Niekoľko otázok pre kozmetičku
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 2.9.2002 00:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Aj napriek tomu, že si kupujeme stále dokonalejšiu kozmetiku a spoznávame nové spôsoby ošetrovania, nie sme oslobodené od pochybností, či naozaj vždy robíme to, čo nám prospieva. Preto sa radšej pýtajme. Iba ten, kto sa pýta, nezablúdi.

Aj napriek tomu, že si kupujeme stále dokonalejšiu kozmetiku a spoznávame nové spôsoby  ošetrovania, nie sme oslobodené od pochybností, či naozaj vždy robíme to, čo nám prospieva. Preto sa radšej pýtajme. Iba ten, kto sa pýta, nezablúdi.

1. Aký je rozdiel medzi mliekom a gélom na umývanie tváre? Ktorý z týchto prípravkov je vhodnejší na umývanie pokožky spálenej slnkom?
Gél neobsahuje žiadne hydratačné ani tukové zložky a preto je vhodný predovšetkým pre mastnú a miešanú pleť. Ak je pokožka silne opálená,  najvhodnejšie je používať pleťové mlieko, po ktorom bude menej napätá, dobre zvlhčená a ktorý na nej vytvorí ochrannú tukovú vrstvičku . Výborné sú aj olejčeky na umývanie tváre. Zväčša sú robené na báze liečivých byliniek a tým prospievajú nášmu zdraviu.

2. Existuje pomoc na rozšírené póry? Skúšala  som už veľa prostriedkov, ale bez efektu.
Na odstraňovanie tohto problému slúžia adstrigentné (sťahujúce) masky. Na jar a jeseň sa možno v kozmetickom salóne podrobiť aj procedúram zbrúsenia pokožky špeciálnym prístrojom ( mikrodermabrázii).  Po tejto procedúre je pokožka citlivá a treba ju chrániť  pred intenzívnym slnečným žiarením.

3. Po lete mám pokožku takú vysušenú, až sa mi šúpe. Je to pravda, že by som mala používať mastné krémy na noc aj na deň?
Nie. To, aký výrobok bude najvhodnejší, závisí od typu pokožky. Ak je mastná, aj keď veľmi odvodnená – potom sú najlepšie intenzívne hydratačné krémy. Možno ich aplikovať aj niekoľkokrát denne. Pri suchej pokožke je vhodnejšie striedanie mastného a hydratačného krému alebo iba hydratačný. Nie však v zime.

4. Neviem si predstaviť umývanie tváre bez vody, ale nemám čas, aby som si kvôli tomu niekoľkokrát denne špeciálne prevárala vodu z kohútika. Ako zminimalizovať jej negatívny vplyv na pokožku?
Tento problém pozná veľa žien -  aby sa cítili čisté, musia si opláchnuť tvár vodou. Žiaľ, to čo tečie z našich vodovodných kohútikov, veľmi dráždi jemnú pokožku tváre. Preto je vhodné najprv ju umyť tampónikom namočeným do pleťového mlieka a potom opláchnuť minerálnou vodou.

5. Ak tridsaťročná žena používa na jej vek príliš silné kozmetické prípravky, je možné, že si takto zničí pleť? Alebo práve naopak – umožnia jej dlhšie si zachovať dobrý vzhľad?
Ak tridsaťročná žena používa kozmetiku určenú pre štyridsiatničky, pokožka dostáva príliš veľa retinolu alebo ovocných kyselín, čiže látok pomáhajúcich regenerácii pokožky a časom prestane sama správne fungovať. V konečnom dôsledku jej bude treba s vekom dodávať čoraz silnejšie výživné látky a efekt môže byť slabší ako by sa dalo očakávať. Lepšie je používať prípravky vhodné  pre náš vek, alebo výrobky určené pre deti.

6. Je pravda, že krémy treba každé dva-tri mesiace striedať?
Áno. Dokonca aj tie najobľúbenejšie treba z času na čas odstaviť a po niekoľkých mesiacoch sa k nim znova vrátiť. Každý kozmetický výrobok má trocha iné proporcie zložiek a tým, že ich meníme, uspokojujeme všetky potreby našej pokožky.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.