menej a upratovanie prenechajte profesionálom. Od začiatku však musíte mať jasno v tom, čo a za koľko od nich chcete.
9. Je tu ešte jedna možnosť. Odíďte s deťmi preč a všetko nechajte na drahého manžela.
10. Namiesto záveru. Hlavu hore! Kým nemusíte maľovať, je všetko v poriadku. Najľahšie všetko zvládnete, ak skombinujete svoje sily s profesionálmi. Ja to robím tak, dám si umyť okná a vytepovať koberce  a o ostatné sa postarám sama. Keď je všetko čisté, rozložím do váz jarné kvietky, sadnem si a teším sa, pretože viem, že tento horor ma čaká zasa až na Vianoce. A možno dovtedy nájde niekto z rodiny zaľúbenie v ničení neporiadku.      



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.