Vivat marhule
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 5.8.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Koncom júla a v auguste takmer na každom trhu, alebo v stánkoch s ovocím nájdeme čerstvé marhule. V sušenej podobe sú dostupné po celý rok. Nie vždy vyzerajú výstavne, nie vždy majú cenu, za ktorú by sme si ich chceli dopriať. Ušetrite však radšej na inom a marhule si kúpte. Americkí odborníci na zdravú výživu zaradili toto ovocie medzi desať najcennejších potravín na svete.

Koncom júla a v auguste takmer na každom trhu, alebo v stánkoch s ovocím nájdeme čerstvé marhule. V sušenej podobe sú dostupné po celý rok. Nie vždy vyzerajú výstavne, nie vždy majú cenu, za ktorú by sme si ich chceli dopriať. Ušetrite však radšej na inom a marhule si kúpte.  Americkí odborníci na zdravú výživu zaradili toto ovocie medzi desať najcennejších potravín na svete.

Prečo ocenili toto neveľké ovocie tak vysoko? Rozhodla o tom skutočnosť, že sú vynikajúcim zdrojom beta-karoténu, ktorý predstavuje ochranu proti vzniku nádorov. Tri kúsky čerstvých marhúľ (alebo pol pohára sušených) pokryje odporúčanú dennú dávku tejto dôležitej zložky. Protirakovinové účinky marhúľ umocňuje aj prítomnosť vitamínu C.

Marhule okrem toho obsahujú veľa vlákniny  a zriedkavé prvky meď a kobalt. Majú v sebe aj pomerne veľa vápnika, kremíka, fosforu a železa, vďaka čomu napomáhajú pri liečbe anémii a chorôb dýchacích ciest. Rovnako čerstvé, ako aj sušené majú vynikajúci vplyv na pokožku a zmierňujú prejavy kožných  ochorení, pričom výrazne pomáhajú pri ich liečbe.

Marhule sú vhodné aj pri „odtučňovačke“, pretože obsahujú veľa draslíka, ktorý pôsobí ako prirodzené diuretikum a podporuje vylučovanie vody a sodíka z tela.

Podľa rád našich starých materí pomáhajú aj pri liečbe artritídy, ale vtedy treba  nosiť na ruke medený náramok a na krku medený náhrdelník.

Sušené, čerstvé alebo z konzervy?
Je zaujímavé, že sušené marhule sú ešte cennejšie ako čerstvé. Obsahujú totiž viac beta-karoténu, vlákniny, draslíka, bóru a železa. Veľmi účinne pomáhajú pri zápchach, vysokom krvnom tlaku, anémii a opuchoch. Majú však aj svoje vady. Mnohí výrobcovia ich pred sušením vystavujú pôsobeniu síry /E 220/, aby si zachovali peknú, žiarivú farbu. Táto zložka môže vyvolať alergické reakcie a preto treba sušené marhule pred konzumáciou dôkladne umyť. Marhule v konzervách alebo v podobe kompótu sú sladené, preto obsahujú viac kalórií a omnoho menej beta-karoténu ako čerstvé.

Chutná prísada
Lahodnú chuť marhúľ nemusíme vychutnávať iba v čerstvom stave. Vynikajúce sú aj varené alebo dusené. Môžeme ich použiť na prípravu koláčov a dezertov. Sušené predstavujú chutnú zložku ovocných šalátov a neopakovateľne chutia so syrom. Marhule by sme mali skladovať v chladničke, ale ak chceme, aby prudko dozreli, najlepšie je vložiť ich do papierového vrecúška a nechať ich zrieť pri v izbovej teplote.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.