BORGES – JEDINEČNÁ OLIVOVÁ CHUŤ
Autor(ka) : Kristína Farkašová
Dátum a čas : 29.4.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Viete, ako chutí dlhovekosť a zdravší život obyvateľov krajín Stredozemia? Olivovým olejom, ktorý používajú ako hlavný tuk – nielen na prípravu šalátov, ale aj na pečenie i smaženie, dokonca i na prípravu koláčov.

Viete, ako chutí dlhovekosť a  zdravší život obyvateľov krajín Stredozemia? Olivovým olejom, ktorý používajú ako hlavný tuk – nielen na prípravu šalátov, ale aj na pečenie i smaženie, dokonca i na prípravu koláčov.

Samozrejme, že aj tento prírodný produkt má rôzne charakteristiky. Tajomstvo, ako sa vyznať v chuti a vôni olivových olejov, odhalili novinárskej a odbornej verejnosti pani Maria Jesús a pán Manel Cucurull – špecialisti zo spoločnosti BORGES, ktorá je najväčším španielskym exportérom olivových olejov. Ich profesionálnu ochutnávku olivových olejov  a dráždivých a chutných stredozemských jedál s vôňou olivových olejov Borges, ktoré sú najrozšírenejšou značkou olivových olejov na svete, spestrili temperamenté tanečno-hudobné rytmy flamenca vo vystúpení formácie Lagrima, ako aj sprievodné slovo Martina Zounara, moderátora televíznej kulinárskej relácie Prima vareška. Pán Zounar sám asistoval pri príprave zálievky, ktorá podľa jeho slov zohráva jednu z najdôležitejších úloh pri  použití v kuchyni. „Na prípravu chutnej zálievky sú preto potrebné len tie najkvalitnejšie ingrediencie ako Extra panenský olivový olej Borges, vínny ocot z Modeny, čerstvé bylinky, francúzska horčica, orechy...“

OLIVOVÝ OLEJ JE PRÍRODNÝ PRODUKT

Olivový olej je stopercentný prírodný produkt. Olivová šťava sa získava výhradne mechanickými postupmi. Existujú desiatky druhov a pôvodov olivového oleja. Tak víno, ako aj oleje sa degustujú a klasifikujú, majú svoje pozitívne charakteristiky, napr.: horkosť, sladkosť, ale aj svoje defekty, ktorými môžu byť prehnaná pikantnosť alebo kovová chuť. Používajú sa podľa druhu jedla a charakteru príležitosti. 

Olivový olej dnes prekračuje naše hranice s pasom zdravia a dobrej chuti. Odvážne preniká do našej – stredoeurópskej kultúry, našich reštaurácií, ulíc, obchodných domov. Zdá sa, že všetci sme si uvedomili, aký je zdravý a lahodný.

Olivový olej je najviac konzumovaný mononenasýtený tuk na svete, predovšetkým si však na ňom pochutnávajú v krajinách okolo Stredozemného mora. Nielenže má skvelú chuť, ale existujú dôkazy, že tí, ktorí ho konzumujú, tešia sa dlhšiemu životu a ľahšie predchádzajú mnohým chorobám.

Olivový olej je predovšetkým kulinársky zážitok – môžeme ho použiť od prípravy najrozmanitejších šalátov cez smaženie a grilovanie až po pečenie koláčov.

POROVNANIE SPOTREBY OLIVOVEHO OLEJA

V Španielsku sa skonzumuje najviac olivoveho oleja na svete – 500 000 ton ročne. Na porovnanie, Slováci skonyumujú 338 ton olivového oleja ročne.


BORGES

Od roku 1986 vyrába španieslska firma Aceites Borges Pont z katalánskej Tarregy jedny z najlepších olivových olejov na svete.

BORGES je:
Najväčší španielsky exportér olivových olejov za rok 1998, 1999, 2000, 2001, 2002 a 2003.
Najlepšia španielska potravinárska spoločnosť za rok 2000, podľa španielskeho ministerstva poľnohospodárstva.
Najrozšírenejšia značka olivových olejov na svete, známa vo viac ako 100 krajinách.
Laboratórium Borges bolo v roku 2002 uznané Medzinárodnou radou pre olivový olej (COI).



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.