Aj vy veríte nezmyslom?
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 29.1.2003 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Mnohé často opakované tvrdenia považujeme za cenné ľudové múdrosti a preto sa nimi v živote riadime. Pritom často ide o nezmyselné mýty, ktoré nám môžu prinajhoršom aj uškodiť. Vžité omyly sa dokonca stali aj jednou z rubrík renomovanej spravodajskej stanice CNN, ktorá sa ich s pomocou lekárov rozhodla vyvrátiť. Prinášame prehľad najznámejších zdravotných povier a spolu s nimi aj vysvetlenia, v čom spočíva omyl.

Mnohé často opakované tvrdenia považujeme za cenné ľudové múdrosti a preto sa nimi v živote riadime. Pritom často ide o nezmyselné mýty, ktoré nám môžu prinajhoršom aj uškodiť. Vžité omyly sa dokonca stali aj jednou z rubrík renomovanej spravodajskej stanice CNN, ktorá sa ich s pomocou lekárov rozhodla vyvrátiť. Prinášame prehľad najznámejších zdravotných povier  a spolu s nimi aj vysvetlenia, v čom spočíva omyl.

1 Keď sa chcem vyhnúť chorobám, je dobré denne užívať vitamín C
Vitamín C síce môže pomôcť, ale nemá takú moc, aby dokázal predísť chorobe. Keď má niekto trvalý nadbytok vitamínu C, nie je to dobré, pretože sa aj tak z tela vyplavuje von a okrem toho môže spôsobiť močové kamienky. Domnienka, že megadávky vitamínu C pomáhajú predchádzať vážnejším chorobám, je už dávno  vyvrátená. Najmä aknejde o prírodný zdroj. 

2 Pri krvácaní z nosa stačí zakloniť hlavu
Naopak, treba ju predkloniť. Ak hlavu totiž zakloníte, krv steká do krku alebo žalúdka a môže tak vyvolať zvracanie, ktoré všetko len zhorší. Pri krvácaní z nosa sa treba predkloniť a stisnúť si obe nosné dierky prstami. Krv sa tak zrazí a krvácanie zastaví.

3 Plesnivý chlieb, džem alebo ovocie netreba vyhodiť, stačí ho obkrájať
Ak sa riadite touto ,,múdrosťou“, vážne ohrozujete svoje zdravie. Plesnivé potraviny totiž patria do koša celé.  Oškrabanie alebo odkrojenie plesne v žiadnom prípade nestačí, pretože toxíny sa jedlom šíria aj na miestach, kde ich nevidíme. Toxíny z jedla poškodzujú pečeň a patria medzi karcinogény.

4 Redukčná diéta znamená vzdať sa akéhokoľvek pečiva a príloh
Možno to tvrdia vychudnuté hviezdy, ale lekárom sa podobné diéty nepáčia a pacientom ich rozhodne neodporúčajú. Rozumná diéta znamená, že jeme všetko, ale v omnoho menších dávkach a uprednostňujeme nízkotučné a nesladké jedlá.

5 Holenie a strihanie spôsobujú, že vlasy a chĺpky rastú rýchlejšie
Odborníci sa tomuto tvrdeniu iba bezmocne smejú. Zastrihávanie končekov alebo dokonca strihanie nemá na hustotu vlasov žiadny vplyv. Tvar a funkcie vlasových cibuliek sú  totiž dané geneticky. To isté platí aj o fúzoch alebo chĺpkoch. Je však pravda, že ochlpenie vyzerá hustejšie, pretože po oholení rastú  všetky chĺpky rovnako rýchlo.

6 Kto jedáva veľa sladkostí, dostane cukrovku
Toto tvrdenie nie je celkom nepravdivé. Sladkosti samy o sebe síce cukrovku  nespôsobujú, ale kto jedáva veľa cukru, má často nadváhu a tá už je rizikovým faktorom pre vznik cukrovky.

7 Celozrné pečivo má menej kalórií ako svetlé pečivo
Nie je to pravda, ale aj napriek tomu by sme mali uprednostňovať celozrné pečivo. Aj keď oba druhy majú rovnaké množstvo kalórií, veľký rozdiel je v tom, že celozrné obsahujú vlákninu a minerály.

8 Alkohol v mraze zohreje
Je to len mylný pocit. Povrchové cievy sa rozšíria, čo sprevádza pocit tepla. Lenže telo ich naopak potrebuje mať stiahnuté, pretože tak si chráni teplotu telesného jadra, ktoré je dôležitejšie ako teplota pokožky. Inými slovami, opitý človek necíti takú zimu ako triezvy - ale zato skôr zamrzne.

9 Mejkap škodí pleti, ale naopak dobré je pre ňu drsné čistenie
Presne naopak! Kto nepoužíva mejkap, vystavuje tak pleť priamemu pôsobeniu počasia alebo smogu.  Treba si však vedieť vhodne vybrať. A čo čistenie? Pokožka si žiada čo najjemnejšie, žiadne drsné drhnutie, pretože to naopak podnecuje k činnosti mazové žľazy a veľký tlak v okolí očí môže urýchliť tvorbu vrások.

10 Horúčku treba zrážať hneď, keď sa objaví
Rodič, ktorý to robí v dobrej viere, môže dieťaťu nechtiac ublížiť. Horúčka je reakcia organizmu, pomocou ktorej si telo vytvára dostatočné množstvo bielych krviniek, aby sa ubránilo infekcii. Keď rodičia horúčku zrazia liekmi, môže choroba trvať dlhšie. To isté platí aj pre dospelých. Ani toto sa nesmie preháňať. Dlhotrvajúce horúčky môžu poškodiť srdce.

11.Vysoká hladina cholesterolu zabíja. Pravdou je že „západní lekári“ varujú pred cholesterolom a dokonca ani neupozornia, že existuje „dobrý a zlý“ cholesterol, ale nevarujú pre „mŕtvymi potravinami“, ktoré majú na svedomí náš neutešený zdravotný stav. Aj výdatné pridávanie rafinovaného cukru oslabuje náš imunitný systém. Je dokázané, že len čo prejdú tzv. východné národy na našu západnú stravu, chorľavejú a umierajú na infarkty. Spôsobuje to nedostatok esenciálnych mastných kyselín. Konzumáciou zvierat, ktoré žijú v stiesnených podmienkach, zŕn z unavenej pôdy, ovocia, ktoré dozrieva pod lampami sami oslabujeme svoje zdravie.
 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.