Vivat hrušky!
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 13.11.2002 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Hrušky, ovocie lahodnej chuti, síce nie sú až také bohaté na vitamíny ako jablká, ale aj napriek tomu by sme ich na trhu nemali nevšímavo obchádzať. Aj oni totiž majú svoje neodškriepiteľné prednosti. Obsahujú predovšetkým vitamíny skupiny B a sú cenným zdrojom kyseliny listovej. Z cukrov sa v nich nachádza glukóza, fruktóza aj sacharóza – preto sa nám zdá, že hrušky sú omnoho sladšie ako jablká, ale hlavným dôvodom je to, že majú nižší obsah kyselín.

Hrušky, ovocie lahodnej chuti, síce nie sú až také bohaté na vitamíny ako jablká, ale aj napriek tomu by sme ich na trhu nemali nevšímavo obchádzať. Aj oni totiž majú svoje neodškriepiteľné prednosti. Obsahujú  predovšetkým vitamíny skupiny B a sú cenným zdrojom kyseliny listovej.  Z cukrov sa v nich nachádza glukóza, fruktóza aj sacharóza – preto sa nám zdá, že  hrušky sú omnoho sladšie ako jablká, ale hlavným dôvodom je to, že majú nižší obsah kyselín.
V hruškách boli dokázané aj polyfenoly, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pôsobia protizápalovo, protiskleroticky  a zvyšujú pevnosť krvných kapilár. Ďalšou významnou  látkou v hruškách je látka glykosid arbutin, ktorý má  močopudné a protizápalové účinky. Je účinný pri ochoreniach obličiek a močových ciest.
Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahujú hrušky najmä draslík, zinok, meď, kobalt, mangán, železo, vanád, molybdén flór a jód.
   Hrušky veľmi prospievajú žalúdku, najmä ak sú prevarené s cukrom a škoricou. Takisto podporujú chuť do jedla a používajú sa proti zvracaniu. Toto ovocie by sme nemali jesť pred jedlom, ale až po ňom. V ľudovom liečiteľstve sa uplatňujú najmä močopudné, laxačné a dezinfekčné účinky hrušiek. Toto ovocie ďalej pôsobí proti kašľu, znižuje horúčky a je účinné aj proti piesku v moči alebo obličkových kameňoch.
Šťava z hrušiek spevňuje krvné kapiláry a má močopudné aj žlčopudné účinky a priaznivo ovplyvňuje žalúdočné ťažkosti.

Jednoduchý recept:  Zapekané hrušky
Potrebujeme: 1 kg hrušiek, šťavu z 1 pomaranča, 2 lyžice rumu, 25 g hrozienok, kúsok masla                                                                                                                  Príprava: Hrozienka namočíme do vody aby zmäkli, hrušky olúpeme a rozdelíme na sominky. Zapekaciu misu natrieme maslom, poukladáme do nej kúsky hrušiek, hrozienka a pokvapkáme šťavou a rumom. Pečieme v rúre asi 15 minút.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.