Katarakta
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 25.4.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ak ste si mysleli, že sivý zákal, odborne katarakta, je iba ochorením staroby, mýlili ste sa. Hoci ide o degeneratívne ochorenie, ktoré sa prejavuje zakalením šošovky rôzneho stupňa, môže vzniknúť už počas vývoja plodu v tele matky.

Ak ste si mysleli, že sivý zákal, odborne katarakta, je iba ochorením staroby, mýlili ste sa. Hoci ide o degeneratívne ochorenie, ktoré sa prejavuje zakalením šošovky rôzneho stupňa, môže vzniknúť už počas vývoja plodu v tele matky.


Samozrejme málokedy sa operuje už v detstve, stav sa však neustále zhoršuje a okolo osemnástky je zväčša už operácia nevyhnutná. Hoci podľa východných učení, v prípade sivého zákalu stačí denne jeden a pol hodiny sledovať kvetinku, ktorú ľudovo nazývame „šťastíčko“. Po pár mesiacoch vraj nastane úplné vyliečenie, málokto túto metódu používa.
Príčiny sivého zákalu nie sú jednoznačne známe, zväčša sa lekári prikláňajú k poruchám látkovej výmeny, dôkazom je aj to, že napríklad cukrovka, veľmi zhoršuje stav a ostrosť zraku. Môže to však byť aj inak. Rovnako nepriaznivo pôsobí na vývin ochorenia aj atopický ekzém, sklerodermia, neurodermatitída. Dalo by sa to vysvetliť tým, že očná šošovka a koža majú v embryonálnom štádiu rovnaký pôvod. Rovnako však môže zhoršiť stav aj nárast ťažkých kovov v organizme, to sa týka najmä pracovníkov v hutníctve. Ďalej sa zistilo, že sivý zákal ovplyvňujú aj rôzne druhy žiarenia od rontgenového po ultrafialové. Vedci zistili, že sa stav zhoršuje aj vtedy, keď v lete nepoužívame slnečné okuliare, najmä pri mori a v horách. Okuliare by však mali byť tmavé a nepoškriabané. Módne výstrelky s ružovými, žltými a modrými sklami nechránia zrak dostatočne. Lekári odporúčajú chrániť si oči najmä pri mori a  vo vysokohorskom prostredí. Tu by mali nosiť okuliare aj malé deti. Ak si chceme chrániť zrak, mali by sme mať na očiach okuliare až do západu slnka a to aj pri pobyte vo vode.
Rizikovým faktorom je aj neliečený zápal spojiviek alebo dúhovky.
V prípade nemocničnej liečby sivého zákalu sú výsledky dosť slabé, najčastejšie sa stav lieči, až keď pacient takmer nevidí výmenou šošovky, ktorú organizmus nemusí prijať. Vyznavači jogy tvrdia, že existuje špeciálna joga pre oči, ktorá pôsobí nielen preventívne, ale súčasne lieči vzniknutý stav. Literatúra o tom je v súčasnosti každému prístupná.
Aj v prípade katarakty sa potvrdilo, že lepšia je prevencia ako liečba. Ak teda chcete predísť sivému zákalu, dbajte na zdravú životosprávu, dostatok tekutín, kontrolujte si váhu a hladinu cukru v krvi, častejšie sa prechádzajte v zeleni prírody, ako seďte pred obrazovkou počítača a v neposlednom rade jedzte mrkvu s maslovým chlebíkom. Je zdravšia ako drahý hamburger. A ak nemôžete žiť bez slnečných okuliarov vo vlasoch alebo na zátylku, dajte si jedny na oči a druhé kam len chcete. A nezabúdajte, že podľa čínskej medicíny myslenie a zrak sa navzájom neustále ovplyvňujú. Ak upierame zrak veľmi priamočiaro na jednu cestu, dôležitú pre nás a nechceme nič iné vedieť a vidieť, ak nevnímame okolie a jeho potreby, náš zrak sa zahmlieva. 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.