Nažente hrôzu celulitíde!
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 30.4.2002 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Aj napriek radosti, že zima je konečne za nami a onedlho nás čaká slnečné leto, mnohé ženy sa desia plavkovej sezóny viac ako čert kríža. Pri slove ,,plavky“ sa im automaticky vynoria myšlienky na celulitídu, nenávidené hrbolčeky a priehlbinky na stehnách. Celulitída, odborne dermopanniculóza, postihuje 95% žien. Zo zdravotného hľadiska nie je nijako nebezpečná, ale po estetickej stránke v mnohých prípadoch, je -mierne povedané – rušivá.

A tak sa rok čo rok pred začiatkom leta sa púšťame do boja, držíme diéty, cvičíme, sprchujeme sa ľadovou vodou a natierame tonami krémov a gélov v zbožnej nádeji, že hrbolčeky zmiznú.

Prečo postihuje iba ženy?
Muži problémy s celulitídou takmer nepoznajú, pretože majú odlišnú štruktúru pokožky. Až 27% váhy ženského tela pozostáva z tukového tkaniva,  čo je o 12% viac ako u mužov. Príroda sa takto postarala o to, aby ženské telo bolo schopné nahromadiť si v podobe tuku viac energie pre potomstvo. Celulitída vzniká nahromadením zväčšených tukových buniek. S tým spojené je aj nahromadenie vody na typicky ženských partiách tela, kde je hrubšia vrstvička tuku daná prírodou: na bruchu, stehnách a zadočku. Podľa najnovších vedeckých objavov ale celulitída nie je iba tuk, nahromadený pod kožou. Okrem toho, že pri nej prichádza k zmenám tukového tkaniva v podkoží, prichádza zároveň aj k poškodeniu podkožného väziva. Bez jeho liečby sa celulitídy nijako zbaviť nemôžeme
Ako vzniká?
Teraz je už jasné, že vznik celulitídy je podmienený tromi faktormi: zväčšením tukových buniek, zadržiavaním vody a poškodením podkožného väziva. Hrboľatá pokožka vznikne najmä vtedy, ak je narušený pomer hormónov estrogénu a progesterónu – v puberte, počas tehotenstva alebo dojčenia, v dôsledku užívania hormonálnych preparátov (hormonálnej antikoncepcie alebo hormonálnej substitučnej terapie v období prechodu). Vznik celulitídy dodatočne urýchľuje aj nesprávna strava, nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie, príliš silné masáže (ktoré poškodzujú spojivové vlákna) , nosenie vysokých opätkov a príliš úzkej spodnej bielizne alebo nohavíc (ktoré obmedzujú krvný a lymfatický obeh).
Ako ju ,,uštvať“?
Žiaľ, celulitídy sa nemôžeme zbaviť iba diétou a cvičením. Je to síce osvedčený spôsob na redukciu tuku, ale poškodením podkožného väziva zároveň prichádza k uzavretiu tuku, ktorý sa nemôže premieňať. To znamená, že aj napriek poctivej diéte úspešne zhodíme napríklad brucho a prídeme o prsia, ale ,,jazdecké nohavice“ nám ostanú.  Na odstránenie alebo podstatné zlepšenie stavu celulitídy je potrebné kombinovať niekoľko bojových stratégií:
►V prvom rade by sme mali zastaviť prísun potravy pažravým tukovým bunkám. Najlepšie prechodom na „ľahkú stravu“. Proti celulitíde je najúčinnejšia strava bohatá na bielkoviny s obmedzením  uhľohydrátov (biely chlieb a pečivo, cestoviny). Jednoduché uhľohydráty sa začnú premieňať na cukor a organizmus začne čerpať z tukových rezerv. Celkom vzdať by sme sa mali alkoholu, limonád, sladkostí a presolených  maškŕt (tyčinky, lupienky, chrumky a pod.).  Ideálna je strava s čo najväčším podielom vlákniny a vitamínov, čiže celozrnými výrobkami. Ďalej sú vhodné: ovčí syr, tvaroh a tvarohové výrobky, chudé mäso, zelenina, šaláty a ovocie s nízkym obsahom cukru (ananás, melóny, jahody). 
► Na pitie je vhodné čo najväčšie množstvo vody, bylinkových čajov, alebo aj paradajkovej šťavy. Zelený čaj má odvodňujúce účinky a brzdí tvorbu tukových buniek. 
► Ako sme už spomenuli, vzniku celulitídy napomáha aj nedostatok pohybu, pretože ochabnuté svalstvo zosilňuje tendenciu zvýšenej tvorby tukových zásob, preto sa treba vrhnúť na šport. Vhodné sú všetky druhy vytrvalostného športu: behanie, plávanie, bicyklovanie, korčuľovanie  Ideálne proti celulitíde sú gymnastika a turistika.
Dvojminútový cvik na doma: zaručeným receptom proti ,,pomarančovej koži“ je lifting zadočku. Ľahnite si na chrbát, nohy ohnite v kolenách a boky zodvihnite čo najviac nahor. V tejto polohe perujte zadočkom hore a dolu. Pomôže už dvakrát denne po dve minúty!
► Podporné prostriedky: prekrvenie pokožky a látkovú premenu môžeme povzbudiť každodennou masážou špeciálnymi masážnymi pomôckami alebo poštipkávaním a ,,miesením“ kože. Vylučovanie rozpustených škodlivín a kyselín z tela podporuje aj lymfatická drenáž, ktorá sa vykonáva iba v kozmetických salónoch.
► Striedavé sprchy nielen rozprúdia krvný obeh,  ale tiež pomáhajú vyhladiť tkanivo. Najprv sa 1-3 minúty sprchujte teplou vodou a potom si na 10-30 sekúnd pustite ľadovú sprchu. Striedanie teploty vody opakujte trikrát. Sprchovanie ukončite prúdom studenej.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.