Nebojte sa búšenia!
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 16.8.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Srdce je najpracovitejší sval ľudského tela, ktorý nepotrebuje odpočinok a dokáže pracovať celé desiatky rokov. Ak ste zdraví, sťahy srdcového svalu vôbec neregistrujete. Možno pri veľkej námahe, alebo pri športe, ale tie si netreba všímať. Naša životodárna pumpa je nastavená tak, že si jej práce nie sme vedomí. Sú však ľudia, ktorí neustále cítia búšenie srdca, hovorí sa, že sú prenasledovaní palpitáciami. Je to nepríjemný stav, ale takto postihnutých je málo. Srdce tlčie s neskonalou vytrvalosťou po celý život.

Srdce je najpracovitejší sval ľudského tela, ktorý nepotrebuje odpočinok a dokáže pracovať celé desiatky rokov. Ak ste zdraví, sťahy srdcového  svalu vôbec neregistrujete. Možno pri veľkej námahe, alebo pri športe, ale tie si netreba všímať. Naša životodárna pumpa je nastavená tak, že si jej práce nie sme vedomí. Sú však ľudia, ktorí neustále cítia búšenie srdca, hovorí sa, že sú prenasledovaní palpitáciami. Je to nepríjemný stav, ale takto postihnutých je málo.  Srdce tlčie s neskonalou vytrvalosťou po celý život. Za normálnych okolností zvládne v celkom pravidelnom rytme 60 až 90 sťahov za minútu. Určité drobné odchýlky v rytme a frekvencii sa môžu vyskytovať u každého človeka, ale tieto nepravidelnosti  /arytmie/ v práci srdcového svalu, by nikdy nemali ohrozovať stabilitu krvného obehu. Občas sa však stane, že si prácu srdca začneme uvedomovať. Prudšie búši, mení rytmus, zle sa nám dýcha. Najmä teraz v lete.  Aby ste vedeli, že uvedomené búšenie srdca nie je predzvesťou ochorenia, mali by ste si dať urobiť EKG. Na tom sa môžu zobraziť celkom ojedinelé a nezávažné srdcové sťahy, ktoré nezapadajú do bežného srdcového rytmu, prognosticky však nemusia vôbec nič znamenať a vy sa prestanete znepokojovať. Čím uľahčíte prácu svojmu srdcu. Niekedy je nález na EKG varovnejší, ide napríklad o absolútnu arytmiu v zmysle mihotania siení a komôr srdca (fibrilácia). Nič nie je stratené!

Možno netušíte, že :
Niektoré typy arytmií sa dajú odstrániť veľmi ľahkými manévrami, napríklad vypitím studenej vody či masážou krčných tepien. Takto sa podráždi jeden z vegetatívnych nervov (parasympatikus), ktorý nechá srdce naskočiť opäť do správneho rytmu.

Palpitácie môžu byť aj dôsledkom ochorenia štítnej žľazy (jej hyperfunkcie), chudokrvnosti, horúčky či nízkej hladiny krvného cukru. Niekedy môžu stačiť aj banálnejšie záležitosti, ako je stres, príliš veľa kofeínu, kávy, drog či alkoholu, alebo nedostatok spánku, či prudká zmena hmotnosti.

K zvládnutiu palpitácií stačí odstrániť vyvolávajúcu príčinu. Niekedy sa s úspechom podávajú takzvané beta-blokátory, inokedy potravinové doplnky na zníženie psychického napätia /žen.šen, guarana,gingko/, v krajnom prípade lieky. Často pomôže aj zmena stravovacích návykov a dostatok vitamínov.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.