Ako zostať dlho mladá I.
Autor(ka) : Martina Jeníková
Dátum a čas : 31.5.2001 03:00
Kategória : Krása
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Viete, že to, na koľko budete vyzerať na budúce narodeniny, je už od detstva vo vašich rukách.? V posledných rokoch vedci, ale aj prax, dokázali, že kalendárny a biologický vek sa často líšia. To znamená, že proces starnutia je možné spomaliť a vy nemusíte vyzerať na svoje roky.

Kľúčom k tomu je okrem genetickej výbavy aj dodržiavanie správnych zdravotných návykov so zvláštnym dôrazom na diétu a cvičenie/ a dôverná znalosť funkcií a pochodov vo vašom tele. To vám umožní, aby ste nevyhnutné zmeny, ktoré pre vás príroda pripravila, obmedzili na minimum. Aj keď pribudnú sviečky na narodeninovej torte, vy budete nielen staršia a múdrejšia, ale stále krajšia.

Koža * vlasy * nechty * zuby * prsia * libido * oči, uši * svaly *pľúcna a srdcová kapacita * kosti * imunita * nohy, boky * / vrchol * zmeny * komplikácie */


K o ž a
TOP * Od skorej mladosti, kedy je pokožka hladká, jemná a bez vrások, až po starobu plní koža svoju primárnu úlohu, chráni telo pred poškodením.

ZMENY * Už medzi 20. a 30. rokom stráca koža postupne svoju pružnosť a pevnosť / elastín a kolagén /. Niektoré potné a tukové žľazy pomaly odumierajú. Výsledkom je uvoľňovanie povrchovej vrstvy kože / pokožky /, čo spôsobuje tvorbu drobných vrások a záhybov. Po štyridsiatke ubúdajú pigmentové bunky, ktoré chránia kožu pred slnečným žiarením . Riziko rakoviny kože sa zvyšuje. Bunky majú sklon zoskupovať sa, takže sa na tvári alebo na chrbtoch rúk tvoria miesta so zmenou zafarbenia / tzv. pečeňové škvrny /. Prehlbujú sa vrásky na tvári a jazvy. Po päťdesiatke môžu hormonálne zmeny súvisiace s klimaktériom spôsobovať rast chĺpkov na tvári.

KOMPLIKÁCIE * Úhlavným nepriateľom kože je slnko. Predčasná tvorba vrások a drobných rýh priamo súvisí s množstvom slnečného žiarenia, ktorému dovolíte na kožu dopadať. Dôkazom toho, ako pekne by koža mohla starnúť, je váš zadoček, ktorý nebýva vystavovaný slnku. Ultrafialové žiarenie poškodzuje elastínové a kolagénové vlákna, ktoré chránia kožu pred prílišným ochabovaním a ovplyvňujú jej pružnosť. Čím viac sa opaľujete, tým skôr sa stav vašej kože začne zhoršovať / väčšinu poškodení kože spojených s rizikom rakoviny je možné vystopovať v mladosti a rannej dospelosti . Pre suchú pokožku je škodlivé tiež suché a prekúrené ovzdušie v miestnostiach. Popraskaná koža alebo svrbenie, môžu byť prejavom alergie, lupienky alebo stresov, pečeňových či ľadvinových chorôb. Fajčiari majú viac vrások ako nefajčiari, pretože ich koža je nedostatočne zásobovaná krvou.


V l a s y
TOP * 90% vlasov mladých žien rastie neustále, ostávajúcich 10 % prekonáva 2-3 mesačnú fázu odpočinku, na ktorej konci tieto odpočívajúce vlasy vypadnú / 50 až 100 za deň / a sú nahradené novými, rastúcimi z rovnakých vlasových cibulik. Vlasy zo zdravej vlasovej pokožky narastú asi o 1 cm za mesiac. Blondínky majú obyčajne viac vlasov / asi 140 000 /ako brunetky / 105 000 / a ryšavé ženy / 90 000 /.

ZMENY * Vek, v ktorom bunky vlasových cibuliek dodávajú pigment prestáva byť aktívny, t.j. kedy vlasy začínajú šedivieť, určujú gény. Proces je postupný, môže začať v tridsiatke alebo aj skôr. S blížiacou sa štyridsiatkou sa vlasy stávajú jemnejšími a krehkejšími. Kučeravé vlasy sa môžu postupne narovnávať a rovné naopak vlniť. Obdobie prechodu je u niektorých žien sprevádzané vypadávaním vlasov. U iných sú to práve gény, ktoré ovplyvňujú rednutie vlasov a plešivenie.

KOMPLIKÁCIE * Abnormálne vypadávanie vlasov u mladých žien môže byť prejavom choroby, napr. poruchy štítnej žľazy. Býva tiež spôsobené nesprávnou výživou, liekmi, antikoncepčnými pilulkami alebo vyvolané pôrodom, či inou zmenou metabolizmu. Neustále sťahovanie vlasov do chvosta môže viesť k strate vlasov na spánkoch. Nadmerné umývanie vlasov a kefovanie môže spôsobiť lámavosť vlasov.

PREVENCIA * Vlhký vlas je krehký, preto sa vyvarujte príliš energického trenia vlasov uterákom. Vždy používajte balzam alebo kondicionér. Krátke účesy a trvalé ondulácie môžu zakryť skutočnosť, že vlasy rednú. Šedivé vlasy zamaskuje pravidelné farbenie. Dnes už existujú prostriedky, ktoré dokážu obnoviť pamäť pigmentových buniek. Predávajú sa pod názvom Šediváčik.


N e c h t y
TOP * Nechty, ktorých hlavnou zložkou je proteín nazývaný keratín, sú v skutočnosti predĺžením kože / síra, ktorú obsahuje keratín udržuje tvrdosť nechtov /. Pravidelná výmena buniek spôsobuje, že nechty sú ružové a priesvitné. Nechty by rástli donekonečna / za mesiac asi o pol centimetra /pokiaľ by sa neostrihali alebo nezlomili. V lete a cez deň rastú nechty rýchlejšie ako v zime a v noci. Deťom rastú rýchlejšie ako dospelým.

ZMENY * V priebehu rannej dospelosti nechty silnejú a ich rast sa spomaľuje. Prvé zmeny, ktorých si všimnete obyčajne okolo tridsiatky, sú drobné vertikálne alebo horizontálne ryhy. V štyridsiatke sa nechty stanú suchšími a lámavejšími, po päťdesiatke môžu zožltnúť v dôsledku hromadenia mŕtvych buniek v keratíne.

KOMPLIKÁCIE * Ženy, ktoré si často máčajú ruky vo vode, sú náchylné k infekciám nechtov. Ich rast spomaľujú nízkokalorické diéty.

PREVENCIA * Používajte gumové rukavice ako ochranu proti vplyvu vody a chemikálií. Vysušené ruky si natierajte krémom alebo olivovým olejom. Lakovanie nechtov súce zakryje ich zmenené zafarbenie, ale sú vysušované odlakovačom a stávajú sa náchylnými k lámaniu a štiepeniu. Používajte bezacetónové odlakovače s vitamínmi, alebo si nechty nelakujte častejšie ako raz za týždeň. Nechty na nohách strihajte rovno, aby nezarastali.


Z u b y
TOP * Okolo trinásteho roku sú druhé zuby kompletné. Sú pokryté sklovinou – najtvrdšou substanciou v tele – chrániacou zuby pred baktériami.

ZMENY * Zmena zafarbenia sa môže objaviť v dvadsiatke alebo v tridsiatke, najmä u fajčiarov a silných konzumentov kávy. Po tridsiatom piatom roku , ale aj skôr, sa môžu začať objavovať príznaky pomaly sa rozvíjajúcej paradentózy, ktorá ničí ďasná, kosti, nervy a spojovacie tkanivá zubov. Môžu sa vytvárať tzv. choboty, odhaľujúce citlivé korene. V štyridsiatke sa zuby začínajú nenápadne premiestňovať smerom dopredu. Okolo starých výplní sa obnovujú kazy. Po päťdesiatke sa nervy a tkanivá čeľuste scvrkávajú, zuby sú krehkejšie, a preto náchylné k drobeniu.

KOMPLIKÁCIE * Dve tretiny tehotných žien trpí zápalom slizníc ďasien. Ten je tiež obyčajne vedľajším prejavom pri užívaní antikoncepčných piluliek / vysoká hladina progesterónu má vplyv na cievky v ústach /.

PREVENCIA * Zuby si čistite pravidelne, aspoň dvakrát denne – znížite na minimum možnosť ochorenia paradentózou / náchylnosť k nej je čiastočne podmienená geneticky /. Aspoň raz za rok choďte na kontrolnú prehliadku k zubnému lekárovi. Zažltnutie zubov a rozsiahlejšie zmeny môže odstrániť len zubný lekár. Začínajúcu paradentózu vám ošetrí laserom. Vplyv má aj zdravá výživa s dostatkom vápnika.

Pokracovanie zajtra


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.