Veľkonočné sviatky bez stresu
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 27.3.2002 00:00
Kategória : Štýl
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Veľkonočné sviatky sú najoptimistickejšie a najfarebnejšie sviatky roka. Oslava jari a nového života sa objavuje v pohanských zvykoch, v židovskom sviatku pesach a pre kresťanov je najvýznamnejším sviatkom – vzkriesením Ježiša Krista.

Veľkonočné sviatky sú najoptimistickejšie a najfarebnejšie sviatky roka. Oslava jari a nového života sa objavuje v pohanských zvykoch, v židovskom sviatku pesach a pre kresťanov je najvýznamnejším sviatkom – vzkriesením Ježiša Krista.

 

Veľká noc je aj tradičným časom na stretnutie s rodinou a priateľmi. Pozvali ste si na Veľkú noc zopár hostí? Pomocou dobrého plánovania a niekoľkých  rád bude spoločné posedenie pre všetkých pôžitkom.

Zostavte sviatočné menu
Najskôr si urobte zoznam. Na každú osobu počítajte s: 200 ml polievky, ak má byť predjedlom alebo 500 ml, ak bude hlavným jedlom. Pre každého hosťa treba aspoň jedno pečivo, 60 g cestovín, 200 g zemiakov alebo 50 g ryže ako prílohu, 50 g šalátu ako prílohu, 150 g ovocia a 200 g syra ako dezert. Čo sa týka ryby alebo mäsa, treba počítať so 150-200 g na osobu.

Každá pomoc je vítaná
Keď už máte všetko na papieri, popremýšľajte, či prípravu zvládnete sama alebo či požiadate o pomoc priateľku. Spoločné práca bude určite zábavnejšia aj rýchlejšia.
Nezabudnite zaobstarať nápoje
Nápoje môžete nakúpiť už s niekoľkodňovým predstihom. Nezabudnite ich dať včas vychladiť a zásobte sa dostatočným množstvom minerálky a ľadu.
Aperitív ako milé privítanie
Na privítanie ponúknite svojim hosťom aperitív. Niektorí z nich určite prídu autom, preto si pripravte aj nealkoholický variant nápoja na privítanie.
Hudba? Prečo nie?
Aj napriek tomu, že počas Veľkej noci sa nepatrí tancovať, nič vám nebráni, aby ste atmosféru nezlepšili príjemnou hudbou v pozadí. Najmä počas stolovania  by mala byť hudba tlmená, aby nerušila pri jedle a rozhovore. Keď sa zábava rozprúdi, môže už hrať hlasnejšie.
Po chutnom jedle – chutná káva
Kvalitná káva je korunovaním každého slávnostného posedenia. Obľúbený čierny nápoj povzbudzuje trávenie a zaháňa malátnosť z nasýtenia. Ku káve patrí aj drobná sladkosť – bonbón, čokoládka alebo malý zákusok
Pekne prestretý stôl
Pretože stále platí, že jeme aj očami, mala by slávnostnej príležitosti zodpovedať aj výzdoba stola. Čerstvé rezané kvety (pre jar sú typické frézie, kosatce, narcisy, hyacinty, tulipány a sasanky) , zeleň a drobné dekoratívne  predmety, typické pre Veľkú noc, okamžite vyčaria slávnostnejšiu atmosféru a odzrkadlia váš osobný vkus.  Aj napriek tomu, že veľkonočné sviatky sú sviatkami slnka, veselosti a pestrých farieb, neradíme miešať priveľa vzorov a farbu dekorácie prispôsobiť farbe servisu alebo papierových obrúskov. Peknú atmosféru slávnostne prestretého stola  vytvárajú aj sviečky - napríklad v tvare vajíčka.
Dobrá nálada a úsmev
Tie sú rovnako dôležité ako všetko ostatné. Počas návštevy zahoďte starosti a snažte sa nezatiahnuť rodinu a priateľov do politických prestreliek, či roky starých rodinných sporov.

 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.