Cholesterol
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 16.8.2000 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Cholesterol je látka zo skupiny steroidov obsiahnutá vo všetkých živočíšnych tkaninách ( prvý krát bola zistená v žlči ). Má určitú súvislosť s aterosklerózov a dlhú dobu bola považovaná za srdcového „zabijaka“.


Cholesterol je látka zo skupiny steroidov obsiahnutá vo všetkých živočíšnych tkaninách
( prvý krát bola zistená v žlči ). Má určitú súvislosť s aterosklerózov a dlhú dobu bola považovaná za srdcového „zabijaka“.
Srdečné infarkty a náhle mozgové príhody boli často priraďované nadmernému používaniu vajec, masla, údenín, a tučného mäsa. Najnovšie výskumy však ukazujú, že úplne odmietaniu cholesterolu bolo propagované neprávom.
Radikálne vyradenie potravín obsahujúcich cholesterol je totiž pre srdce práve tak nezdravé, čo tiež platí pre všetky prísne diéty. Telo túto látku naliehavo potrebuje ako „opravný tunel „ pre žily a cievy. Skutoční nepriatelia srdca sú iný – nedostatok pohybu, fajčenie, stres, vysoký krvný tlak.
Hladinu cholesterolu v tele môžeme znížiť úpravou jedálničku. Je potrebné obmedziť konzumáciu nasýtených tukov a taktiež pomôže keď zaradíme do jedálničku potravu s dostatočným množstvom vlákniny. Ako „proticholesterolové bomby“ fungujú celozrné druhy chleba a pečiva, ovsené vločky a obilné kaše, ovocie a zelenina.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.