Čo ste o žuvaní asi nevedeli
Autor(ka) : Jana Konečná
Dátum a čas : 29.3.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Žuvanie bolo mnoho rokov tabu – pokladalo sa predsa za neslušné správanie. Ako sa ale stále viac a viac ľudí dozvedá o výhodách, ktoré má žuvanie vo vzťahu k zdraviu zubnej dutiny a prevencii zubného kazu, je žuvanie i spoločensky prijateľnejšie.

· Žuvanie bolo mnoho rokov tabu – pokladalo sa predsa za neslušné správanie. Ako sa ale stále viac a viac ľudí dozvedá o výhodách, ktoré má žuvanie vo vzťahu k zdraviu zubnej dutiny a prevencii zubného kazu, je žuvanie i spoločensky prijateľnejšie. Veď stačí dvadsaťminútové žuvanie po jedle, aby ste významne prispeli k zdraviu svojich zubov. A to za to stojí, však? 

· Žuvanie môže byť niekedy počas dňa dokonca prínosnejšie ako zubná kefka s pastou. Napríklad po požití neriedených džúsov alebo ovocných štiav je dobré s čistením zubov 20 až 30 minút počkať. Sklovina môže byť z dôvodu demineralizácie práve v túto dobu náchylnejšia na mechanické poškodenie. Naopak, v tejto chvíli je vhodné využiť žuvačku Orbit Professional, ktorá zuby jemne vyčistí a pomôže neutralizovať vznikajúce kyslé prostredie.

· So žuvaním je spojený rad povier a mýtov. Jedným z najznámejších je to, že žuvačka vraj poškodzuje výplne v zuboch. Podľa stomatológov však ide o dosť nepravdepodobnú udalosť. Výplne sa väčšinou poškodia pôsobením tvrdých predmetov (napríklad škrupina orecha a pod.) a nie je možné ich poškodiť niečím tak mäkkým, ako je žuvačka. Žuvačka ani výplne nevyťahuje – ak k takejto nezvyklej udalosti dôjde, výplň už bola poškodená a v priestore medzi ňou a zubom sa množili nebezpečné baktérie. Žuvačka tak len urýchlila to, čo bolo aj tak nevyhnutné, a ak navštívite v takejto chvíli  zubného lekára, znížite riziko rozšírenia zubného kazu.

· Mäkkosť a jemnosť žuvačky je spôsobená použitými surovinami. Žuvačka sa totiž skladá predovšetkým zo živicového základu. Predtým sa používali rôzne druhy prírodnej živice, dnes je to predovšetkým živica umelá v zmesi s vybranými prírodnými živicami zo špeciálnych borovíc, ktoré rastú v južných častiach USA. Súčasťou žuvačky sú i náhradné sladidla, ktoré nepoškodzujú zuby, a tiež zmäkčovadlá, ktoré zabezpečujú, aby všetky suroviny boli náležite premiešané a žuvačka zostala mäkká a pružná. 


©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.