Kávu s mliekom či bez mlieka?
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 21.1.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Táto otázka je veľmi podobná tej, či je vhodnejšie jesť maslo alebo margarín. Každá alternatíva má totiž svoje za a proti. Ako je to v prípade chutného zlúčenia kávy s mliekom? Šálka kávy nám dodá energiu na 2-4 hodiny. Pokryje 5-10 percent dennej dávky vitamínu PP, potrebného na správnu činnosť nervovej sústavy. Káva má močopudné účinky a vyplachuje z organizmu škodlivé látky ako napr. nikotín, ale zároveň aj cenný vápnik, draslík, zinok a niektoré vitamíny skupiny B. Veľa ľudí si pridáva do kávy mlieko, čo čiastočne minimalizuje jej škodlivé účinky.

Táto otázka je veľmi podobná tej, či je vhodnejšie jesť maslo alebo margarín. Každá alternatíva má totiž svoje za a proti. Ako je to v prípade chutného zlúčenia kávy s mliekom? Šálka kávy nám dodá energiu na 2-4 hodiny. Pokryje 5-10 percent dennej dávky vitamínu PP, potrebného na správnu činnosť nervovej sústavy. Káva má močopudné účinky a vyplachuje z organizmu škodlivé látky ako napr. nikotín, ale zároveň aj cenný vápnik, draslík, zinok a niektoré vitamíny skupiny B. Veľa ľudí si pridáva do kávy mlieko, čo čiastočne minimalizuje jej škodlivé účinky.

ZA...
1-2 lyžičky mlieka v káve kompenzujú straty vápnika. Obohacujú organizmus aj o fosfor a vitamíny A, D, E, K, B6, B12 a kyselinu pantoténovú.
Káva je po doliatí mlieka menej kyslá a menej škodlivá pre ľudí s prekysleným žalúdkom alebo žalúdočnými vredmi.

...A PROTI
Po zaliatí kávy  sa z nej uvoľňujú oleje, ktoré po vypití dvíhajú hladinu cholesterolu v krvi. Najškodlivejšia je tzv. turecká káva, zalievaná horúcou vodou. Tuk obsiahnutý v smotane alebo plnotučnom mlieku jej škodlivosť ešte zvyšuje.
Káva sťažuje vstrebávanie železa z potravín. Pridaním mlieka tento sa efekt ešte zosilní.
Mlieko, pridané do kávy, neutralizuje jej povzbudzujúce účinky. Po vypití jednej šálky kávy s mliekom sa môžeme cítiť ešte ospanlivejší..
Káva ničí draslík a zinok, vitamíny B1, B2 a kyselinu listovú, obsiahnutú v mlieku a smotane.

Uchovávajte kávu v chladničke a nie v skrinke
Pálené kávové zrná obsahujú 19-17 percent tuku. Keďže táto zložka sa izbovej teplote a pri svetle kazí, káva rýchlo stráca arómu. Ak tomu chcete predísť,  presypte čerstvo zomletú kávu do papierového vrecúška , potom vložte do igelitového vrecúška, dobre zabaľte a uložte do chladničky. V takýchto podmienkach si káva omnoho dlhšie uchová  dobrú chuť aj vôňu.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.