Spánok obnovuje sily organizmu v boji proti nádorom
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 9.10.2003 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Spánok pôsobí nielen na krásu, ale podľa najnovších zistení amerických vedcov je aj účinným prostriedkom proti rakovine. O tom, ako môže pomôcť spánok v boji proti zhubným nádorom, informuje kolektív odborníkov zo Stanfordskej univerzity v Palo Alto v Kalifornii.

Spánok pôsobí nielen na krásu, ale podľa najnovších zistení amerických vedcov je aj účinným prostriedkom proti rakovine. O tom, ako môže pomôcť spánok v boji proti zhubným nádorom, informuje kolektív odborníkov zo Stanfordskej univerzity v Palo Alto v Kalifornii.

Ľudský organizmus je vo všeobecnosti ovplyvňovaný psychosociálnymi faktormi, medzi ktorými má spánok popredné miesto, tvrdí David Spiegel a jeho spolupracovníci. Práve spánok reguluje výkyvy hormónov v tele. Takzvaný cirkadiánny rytmus, cyklus spania a bdenia, sa osobitne týka dvoch hormónov - melatonínu a kortizolu. Počas spánku produkuje mozog melatonin. Hormón patrí k tzv. antioxidantom a chráni organizmus pred pôsobením zdraviu škodlivých molekúl, známych ako voľné radikály. Voľné radikály útočia na základ DNA v bunkách a môžu v ňom vyvolať rakovinotvorné mutácie. Melatonin brzdí napríklad produkciu ženského hormónu estrogén.
Existujú dôkazy, že estrogén za určitých okolností podporuje vznik zhubných nádorov. U žien, ktoré pracujú v noci, produkcia melatoninu klesá. Bez takejto prirodzenej brzdy sa však zvyšuje tvorba estrogénu, ohrozujúceho predovšetkým ženy so zistenou rakovinou prsníka.
Ďalšiu súvislosť vidia vedci medzi nedostatkom spánku a kortizolom. Tento hormón má pozitívny vplyv na obranné sily organizmu, potrebné na boj proti nenormálne sa množiacim bunkám. Kortizol si ľudský organizmus produkuje najmä nad ránom, v priebehu dňa jeho produkcia klesá. Násilné prerušenie tohto procesu zmenšuje aktivitu imunitného systému v boji proti nádorovým bunkám.
David Spiegel zistil už dávnejšie, že onkologické pacientky zomierajú skôr, keď sa naruší u nich cyklus tvorby kortizolu, a jeho hladina dosiahne maximálne hodnoty až popoludní namiesto raňajších hodín.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.