Ako pripraviť ,,hriatô“?
Autor(ka) : Jana Osuska
Dátum a čas : 7.11.2001 16:48
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Počas chladných dní sa môžeme s pokojným svedomím zohrievať vareným vínom, pivom, slepačou polievkou, dobrým jedlom od mamičky alebo...si môžeme uvariť „hriatô“, ktoré nás rozohreje, uvoľní a navyše vynikajúco chutí.

Na úvod tohto článku by sa žiadalo napísať, že hriatô vás okamžite postaví na nohy aj pri najsilnejšom prechladnutí / to vraví, môj muž/, ale tak to nie je a my nie sme pokrytecká reklama. To však nič nemení na skutočnosti, že jeho ďalšia obľúbená dobrota „ ambrózia“ /fľaška piva, vajíčko, citrón a lyžica škorice/chutí rovnako dobre a prechladnutie naozaj lieči. A ešte môže zmeniť váš negatívny postoj k akémukoľvek pivu, ktorého teplota prekročila desať stupňov Celzia.
Obľuba teplých nápojov stúpa s ubúdajúcimi stupňami na teplomeroch.
Napríklad Česi už roky popíjajú v mraze čaj s tuzemským rumom, Švédi si pochvaľujú svoj punč a Taliani servírujú unaveným lyžiarom ,,bombardino“. Kráľom všetkých varených alkoholických nápojov je však isto-iste varené víno. Víťazí aj napriek tomu, že všade ho pripravujú inak. Pridávajú do neho iné prísady, ovocie, miešajú ho s rôznymi druhmi alkoholu. A keď už vo vzduchu cítiť vôňu zimy a myšlienky zabiehajú k Štedrému dňu, ľudia bezhlavo nakupujúci vianočné darčeky sa vďačne zastavia na trhu, kam ich priláka jeho vôňa. Pôvodne som chcela písať o hriatom, ale fantázia ma priviedla až sem a to som ešte nespomenula punč.

Aký kraj, taký obyčaj
Univerzálny recept na ,,punč“ neexistuje. Jeho tradícia pochádza z pokusov vylepšiť chuť menej kvalitného vína. Kyslú a trpkú tekutinu bolo treba predovšetkým osladiť. Preto do hrnca putoval med. Zvyšok už závisel od invencie a možností kuchára. A tak je to až dodnes. Do hrnca s vínom najčastejšie vhadzujeme citrón a pomaranč – niekedy v celku, niekedy iba kôrku alebo šťavu. Na opačnej strane zemegule do neho pridávajú aj jahody a dokonca kivi. K tomu štipku brandy, cointreau, curacao. Na Slovensku povinne aj klinčeky, v Nemecku mandle. V mnohých krajinách sa korenie nepridáva bezprostredne do vína, ale nasype sa do špeciálneho ľanového vrecúška a až tak sa ponorí do vriacej tekutiny. Takto sa môžeme vyhnúť otravnému a v spoločnosti aj trápnemu vyťahovaniu klinčekov spomedzi zubov.

Ešte niekoľko tipov na horúce nápoje
Tradičný recept na varené víno je síce osvedčený, ale po niekoľkých rokoch ho už skutočne nemožno nazvať triumfom nápaditosti. Skúste to teda s jednoduchým, bulharským alebo maďarským červeným vínom. Ohrejte ho v hrnci, potom pridajte med v množstve, zodpovedajúcom vášmu individuálnemu gustu. Teraz je čas na pomarančovú kôrku a citrónovú šťavu, k tomu za hrsť klinčekov, mandle a škoricu. Tesne pred podávaním vareného vína do neho pridajte trochu brandy, ohriateho v osobitnej nádobe. Nápoj zapáľte a kvôli väčšiemu efektu zhasnite svetlo...

Dobre pripravené ,,hriatô“ tiež nie je na zahodenie.

Hriatô je vynikajúcim nápojom na zimné pikniky a víkendové výlety na chalupu. Kým naplníte slová hesla: „ Chce to pokoj a nohy v teple“ , postavte na pec plechový hrnček, hoďte do neho cukor, ktorý necháte skaramelizovať, keď má už hnedastý nádych, zalejete ho alkoholom / vodka, slivovica, kalvados/ všetko zmiešajte hrnček odtiahnite z pece, pridajte ďumbierový koreň / zázvor/ a trocha horúcej, čerstvo vypraženej slaninky. Žlčníka sa radšej nepýtajte, čo si o tom myslí.
P.S. Ospravedlňujem sa všetkým, ktorí horúce zimné nápoje nazývajú inak. V našej rodine je takáto tradícia. Príjemné prechádzky zimnou prírodou.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.