Blíži sa sviatok svätého Valentína
Autor(ka) : Kristina Farkašová
Dátum a čas : 4.2.2004 00:00
Kategória : Koktail
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Štrnásty február - deň svätého Valentína, patróna zamilovaných - patrí k najobľúbenejším sviatkom v roku. Aj u nás ho už ohlasujú výklady obchodných domov plné srdiečok a podobných "valentínskych" darčekov.

Štrnásty február - deň svätého Valentína, patróna zamilovaných - patrí k najobľúbenejším sviatkom v roku. Aj u nás ho už ohlasujú výklady obchodných domov plné srdiečok a podobných "valentínskych" darčekov.
   
O Valentínovi ako historickej osobe toho veľa nevieme. V encyklopédiách sa uvádza, že Valentínovia boli dvaja a obaja skončili mučeníckou smrťou. Prvý kňaz Valentín zomrel za vlády cisára Claudia. Pred cisárov súd ho dostali pohania. Druhý bol pohanským kňazom, ktorý prestúpil na kresťanstvo a stal sa biskupom v Terni. Za svoje počínanie bol umučený. Nevylučuje sa však ani možnosť, že ide o dve verzie toho istého prípadu týkajúce sa jednej osoby.
   
Pôvod tohto pekného zvyku siaha až do čias rímskych festivalov Lupercalia, keď si mladé slobodné dievčiny napísali svoje mená na lístky, ktoré potom vložili do urien. Mládenci postupne vyťahovali z urien mená dievčat, ktoré sa v budúcom roku mali stať ich milými. Táto tradícia, či lotéria lásky, tiež nie je jednoznačná.
   
Niektorí historici tvrdia, že podľa starej legendy bol Valentín pohanský kňaz, obrátený na kresťanskú vieru a žil v Ríme v treťom storočí po Kristovi. Dekrét cisára Claudia, ktorým zakazoval rímskym vojakom ženiť sa, pretože manželské radovánky ich údajne odvádzali od príkladného plnenia vojenskej služby, považoval Valentín za porušenie božích zákonov a snúbencov oddával potajomky. Skončil vo väzení. Ale aj tam pomáhal prenasledovaným kresťanom, posilňoval ich modlitbou a robil zázraky. Vrátil napríklad zrak dcére svojho väzniteľa.
   
Popravili ho práve 14. februára roku 269 a jeho pozostatky sú údajne pochované v chráme sv. Praxedesa v Ríme. Legenda dodáva, že biskup Valentín zanechal pred smrťou dcére žalárnika, s ktorou sa spriatelil, lístok s vyznaním svojej náklonnosti. V tento deň by sme mali využiť, že je dovolené viac ako inokedy a láske sa otvárajú dvere. Manželia, milenci, snúbenci, ale i priatelia a príbuzní sa utvrdzujú v citoch, oddanosti a náklonnosti. Osobne si dávame rôzne suveníry, drobné darčeky, srdiečka z papiera, textilu a čokolády, knižky, šperky, kvety. Ak sme vzdialení alebo priveľmi zaneprázdnení, poteší aj pohľadnica, telefonát či SMS-správa. Pre mamičky sú zas najvyššie hodnotené vyznania lásky vpísané do ozdobných "valentínok", ktoré vyrobia vlastnými rukami ich malí potomkovia. Podľa tradície je sviatok svätého Valentína najlepšia príležitosť vyjadriť svoje city k milovanej osobe, pretože nepísaný zákon sviatku vylučuje, aby vyznanie nebolo prijaté.

Copyright©2004 TASR



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.