Falošná karta
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 22.2.2001 02:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Denne na nás zo všetkých strán útočia správy o tom, ako pokročili vedci na začiatku tretieho tisícročia pri odhaľovaní génov. Úspech medzinárodných vedeckých tímov, ktoré zverejnili prvú analýzu kompletného genetického kódu človeka si všíma svetová tlač. Novinári sa snažia rovnako ako vedci. Namiesto strohej správy o tom, že genóm ukázal vedcom svoju tvár / aká som aj ja invenčná / píšu o odhalení knihy života o rozlúštení tajomstva bytia atď. Pravdu povediac, tieto vedecké objavy si zaslúžia určite väčšiu pozornosť čitateľov ako to, či Clintonovi orálnila úd iba Lewinská alebo aj iné fajčiarky.

Analýza genetického kódu totiž môže, podľa vedcov, pomôcť pri hľadaní liekov na choroby, ako je napríklad cukrovka či rôzne typy rakoviny, ďalej pri odhaľovaní zákonitostí duševných chorôb alebo drogovej závislosti.
Denník Independent označil analýzu génov za výpravu do vnútorných tajomstiev biológie ľudského tela. Je to ako s objavovaním Zeme. Vedci nakreslili mapu celej oblasti, no stále je na nej veľa bielych miest. A práve v tom spočíva môj pesimizmus. U tej Lewinskej to bolo jasné a jasné bolo aj to, kto mal z toho osoh a kto radosť a kto to zaplatil.. Pri objavovaní génov zatiaľ nie je jasné nič a zdá sa, že čím vedci viac objavujú, tým viac bielych miest vzniká. A na plecia ďalších generácií položíme úlohu objavov objavených.

Vedci síce zistili, že človek má asi 30.000 génov, teda dvojnásobok genetickej výbavy vínnej mušky, či o 300 génov viac než myš, ale súčasne objavili, že rovnakú úlohu ako gény, má aj prostredie, v ktorom človek žije. Upozorňujú aj na 1,5 milióna drobných odlišností v génovej výbave jednotlivých ľudí, čo výrazne ovplyvňuje ich náchylnosť na rôzne ochorenia. Zistilo sa aj to, že stavbu ľudského organizmu proti očakávaniam omnoho menej určujú gény a ich počet, ako to, že ľudské gény vytvárajú oproti iným organizmom väčší počet rôznych proteínov (bielkovín). Nový pohľad na človeka vraví, že väčšina života sa mení na úrovni proteínov, a nie DNA. Viaceré gény zrejme obsahujú stavebný plán rôznych proteínov. Doteraz známe sekvencie DNK otvárajú iba prvé stránky knihy. Zrejme mali pravdu tí odborníci, ktorí už vlani v júni, keď dva vedecké tímy súčasne oznámili, že sa im podarilo zmapovať genetický kód človeka, varovali pred unáhleným optimizmom. Ľudstvu sa totiž zatiaľ podarilo iba otvoriť knihu života, avšak ešte ho čaká dôkladná analýza obsahu a jeho pochopenie.

Zaujímavé poznatky priniesli analýzy v oblasti mutácií podliehajúcich evolúcii. Väčšina z nich je v chromozóme Y, ktorý je iba v genetickej výbave mužov, takže z toho vyplýva, že za väčšinu mutácií zodpovedajú iba oni. Nuž teraz to už vieme, že muži nám zasa miešajú karty, ale aj tak by som sa nechcela dožiť čias, kedy sa budú ženy oplodňovať v nemocniciach na operačnom stole a v kabelke budú mať zmluvu, že ich dieťa bude modrooké blond, pokojné, zdravé a múdre. A keďže sú reálne aj možnosti spomalenia starnutia či nápravy genetických defektov, rodiť budú, ak sa ešte rodiť bude, v ženy aj deväťdesiatke. Ako sa potom bude môcť vyvíjať naša duša, ktorá potrebuje milovať, nenávidieť, odpúšťať, prinášať obete, trpieť aj sa bláznivo radovať.

Druhý problém vidím v tom, že celý výskum bude stáť šialené peniaze. Firma Celera má už teraz k dispozícii miliardu dolárov, pretože tento odbor rozhodne patrí k najlukratívnejším pre investorov. Spolková vláda Nemecko, chce dať na tento výskum 870 miliónov mariek. A to je len pár dní od otvorenia stránok života. K týmto peniazom pribudnú ešte ďalšie. Načo? Keď denne umierajú na svete státisíce detí od hladu a iní v nezmyselných vojnách, často podporovaných štátmi, ktoré dávajú peniaze na tento výskum. Nemohli by sme tie peniaze minúť radšej na ich záchranu. Na to, aby sme sa naučili žiť na tejto zemi. A potom, keď tu budeme šťastní, sa snažme predĺžiť si tu pobyt. Inak je to všetko falošná hra, v ktorej opäť bude ťahať za dlhší koniec len pár nadľudí.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.