Ako správne variť zeleninu? |
||
Autor(ka) : Jana Osuská Dátum a čas : 5.6.2002 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Odborníci na zdravú výživu radia, že ak chceme potravinu uvariť a pritom zachovať jej čo najvyššiu biologickú hodnotu, je dobré vkladať ju až do vriacej vody a to najlepšie vcelu alebo pokrájanú na čo najväčšie kusy. Naopak, do studenej vody dávame potraviny vtedy, ak z nich chceme získať čo najkvalitnejší vývar. | ||
Odborníci na zdravú výživu radia, že ak chceme potravinu uvariť a pritom zachovať jej čo najvyššiu biologickú hodnotu, je dobré vkladať ju až do vriacej vody a to najlepšie vcelu alebo pokrájanú na čo najväčšie kusy. Naopak, do studenej vody dávame potraviny vtedy, ak z nich chceme získať čo najkvalitnejší vývar. Platí zásada, že potraviny sa majú variť dovtedy, kým nezmäknú, prípadne do polomäkka, ak ich chceme ešte ďalej upravovať. Nikdy by sme ich nemali prevárať. Odborníci upozorňujú, že ľudia u nás ešte stále neberú na vedomie moderné, šetrné spôsoby technologických úprav, ktoré zachovávajú kvalitu výživných látok a zaručujú, že sa v potravinách nevytvoria telu škodlivé látky. Zeleninové tipy
A ako uchovať v zelenine čo najviac vitamínov a minerálov? Najšetrnejšia je v tomto prípade úprava na pare. Pri príprave zeleninového vývaru, keď sa majú vitamíny ocitnúť v tekutine a zachovať sa v nej, sa oplatí pridať menšie množstvo tuku, aby boli využité aj vitamíny rozpustné v tukoch. Radšej čerstvé ako ohrievané ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |