Opätky, ženská slabosť
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 10.11.2003 00:00
Kategória : Móda
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

V móde je možné „uletieť“ na hocičom. Na taškách, kabátoch či šperkoch- to všetko sa môže stať predmetom vašej túžby. Nič sa ale nevyrovná topánkam na vysokom opätku. No a tento rok je celá situácia ešte zaujímavejšia, pretože móde vládne sexy štýl a vo všetkých obchodoch na nás číhajú nástrahy v podobe ihličiek

V móde je možné „uletieť“ na hocičom. Na taškách, kabátoch či šperkoch- to všetko sa môže stať predmetom vašej túžby. Nič sa ale nevyrovná topánkam na vysokom opätku. No a tento rok je celá situácia ešte zaujímavejšia, pretože móde vládne sexy štýl a vo všetkých obchodoch na nás číhajú nástrahy v podobe ihličiek.

Na tohto ročných módnych prehliadkach sa návrhári predháňali, kto vyššie. Na prehliadke Roberta Cavalliho to zašlo až tak ďaleko, že hviezdy modelingu ako Carmen Kass a Cindy Crawford sa prihovárali za zníženie opätkov. Odporcovia ihličiek si často ťukajú na čelo a pýtajú sa: „Je vám to treba, celý deň sa trápiť v takom nepohodlí a riskovať vyvrtnutie členku?“ A možno podobné dilema riešite aj vy. Ráno sa plná elánu obujete do lodičiek a než prídete do práce, už si nadávate že ste si radšej mali obuť tie tenisky. V kancelárii si lodičky pohodlne vyzujete a uložíte pod stôl a obujete ich až na dôležitú schôdzku. Večer ich odložíte do botníka, ale cez noc sa ten zlý pocit boľavých nôh rozplynie.

 História
Opätky sú osvedčeným magnetom na opačné pohlavie už od šestnásteho storočia. Jedna talianska nevesta bola vo svojich štrnástich rokoch príliš maličká a tak ju jej vynaliezavá matka „povýšila.“ Obula ju do topánok na päť centimetrovom opätku. Hostia boli okúzlený a objednávky sa obuvníkom len hrnuli. Skoro polovicu klientely tvorili muži. Silnejšia polovica ľudstva je ale od prírody menej schopná znášať bolesť či nepohodlie, a tak čoskoro na opätky rezignovali. V dnešnej dobe je dovolené skoro všetko, záleží iba na vašom vkuse.

Ako to vidí návrhár Tom Ford:
Podpätky sú skvelá vec. Predlžujú nohu, postavu, dodávajú žene gráciu a sex-appeal. Dôležité však je aby ste v tom vedela chodiť.

 Ako to vidí ortopéd:
Nosenie opätkov má zlý dopad na celé telo. Okrem otlakov vám hrozia aj iné nepríjemnosti. Mení sa štatistika nohy, celá váha sa prenáša na špičky. Tým vznikajú ploché nohy, vybočené palce a rúcanie klenby nohy. Nosenie takýchto podpätkov spôsobujú aj bolesť chrbta, kolien a ramien. Keď už sa bez vysokých opätkov nezaobídete tak si ich aspoň vyzúvajte v kancelárii alebo v aute. V lete choďte pešo po pláži alebo lúke. Po dno strávenom na opätkoch doprajte nohám masáž, bylinkovú kúpeľ a studenú sprchu.



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.