Od čaju po coca-colu
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 2.11.2001 02:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Tieto – dnes azda najpopulárnejšie nápoje – majú okrem dobrej chuti aj veľmi zaujímavú históriu. Vyplýva z nej, že chuť nápojov, bez ktorých si dnes nevieme život už ani predstaviť, neakceptovali ľudia okamžite. Vlastne až dodnes nevieme, akým spôsobom naši predkovia objavili čaj, ale pri objavení kávy a coca-coly hrala hlavnú úlohu úplná náhoda.

ČAJ
Prvé zmienky o čaji pochádzajú z Číny spred takmer 5000 rokov. Skutočnú kariéru však tento aromatický nápoj urobil až o niekoľko storočí neskôr Japonsku, kde vznikol okolo prípravy a pitia čaju veľmi zložitý ceremoniál.
Európania spoznali chuť čaju pred ôsmimi storočiami. V roku 1609 priviezli umenie zaparovania čaju a rituál jeho pitia z Ázie do svojej domoviny holandskí námorníci. Čaj sa koncom 17. storočia objavil aj na Slovensku, ale netešil sa obzvlášť veľkému záujmu. Našlo sa dokonca aj mnoho odporcov, ktorí tvrdili, že ,,kazí žalúdok a vyvoláva dovtedy nepoznané choroby“.
V súčasnosti je najrozšírenejší ,,expresný“ čaj vo vrecúškach. Tento barbarský zvyk je vynálezom Ruth Rogersovej, manželky newyorského obchodníka. Začiatkom nášho storočia, keď firme jej manžela hrozil bankrot, prišla táto bystrá žena na myšlienku, z ktorej sa vykľul zásah do čierneho: začala plniť hodvábne vrecúška malými porciami čierneho čaju. Hodváb neskôr nahradili jednorazové vrecúška z buničiny.

KÁVA
Za svoje objavenie vďačí koptským mníchom z Etiópie. Počas dlhých náboženských obradov, ukolísaní monotónnymi modlitbami, mnísi neraz zaspávali. Až pokiaľ si jeden z nich nevšimol, že kozy sú po objedaní bobúľ z kávových kríkov mimoriadne roztopašné a energické. Preto kávové bobule vyskúšali aj nábožní muži. Najprv ich jedli surové a neskôr ich začali pražiť a pripravovať si kávový vývar. Z Etiópie sa káva dostala na prelome 18. – 19. storočia do arabských krajín. K jej rozšíreniu po Európe sa pričinil Poliak František Kulčický, ktorý po víťaznej bitke pri Viedni získal zásoby kávy, nahromadené v tureckom tábore.

COCA-COLA
Za svoj vznik vďačí...chrípkovej epidémii, ktorá vyčíňala koncom 19. storočia v americkej Atlante. Lekári horúčkovite hľadali liek, ktorým by zmiernili útrapy pacientov počas chrípky. Jednej z nich, John Pemberton, namiešal pri jednom z pokusov vývar z lístkov kokového kríka a orieškov stromu kola. Do zmesi nepridal obyčajnú vodu, ale sódovku a keď zmes ochutnal, pravdepodobne si povedal: ,,To je ono!“ Na svojom vynáleze však nezbohatol a napokon receptúru na jeho prípravu predal za 1200 dolárov.
Novi majitelia Pembertonovho receptu založili akciovú spoločnosť Coca-Cola a pod ich vedením hnedý nápoj postupne dobyl celý svet. Do Európy sa dostal koncom 2. svetovej vojny spolu s americkými vojskami. U nás bol ešte v roku 1956 považovaný za škodlivý buržoázny výmysel...


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.