Ovocie: poklad, ktorého nikdy nie je dosť
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 6.9.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Jablká, slivky, hrušky, pomaranče… Mňam, slinky sa nám zbiehajú. Našťastie sa s príchodom jesene nemusíme rozlúčiť s čerstvým ovocím a práve dovážané citrusy začínajú mať svoju sezónu. Už z nich netreba zmývať pleseň. Okrem príjemnej chuti je ovocie doslova nabité vitamínmi, stopovými prvkami a minerálmi.

Jablká, slivky, hrušky, pomaranče… Mňam, slinky sa nám zbiehajú. Našťastie sa s príchodom jesene nemusíme rozlúčiť s čerstvým ovocím  a práve dovážané citrusy začínajú mať svoju sezónu. Už z nich netreba zmývať pleseň. Okrem príjemnej chuti je ovocie doslova nabité vitamínmi, stopovými prvkami a minerálmi.


Na ovocie sa dá pozerať z mnohých hľadísk. Dnes skúsime takto: jednotlivé druhy môžeme rozdeliť podľa toho, koľko obsahujú balastných-nestráviteľných zložiek a antioxidantov. Balastné látky potláčajú hlad, znižujú chuť do jedla, podporujú trávenie a udržiavajú v črevách prirodzenú mikroflóru. Antioxidanty významne posilňujú imunitný systém a regulujú hladinu cholesterolu.
JAHODY, RÍBEZLE, ČUČORIEDKY, MALINY A ČERNICE sú bohaté na vitamín C, beta-karotény a železo. Podporujú tak látkovú výmenu a posilňujú imunitný systém.
MARHULE obsahujú najmä železo a draslík a preto podporujú tvorbu červených krviniek a výrazne posilňujú srdcovú činnosť.
BROSKYNE. Bohaté na vitamín C, sodík a draslík, udržiavajú rovnováhu tekutín a minerálnych solí v tele.
ČEREŠNE nás zásobujú vitamínmi a minerálnymi látkami, ktoré majú vplyv na zdravie kostí a zubov.
HRUŠKY: posilňujú mozog a nervový systém a to vďaka kremíku a fosforu.
JABLKÁ: okrem draslíku a vitamínu C sú veľmi bohaté na pektín – druh rozpustnej vlákniny, ktorá chráni črevá a cievy.
SLIVKY. Ich sila spočíva vo vápniku a fosfore, teda látkach, ktoré sú nevyhnutné pre obnovu a pevnosť kostí.
Každý deň by sme mali zjesť dve až tri stogramové porcie čerstvého a tepelne nespracovaného ovocia. Druhy ovocia treba vhodne kombinovať, aby sme získali čo najviac vitamínov a minerálnych látok,  pretože každý druh obsahuje inú, dôležitú zložku. A nezabudnite na svoje deti. Pribaľte im k desiate jabĺčko a na olovrant trebárs pomaranč. Pozor! Kombinácia ovocia s mäsom a údeninami, nemusí vyhovovať tráviacemu systému. 

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.