Zdravie podľa starej Číny
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 16.9.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ešte včera ste prekypovali radosťou a optimizmom a dnes s vami nie je reč? Ako ovládnuť tieto výkyvy nálad a dosiahnuť vnútornú harmóniu, to nám poradí sedemtisícročné čínske učenie feng šuej.

Ešte včera ste prekypovali radosťou a optimizmom a dnes s vami nie je reč? Ako ovládnuť tieto výkyvy nálad a dosiahnuť vnútornú harmóniu, to nám poradí sedemtisícročné čínske učenie feng šuej.

Neustály tok energie
Podľa učenia ďalekého Východu existuje životná energia ,,či“ ktorá putuje po tele po dráhach zvaných meridiány. Človek sa cíti zdravý, keď je každá z buniek dostatočne zásobovaná touto životodárnou silou. Ak sa tok ,,či“ naruší  kvôli negatívnym vonkajším  vplyvom, vytvoria sa na energetických dráhach blokády, ktoré majú neblahé dôsledky pre telesné aj duševné zdravie.

Doprajte si čas na rozmýšľanie
Energia ,,či“ sa delí na dve časti: jin a jang. Jin sa stará o pokoj a uvoľnenie, zatiaľ čo jang to vyvažuje aktivitou  a napätím. V zásade máme vždy k dispozícii obidve sily, ale obyčajne v rozdielnej intenzite. Jeden typ energie u každého človeka mierne prevažuje a preto  ak ste napríklad akčnejší typ tzv. jangový,  stačí vám menej spánku a ak ste pokojnejší typ jinový, mali by ste požiadavkám svojho tela na spánok podľa možnosti vyhovieť.
Telo je veľmi múdry energetický stroj. Keď sú hlavné zdroje energie vyčerpané, okamžite hľadá rezervy v menej dôležitých oblastiach tela.   Prúdenie ,,či“ sa tým však narušuje a vytráca sa dobrý telesný aj duševný pocit.
Urobte si preto čas na to, aby ste si mohli problémy premyslieť v pokoji. Neurovnané myšlienky a starosti tvoria v obehu energie blokády. To nás unavuje, sme bez nálady  a po dlhšom čase dokonca môžeme prepadnúť depresiám.

Ako získať vyrovnanosť?
1 Nevyváženosť jin a jang pomáhajú korigovať aj dychové cvičenia: Pri nádychu si striedavo stláčajte najprv jednu a potom druhú nosnú dierku.
2 Veľmi dôležitá pre nerušený tok energie ,,či“ je vyvážená strava, najmä vyrovnané hospodárenie s kyslými a zásaditými jedlami. To bráni tomu, aby sa v tele ukladali odpadové produkty látkovej výmeny. Kyseliny nás totiž oslabujú. Ide najmä o tieto potraviny: sladkosti a cukry, kávu a čierny čaj. Naproti tomu zásadité látky nás posilňujú. Ide  napríklad o zemiaky,  paradajky, banány a melóny, mlieko a mliečne výrobky.
3 Prúdenie  ,,či“ oslabuje aj nedostatok pohybu. Preto sa oplatí v posteli, ešte pred vstávaním,  poriadne natiahnuť.
4 Striedavé sprchy studenou a teplou vodou aktivizujú prúdenie krvi. Veľmi rýchlo vás osviežia.
5 Tok ,,či“ môžete podporiť aj pomocou telového oleja a masáže.
6 Pohár vody pred jedlom podporí spaľovanie energie.
 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.