Potraviny, ktoré nás skrášľujú
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 25.4.2002 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Rovnako ako mnohé kvety majú schopnosť robiť vzduch okolo seba zdravším iné dokonca absorbujú jedovaté látky z lepidiel, tak aj niektoré druhy potravín majú výnimočnú schopnosť skrášľovať našu pokožku, vlasy alebo nechty. Nemali by sme sa im vyhýbať. Ak neveríte, aspoň to skúste.

Rovnako ako mnohé kvety majú schopnosť robiť vzduch okolo seba zdravším iné dokonca absorbujú jedovaté látky z lepidiel, tak aj niektoré druhy potravín majú výnimočnú schopnosť skrášľovať našu pokožku, vlasy alebo nechty. Nemali by sme sa im vyhýbať. Ak neveríte, aspoň to skúste.

KIVI pre žiarivú pleť
Kivi je osvedčeným prostriedkom na skrášlenie tváre. Obsahuje mimoriadne  veľké množstvo vitamínu C, ktorý stimuluje syntézu kolagénu, zodpovednú za elasticitu pokožky. Vitamín C je zároveň aj jeden z trojice silných antioxidantov, ktoré chránia pleť pred dôsledkami znečisteného životného prostredia. Podobné vlastnosti ako kivi majú aj pomaranč, citrón, kapusta alebo čerešne.
EMENTÁL pre silné nechty
Tento syr švajčiarskeho pôvodu pôsobí priaznivo na posilňovanie lámavých nechtov. Na 25 gramov totiž obsahuje až 300 g vápnika, nevyhnutného stavebného materiálu pre naše kosti, zuby a nechty. Podobné vlastnosti ako ementál majú aj iné druhy syrov: napríklad moravský bochník, parmezán a v menšej miere aj ostatné mliečne výrobky. Ideálnu porciu pre posilnenie nechtov predstavuje  100 gramov syra dvakrát denne.
KAPUSTA pre pleť bez vyrážok
Kapusta pravidelne obsadzuje popredné miesto na jedálnych lístkoch, pretože sa z nej dajú pripraviť desiatky chutných pokrmov a najmä počas zimy je v kvasenom stave vynikajúcim zdrojom vitamínu C. A to ešte nie je všetko. Kapusta nám takisto vynikajúco čistí pokožku a vďaka svojmu zloženiu je veľmi dobrým prečisťovadlom organizmu.  Podobné zloženie ako kapusta majú aj kyslé uhorky, olivy a sója.
AVOKÁDO pre jemnú pleť a lesklé vlasy
Zrelé avokádo je ideálnym spolubojovníkom v snahe poradiť si  so suchými a lámavými vlasmi. Obsahuje až 30 percent rastlinných tukov, ktoré do hĺbky vyživujú pokožku. Správna dávka v zimnom období predstavuje jedno avokádo dva až trikrát týždenne. Ale to iba v prípade, že nemáte nadváhu – kvôli množstvu tuku totiž toto ovocie patrí medzi ,,kalorické bomby“.
ORECHY pre dobre zvlhnutú pleť
Orechy obsahujú priam neuveriteľné množstvo vitamínu E, ktorý je najlepšou ochranou organizmu pred voľnými radikálmi. Podobné zloženie má aj slnečnicový olej alebo margarín. Ideálna dávka predstavuje hrsť vlašských alebo lieskových orechov trikrát týždenne. Môžeme ich zjesť samostatne alebo pridať do ovocného alebo zeleninového šalátu.


 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.