Ako nakupovať exotické orechy?
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 3.12.2002 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Aká škoda, že kokosové orechy, pistácie, oriešky kešu alebo para orechy sa objavujú na našich stoloch zväčša len cez Vianoce. Ich vplyv na zdravie je totiž určite priaznivejší ako u pražených zemiakových lupienkov, ktoré konzumujeme pri rovnakých príležitostiach.

Aká škoda, že kokosové orechy, pistácie, oriešky kešu alebo para orechy sa objavujú na našich stoloch zväčša len cez Vianoce.  Ich vplyv na zdravie je totiž určite priaznivejší ako u pražených zemiakových lupienkov, ktoré konzumujeme pri rovnakých príležitostiach. Vianočný čas prináša okrem iného aj zvýšenú spotrebu niektorých exotických druhov tzv. škrupinového ovocia. Ich nevýhodou je relatívne vyššia cena. Ako pri všetkých ostatných druhoch  potravín, aj pri nákupe orechov platia určité zásady, ktoré by mal spotrebiteľ dodržiavať. Inak sa môže stať, že hoci zaplatí veľa  domov si prinesie nekvalitný tovar, ktorý môže ohroziť jeho zdravie.

Najprv ich ovoňajte
Jadrá všetkých druhov orechov a orieškov sa vyznačujú vysokým množstvom kvalitného oleja, obsahujúceho nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi priaznivé. Na druhej strane však pri dlhom skladovaní môže prísť k ich oxidácii – teda k žltnutiu. Zabrániť tomuto procesu je veľmi ťažké, preto by mal zákazník už pri kúpe skontrolovať ich arómu. Zatuchnutá vôňa signalizuje nekvalitné plody, ktoré treba netreba kupovať, alebo ich  treba reklamovať. Určite však nekonzumovať.

Nebezpečné aflatoxíny
Pre kvalitu sušených orechov je mimoriadne dôležité ich správne sušenie. Pri vyššom obsahu vody totiž prichádza  pod ich škrupinkou k rozvoju plesní, z ktorých najnebezpečnejšia je Aspergillus flavus. Pri svojom raste produkuje aflatoxín, jed, ktorým sa bráni proti konkurenčným druhom plesní. Aflatoxín je látka so schopnosťou hromadiť sa v ľudskom tele, ktoré vážne poškodzuje. Najmä  pečeň. Okrem toho podporuje  vznik zhubných nádorov.

Orechy sú plné zdravia
Patria medzi najbohatšie rastlinné zdroje vitamínu E, ako aj vitamínov z radu B. Bohužiaľ,  iba v prírodnej forme – pražením sa vitamíny ničia. V orechoch sa takisto nachádza veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín, preto sú vhodné pri prevencii srdcovo cievnych ochorení a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Na druhej strane by sme nemali zabúdať na pomerne vysokú energetickú hodnotu, o ktorú spôsobuje obsah tukov. Za primeranú sa považuje konzumácia orechových jadier v dennej dávke 30 – 50 gramov. Orechy obsahujú aj množstvo prospešných minerálov, ako fosfor, draslík, železo alebo meď.

 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.