Tehotné ženy, ktoré čakajú chlapcov, viac jedia
Autor(ka) : Iveta Michalíková
Dátum a čas : 25.6.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Ženy, ktoré čakajú chlapcov, majú počas tehotenstva tendenciu jesť viac než ženy, ktoré čakajú dievčatá. Samy pritom nepriberú ani gram. Tento zaujímavý trend odhalila štúdia vedcov z Harvard School of Public Health a ústavu Karolinska Institute v Štokholme, ktorej výsledky možno nájsť v najnovšom čísle britského odborného časopisu British Medical Journal. Výskum tak čiastočne vysvetľuje, prečo sú novonarodení chlapci ťažší než dievčatká Naznačuje tiež skutočnosť, že signály medzi plodom a matkou ovplyvňujú počas tehotenstva matkinu chuť do jedla.

Ženy, ktoré čakajú chlapcov, majú počas tehotenstva tendenciu jesť viac než ženy,  ktoré  čakajú dievčatá. Samy pritom nepriberú ani gram. Tento zaujímavý trend  odhalila štúdia  vedcov z Harvard School of Public Health a ústavu Karolinska Institute v Štokholme, ktorej výsledky možno nájsť v najnovšom čísle britského odborného časopisu British Medical Journal.  Výskum tak čiastočne vysvetľuje, prečo sú novonarodení chlapci ťažší než  dievčatká  Naznačuje tiež skutočnosť, že signály medzi plodom a matkou ovplyvňujú  počas  tehotenstva matkinu chuť do jedla.

Je všeobecne známe, že chlapci sa  zvyčajne rodia v  priemere o sto gramov ťažší než dievčatá. Najnovšia štúdia, ktorá je prvou svojho druhu, by  mohla pomôcť určiť, či tento rozdiel môže byť dôsledkom toho, že matka počas tehotenstva  viac zje.  Vedci skúmali stravovacie návyky 244 Američaniek týždeň predtým, než prišli na  pravidelnú prehliadku v 27. týždni tehotenstva. Každá z nich neskôr priviedla na svet  zdravé  dieťa s normálnou hmotnosťou v stanovenom čase pôrodu. Výskumníci zistili, že tie ženy,  ktorým sa narodili chlapci, skonzumovali denne o desať percent (čiže o 200 kalórií) viac než tie,  ktorým sa neskôr narodilo dievčatko. Napriek rozdielu v jedení sa hmotnosť samotných  mamičiek nezmenila a medzi tými, čo mali chlapcov, a tými, čo priviedli na svet dievčatá,  nezaznamenali vedci žiadne výrazné rozdiely. Podľa Kenta Thornburga, amerického  odborníka  na fyziológiu plodu, je stravovanie budúcich mamičiek  zjavne ovplyvnené  signálmi z plodu. Upozorňuje však, že na základe uvedených výsledkov nemožno uzavrieť, že chlapci sú ťažší len preto, že ich matky zjedia počas tehotenstva viac. "To by nevyhnutne  viedlo k záveru, že čím viac tehotná žena zje, tým väčšie a ťažšie bude jej dieťa,  a tým  pádom aj že novorodenci ženského pohlavia by boli ťažší, keby ich matka viac jedla,"  hovorí Thornburg, ktorý sa na výskume nezúčastnil. Realistickejšou sa podľa neho javí  teória, že "plod stimuluje u matky chuť do jedla adekvátne k požiadavkám na svoj  optimálny  rast".  Vedci zatiaľ celkom nerozumejú tomu, čo spôsobuje zvýšenú chuť do jedla počas  tehotenstva. Výsledky štúdie však naznačujú, že medzi matkou a plodom dochádza k  chemickej komunikácii. Chlapci pritom rastú rýchlejšie než dievčatá, pretože matka  dostane od nich signál na vyššiu konzumáciu jedla, ktoré tento rast umožní, vysvetlil Thornburg. 



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.