Pri diéte nahraďte kávu čajom
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 21.8.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Rada začínate deň šálkou malej čiernej kávy a práve ste sa rozhodli stratiť niekoľko nadbytočných kilogramov? Prečítajte si, ako káva a čaj vplývajú na váš apetít a teda aj na váhu.

Rada začínate deň šálkou malej čiernej kávy a práve ste sa rozhodli stratiť niekoľko nadbytočných kilogramov? Prečítajte si, ako káva a čaj vplývajú na váš apetít a teda aj na váhu.

5 dôvodov, prečo pri diéte obmedziť kávu
Káva obsahuje kofeín, ktorý povzbudzuje srdce aj nervový systém a spomaľuje látkovú výmenu. Ak pijete viac ako 3 šálky denne, rozladíte svoj metabolizmus.
Na váš organizmus vplýva podobne ako stres. Zvyšuje krvný tlak, čo je pre organizmus signál na vylučovanie adrenalínu – stresového hormónu. Vaše telo zapája do činnosti rezervy, aby bojovalo s  falošným nebezpečenstvom – zrýchľuje cirkuláciu krvi a zvyšuje v nej hladinu cholesterolu.
Zvyšuje chuť na sladké. Zvyšuje hladinu cukru v krvi a preto núti organizmus k vytváraniu rezerv. Máte veľkú chuť na niečo sladké a kalorické – čokoládu alebo zákusok.
Odvodňuje. Na strávenie šálky kávy spotrebuje organizmus tri šálky vody, preto po vypití čiernej kávy často cítime smäd. V odvodnenom  organizme je látková výmena pomalšia: spaľuje sa menší počet kalórií, čo podporuje ukladanie tukov.
Pre organizmus je toxická. Preto sa jej snaží zbaviť okamžite po vypití a preto po vypití šálky kávy často cítime nutkanie rozbehnúť sa na záchod.  Váš organizmus sa sústredí na to, aby sa kávy čo najrýchlejšie zbavil a nevenuje sa boju s nadbytočným tukom.

5 dôvodov, prečo piť pri diéte čaj
Ak chcete byť zdravá, pite zelený čaj. Obsahuje polyfenoly, prírodné zložky, ktoré sú silnými antioxidantami a chránia bunky pred starnutím a vznikom nádorov. Nespoliehajte sa iba na čierny čaj. Ten  po spracovaní stráca časť liečivých vlastností a obsahuje viac kofeínu (teínu).
Pomáha vám chudnúť – pretože udržiava v rovnováhe hormóny stresu, ktoré zvyšujú apetít. Brzdí produkciu inzulínu a kortizolu, čím reguluje ich nadmerné vylučovanie,  vďaka čomu  udržiava stálu hladinu cukru v krvi. Čaj bez cukru obsahuje 0 kalórií.
Chráni srdce – obsahuje flavonoidy, látky posilňujúce steny ciev a znižujúce hladinu cholesterolu, preto pomáha predchádzať vzniku sklerózy, chorôb srdca a kŕčovým žilám.
Zlepšuje trávenie – zelený čaj obsahuje tanín, ktorý zabraňuje ukladaniu tukov z potravín, pretože blokuje produkciu enzýmov na jeho  vstrebávanie. Ak denne vypijete 3 šálky zeleného čaju , dodatočne stratíte 80 kcal.
Posilňuje kosti a skrášľuje. Obsahuje fluór a magnézium, ktoré umožňujú lepšie vstrebávanie vápnika, preto máme silnejšie zuby a mocnejšie ďasná. Čaj obsahuje aj meď, ktorá zlepšuje stav pokožky a jód , zabezpečujúci fungovanie štítnej žľazy.
Utišuje a pomáha relaxovať – pretože obsahuje teobromín, ktorý pôsobí rovnako ako neuroprenášače dopamín a serotonín, ktoré majú upokojujúci vplyv.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.