Keď dovolenka nevyjde
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 11.11.2002 00:00
Kategória : Cestovanie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Hľadáte už teraz miesto na zimnú dovolenku. Šetríte, prezeráte si katalógy, tešíte sa? To je fajn, len nezabúdajte , že aj dovolenka môže spôsobiť vrásky na vašom čele. Aspoň tak to tvrdia anglickí psychológovia.

Hľadáte už teraz miesto na zimnú dovolenku. Šetríte, prezeráte si katalógy, tešíte sa? To je fajn, len nezabúdajte , že aj dovolenka môže spôsobiť vrásky na vašom čele. Aspoň tak to tvrdia anglickí psychológovia.

Podľa nich  v septembri, v októbri  a v novembri v Anglicku a vo Walese zvýši počet rozvodov o viac ako 20 percent. Podobne nebezpečnú skúšku pre manželstvo predstavujú aj dni voľna v čase Vianoc.

Dovolenka a sviatky sú  jednoducho pre vzťah zaťažkávacou skúškou. Ľudia sú nepoučitelní, v tomto prípade najmä ženy, ktoré si často nedajú vysvetliť, že tráviť celé dni neustále spolu, spoločne sa opaľovať, chodiť na túry, na lyže, po obchodoch, alebo si len tak ležať v náručí, nemusí byť pre každého až také úžasné. Dovolenku si totiž každý predstavuje po svojom a človek si chce hlavne užiť slobody a nebyť pod časovým stresom. Ľudia si to možno teoreticky uvedomujú, ale aj tak sa dopredu tešia a ich pocity potom nahlodajú  napríklad problémy na ceste, s ubytovaním, počasie, partia s ktorou idú...
Navyše sa vraj priemerný Brit a možno aj Slovák  bojí, že manželka sa bude chcieť cez dovolenku rozprávať, a to pokiaľ možno o najvnútornejších pocitoch. Teda o niečom, čomu by sa zaslúžilý manžel zvyčajne najradšej oblúkom vyhol.
Pridajte k tomu deti, najlepšie dospievajúce a unudené, alebo úplne malé neustále sa dožadujúce pozornosti. To je najlepší čas a miesto preto, aby človeka prepadli osudové otázky: "Ako sme mohli splodiť niečo takéto? Tak kvôli tomu sme sa brali? Prečo to všetko neukončiť? Za tento „bordel“ som zaplatil sto tisíc a nikto si ma neváži?!  Toto je žena /muž/, ktorú /ého/ som miloval ?"

Dovolenkový stres samozrejme nie je len výsadou Britov, všetci ľudia, ktorí trávia väčšinu dní v zamestnaní sú počas dovolenky  zraniteľnejší, lebo si už odvykli žiť 24 hodín pod jednou strechou so svojou rodinou. Zabudli, že vzťah je o tolerancii a porozumení a správajú sa, ako v práci. Kto má v práci funkciu, chce zrazu dirigovať celý chod dovolenky a vôbec mu nepríde, že tam už platia iné pravidlá, z ktorých sa už dávno dobrovoľne vylúčil.

Navyše, ako rozchodový faktor na dovolenke pôsobí zvýšená konzumácia alkoholu. V spojení s dovolenkovým stresom pôsobí ako rozbuška. Stačí zopár nepremyslených slov a cesta na späť je zarúbaná. Mnohí si pod dovolenkou predstavujú neviazanosť, úlety, chaos, krik. Ak  partner nemá rovnakú potrebu, zvládnutie dovolenky môže byť nad jeho sily a aj keď sa nerozvedie, musí sa z nej liečiť aspoň pol roka.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.