Jogurtové potešenie
Autor(ka) : Natália Krížová
Dátum a čas : 16.1.2003 00:00
Kategória : Výživa
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Jogurt už od nepamäti sprevádza povesť potraviny, ktorá utužuje naše zdravie a predlžuje život. V mnohých krajinách a kultúrach sa konzumoval v podobe osviežujúcich nápojov, ale aj ako surovina na varenie. Jeho vysokú výživnú hodnotu potvrdili aj moderné vedecké výskumy. Azda najpodstatnejšie je, že táto lahôdka blahodarne pôsobí na naše trávenie.

Jogurt už od nepamäti sprevádza povesť potraviny, ktorá utužuje naše zdravie a predlžuje život. V mnohých krajinách a kultúrach sa konzumoval v podobe osviežujúcich nápojov, ale aj ako surovina na varenie. Jeho vysokú výživnú  hodnotu potvrdili aj moderné vedecké výskumy. Azda najpodstatnejšie je, že táto lahôdka  blahodarne pôsobí na naše trávenie.

Jogurt sa vyrába z mlieka, naočkovaného špeciálnou bakteriálnou kultúrou. Aby obsahoval všetko to, čo nášmu organizmu výdatne pomáha prežiť nástrahy moderného spôsobu života a stravovania, musí byť predovšetkým ,,živý“. Čo to znamená? Musí obsahovať živé baktérie Lactobacillus acidophilus, ktoré dokážu zázraky. Pomáhajú nám proti votrelcom, ktorý vyvolávajú zápaly brušnej a črevnej sliznice, ale aj proti vaginálnym zápalom. Sú vynikajúcim prostriedkom na nájdenie rovnováhy organizmu po hnačkovom ochorení, pri ktorom antibiotiká zničia všetky živé kultúry v tele. Jogurt so živými baktériami oživuje črevnú mikroflóru a okrem toho podporuje našu obranyschopnosť. V niektorých prípadoch porúch trávenia sa dokonca odporúča ako účinný prostriedok na potlačenie zápachu z úst  a spolupôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva.
Zdravá pochúťka
To ale zďaleka nie sú všetky pozitíva, ktorými sa môže pochváliť táto prastará potravina. Náš organizmus z jogurtu vyťaží aj dostatok vápnika, fosforu a vitamínu B2 a B12.  Jogurty sú okrem toho aj všestrannými potravinami. Najširšia ponuka na trhu je sladkej chuti – s kúskami rôzneho ovocia, medu, čokolády alebo ovsených vločiek, ale jogurty sa pridávajú aj do slaných pokrmov, omáčok, môžeme z nich pripraviť zálievku k zeleninovým a ovocným šalátom. Ja pridávam kelímok jogurtu aj do cesta na halušky. Cítiť ho nie je, ale jedlo je zdravšie. V Gruzii pridávajú do každého cesta dve tri lyžice jogurtu. Aby sme urobili zadosť zdravej výžive, môžeme v obchodoch radšej siahnuť po odtučnených alebo nízkokalorických jogurtoch. Obsah mliečneho tuku, udávaný na obale, sa pohybuje pri nízkotučných výrobkoch od 0,1 - 0,5% tuku, pri výrobkoch so zníženým obsahom tuku do 3% a pri smotanových jogurtoch okolo 10% tuku a viac. Takto si každý môže rozmyslieť a vybrať to, čo považuje pre seba za najvhodnejšie. Jogurt sa dá vyrábať aj doma. Existujú na to špeciálne  nádoby. Dostať ich v obchodoch s elektrospotrebičmi. 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.