Karol Cinno
Autor(ka) : Jana Osuská
Dátum a čas : 25.11.2002 00:00
Kategória : Osobnosti
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Najzaujímavejším zjavom na odovzdávaní cien Slávika bol Skokan roka Karol Cinno. Ostatní zaujímaví víťazi ako Jožo Ráž, Jana Kirschner, či Marika Gombitová si ceny prevziať neprišli. Ponúkam vám preto pár slov o Karolovi Cinnovi, ktorý sa na Slovensku zatiaľ preslávil viac tým, že dostal Ivetu Bartošovú do postele, ako tým, že čosi naspieval.

Najzaujímavejším zjavom na odovzdávaní cien Slávika bol Skokan roka Karol Cinno. Ostatní zaujímaví víťazi ako Jožo Ráž, Jana Kirschner, či Marika Gombitová si ceny prevziať neprišli. Ponúkam vám preto pár slov o Karolovi Cinnovi, ktorý sa na Slovensku zatiaľ preslávil viac tým, že dostal Ivetu Bartošovú do postele, ako tým, že čosi naspieval.
 
Narodil sa v Trenčíne a tam v rodinnom dome svojich starých rodičov prežil  prvých sedem rokov. Tak ako každé dieťa  bol aj on šťastný, keď mohol byť vonku v prírode. Fascinovali ho premeny ročných období na záhrade, ktorá menila farbu, vôňu, chuť. Odvtedy miluje prírodu, domáce zvieratá - okrem sliepok, ktorých sa dodnes bojí. Za najúžasnejší pocit, ktorý sa nevyrovná takmer ničomu, považuje život v konskom sedle. Filmy Legenda o vášni, Tanec s vlkmi, či Posledný  mohykán - patria medzi jeho najobľúbenejšie. Pri ich sledovaní má taký zvláštny pocit clivoty.  Jeho detským snom bolo stať sa tulákom, ktorý chodí po svete, ale najmä po prírode s rôznymi expedíciami a objavuje tu život rastlín, ale najmä zvierat. Dodnes pozná tisícku latinských názvov všetkých zvierat. Vtákom sa v lese prihovára ich vlastnou rečou. Tým, že má vynikajúci hudobný sluch, vylepšil túto konverzáciu. Pozná napríklad päť nárečí sýkoriek . Vie sadiť zemiaky, postarať sa o domáce zvieratá, chytá pstruhy do ruky, vyzná sa v hríboch a lesných plodoch. Keby zostal na pustom ostrove, zrejme nejaký čas prežije. Len by mu bolo ľúto, že by tam nemal s kým osláviť Vianoce a Veľkú noc. V Trenčíne ich miloval, boli plné tajomstva a tradície. Zišla sa vždy blízka i široká rodina, spievalo sa, hodovalo. A ako prvý vnuk dostal vždy dostatok darčekov.  Detstvo mu však dalo ešte niečo. Zásady, ktoré mu vštepovali vzdelaní, slušní  a pobožní starí rodičia . U nich doslova platilo každý večer umyť, pomodliť, zrekapitulovať deň a spať. Byť slušný bola samozrejmosť, rovnako ako platilo: nerob druhým to, čo nechceš, aby robili tebe .
K tomu ho viedla aj jeho milovaná  mamička. Jemná žena s hereckým nadaním a neľahkým životom. Otec ten zväčša absentoval. Bol vynikajúcim džezovým bubeníkom a väčšinu života prežil v zahraničí, ďaleko od rodiny, čo napokon vyvrcholilo rozvodom rodičov.

Všetko sa raz skončí...

Prihlásila sa astma, nechutenstvo. Bol chudý, bledý, slabý deti ho bili a vysmievali sa mu, ale to už bolo v Bratislave. Po krásnom detstve a rozvode prišlo sťahovanie do Bratislavy, škaredý pivničný byt a bieda na každom kroku. Do toho sa narodila sestra Gabika. Mama sa nemala šancu uplatniť vo veľkom meste ako herečka, preto robila rôzne iné práce, ktoré rodinu živili veľmi sporo. Karol tým strašne trpel. Od odchodu otca, ktorému vďačí za svoj hudobný talent aj lásku k prírode, mal neustále pocit, že on je hlava rodiny a keď sa nedokáže postarať o to, aby žili na úrovni. Už ako dieťa mal z toho zlé svedomie. O to viac sa snažil na hudobnej, odprevádzal Gabiku na balet, učil sa na jednotky, venoval sa cudzím jazykom. Dnes hovorí po anglicky, nemecky, španielsky, švédsky, rusky a po maďarsky. Skončil vysokú školu a užil si stáž vo Švédsku.  V puberte to však chvíľu  vyzeralo, že sa šmykne po šikmej  dolu. Našiel si partiu, ku ktorej utekal od domácich problémov. Neboli to nijakí maznáčikovia ani bifľoši. Našťastie prospech si nezhoršil, tak mu nehrozil vyhadzov, ako ostatným. „Môj život v pochybných partičkách  mamu ešte viac ničil. Bolo to zlé obdobie. Raz  som nezvládol situáciu a zachoval som sa k sestre príliš otcovsky. Dostala odo mňa bitku. Dodnes sa za to hanbím.“

„Celý život som zamilovaný“

Pre Karola čas lások nastal už v štyroch  rokoch. Zamiloval sa do sedemdesiatročnej tety tety Julky. Potom prišla Lucka, medzitým pár Katiek a Barboriek... Na to, že bol chudý, bledý, ušatý, okuliarnatý chlapček so zúbkami ako zajačik to bral pekne zostra. Potom prišla Lucka. Bola veľmi krásna. Sníval o nej celé roky. Samozrejme platonicky.  Martinka bola basketbalistka a pokúsil sa ju pobozkať. Na nešťastie v poslednej chvíli sa zľakol a spravil to na Brežneva, popritom. Štartovacia pozícia, z ktorej vybehol za najkrajšou dievčinou na škole nebola bohvieaká. Jeho predošlý imidž vylepšil ešte traktorkami na nohách a hrubým čiernym rámom na okuliaroch. Keď ju neočaril, na druhé rande prišiel v karatistickom kimone. Svoj žltý pás pritom vymenil za čierny opasok z maminho zimníka, za ktorým mal ledalolo zasunuté nundžáky. „Celý čas som čakal, že sa ma opýta, ako bolo na tréningu. Chcel som jej vysvetliť, že tam ide o život a čakal som, že ma začne prehovárať, aby som také nebezpečné veci nerobil, lebo sa o mňa bojí“. Ju skôr zaujímalo, či ma zobrali do družstva v „nočnom samopale. Hoci som po tom túžil, nepodarilo sa mi to. A aj vo futbale som bol náhradník. Dala mi kopačky. Mala však na mňa pozitívny vplyv. Začal som trénovať styk so ženai. Vrhal som sa na zrulovaný paplón a bozkával som podušku. Odvtedy sa každý deň kúpem, starám sa o svoj výzor a viem, že ženy nemajú nič proti bozkávaniu.“ Potom začal športovať ešte intenzívnejšie. Úspechy v karate, krajšia postava, úcta okolia. Jeho imidž sa výrazne menil.

Mirka bola prvá

Baletku Mirku uvidel prvý raz v tylovej sukničke a zdalo sa mu, že je to bytosť z jeho rozprávok o Cínovom vojačikovi. Mirka  bola prvá ozajstná láska, ktorú mu zo srdca už nikto nevymaže. Dala mu krásnu , čistú lásku. Naučila ho vážiť si seba samého. Nepodceňovať sa, tešiť sa z každej maličkosti, z každého úspechu. Mirku po piatich rokoch odvial čas do Austrálie. Potom naberal životné skúsenosti a cizeloval štýl. Zrejme úspešne, lebo česká popová princezná Iveta Bartošová neodolala jeho čaru. „ Iveta bola pre mňa žena so všetkým dobrým aj zlým, s nedokonalosťami dosiaľ v najdokonalejšej podobe. Je to zrelá bytosť so životnými skúsenosťami. Škoda, že sme sa nestretli v pravý čas.

A čo ďalej?

Bezstarostného chlapca vystriedal muž. Temperament zostal, ale je okorenený skúsenosťami. Spieva mu to pekne, s pohybom nemá problém, čo oceňuje stále viac obdivovateľov. Po pár neúspešných pokusoch by mal prísť na rad výrazný úspech. Stal sa Skokanom roka, dostal sa konečne k svojmu debutovému albumu, ktorý vydáva v spolupráci s Českou hudbou pre slovenský aj český trh. Tento album by mal byť jeho osobnou výpoveďou o tom, ako prežil 27 rokov svojho života. Bude to taký chlapská záležitosť. Spolupracuje na ňom S Galom z divnej zostavy, s Robom Opatovským a s vrabcom /Vlado Orth/. No a hlavne. Vypisuje konkurz na novú lásku.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.