Žihľava
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 18.5.2001 03:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Medzi nedocenené byliny, ktoré môžeme zbierať aj viac razy do roka, pričom zbierame buď vňať alebo len listy, patrí žihľava. Sušíme ju pri teplote 60 stupňov a používame ju vnútorne aj zvonka. Čaj zo žihľavy čistí krv, čím zlepšuje celkový stav organizmu a pokožky.

Žihľava pomáha pri chorobách dýchacích orgánov, pri katare žalúdka a čriev, podporuje tvorbu červených krviniek. Prečisťuje krv a lieči zápaly močových ciest, reumu svalov a kĺbov, poruchy látkovej premeny, ochorenia žlčníka, pečene, hemoroidy, zápchu, žalúdočné problémy i vypadávanie vlasov. Mladú žihľavu môžeme použiť ako súčasť zeleného šalátu alebo z nej môžeme uvariť polievku, či prívarok. Pripravujeme ju podobne ako špenát.,
Pri zápale žlčníka a žlčových ciest zmiešame 10g žihľavy, šalvie a mäty piepornej zalejeme horúcou vodou a necháme vylúhovať. Nálev pijeme vždy jednu šálku ráno a večer, asi 15 minút pred jedlom.

Proti vypadávaniu vlasov 100 g jemne nasekaných listov žihľavy zalejte 1/2 l vody a 1/2 l octu, varte pol hodiny. Odvarom si dva razy do týždňa umývajte vlasy, alebo si namočte do odvaru bavlnený uterák a zabaľte si di neho vlasy.i pred spaním.

Pri dne a reume 3 lyžičky suchej vňate zalejte 2 pohármi vriacej vody, nechajte 10 minút postáť a pite po dúškoch celý deň.


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.