PROCES ZÍSKAVANIA OLIVOVÉHO OLEJA BORGES |
||
Autor(ka) : Kristína Farkašová Dátum a čas : 30.4.2004 00:00 Kategória : Zdravie WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
Plodom olivovníka je oliva (Olea Europea), z ktorej sa získava olivový olej. Zloženie tohto plodu v čase zberu je veľmi variabilné, v závislosti od typov olív, zeme, klimatických podmienok a pestovania. | ||
V BORGES sa všetko začína na poli, pestovaním a zberom olív. Keďže produkuje 100% prírodný produkt, fabrika by bez polí nemala význam. Továrne Aceites Borges Pont, a. s., sú v Španielsku najmodernejšie na extrahovanie, rafinovanie a balenie olivového oleja. Rodinný podnik so 100% španielskym kapitálom tam vyrába ročne, v najvyššej kvalite, podľa prísnych noriem a viac ako storočných skúseností v sektore, viac ako 23 000 ton olivového oleja všetkých typov. Plodom olivovníka je oliva (Olea Europea), z ktorej sa získava olivový olej. Zloženie tohto plodu v čase zberu je veľmi variabilné, v závislosti od typov olív, zeme, klimatických podmienok a pestovania. V priemere olivy obsahujú: Zo všetkých druhov olív sa spracúvajú vynikajúce panenské oleje a každý z nich má svoje osobité vlastnosti. Zdravé olivy sa melú v deň zberu a olej sa uskladní adekvátnou formou. Zber Mlyn Mletie Lisovanie Zlievanie
Panenský olivový olej sa analyzuje v laboratóriách určených na kontrolu kvality, tak pri príjme, ako aj počas ďalších fáz výrobného procesu. Okrem chemickej analýzy postupuje olivový olej do časti ochutnávania majstrami degustátormi zo spoločnosti Borges, ktorí posudzujú jeho senzorické vlastnosti. Pivnice na panenský olivový olej Na udržanie mimoriadne trvalej kvality panenských olivových olejov sa musia skladovať v oceľových nehrdzavejúcich alebo sklených lisovaných nádobách, pri konštantných a miernych teplotách, na tmavom mieste a v pokoji. Borges disponuje klimatizovanou pivnicou s kapacitou 700 ton v nádobách z nehrdzavejúcej ocele, kde sa s olivovým olejom hýbe opatrne, aby sa predišlo jeho kontaktu so vzduchom alebo hociktorým iným faktorom, ktorý by ho mohol znehodnotiť. Rafinovanie panenského olivového oleja Olivový olej nevhodný na priamu konzumáciu (lampante) – sa musí rafinovať, aby sa mohol konzumovať. V procese rafinácie sa nevyskytuje žiadny chemický komponent. Olivový olej
©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |