Raňajky v minulosti a dnes 2/2 |
||
Autor(ka) : MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. Dátum a čas : 10.5.2004 00:00 Kategória : Výživa WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ... |
||
V súčasnosti neexistuje zdravotná prevencia vo sfére výživy a až 50% ľudí podceňuje riziko vyplývajúce z neadekvátnej stravy, pokiaľ ide o kvantitu aj kvalitu. | ||
Stravovacie návyky ako dôvody obezity u násV súčasnosti neexistuje zdravotná prevencia vo sfére výživy a až 50% ľudí podceňuje riziko vyplývajúce z neadekvátnej stravy, pokiaľ ide o kvantitu aj kvalitu. Výskyt nadhmotnosti a obezity ovplyvňuje: · energetická dysbalancia - výdatnosť stravy je vyššia ako energeticky výdaj, · vysoký podiel tukov v strave - tučné bravčové mäsa, údeniny, hranolčeky, chipsy, jedlá rýchleho občerstvenia. Odporúčaná dávka tukov je prekračovaná až o 38 %, · nízka je konzumácia potravín, ktoré sú zdrojmi ochranných nutrientov: Sacharidy
Rozdeľujeme ich na: VYUŽITELNÉ SACHARIDY Monosacharidy – glukóza fruktóza galaktóza Disacharidy – sacharóza (cukor repný, trstinový, čokoláda, marmeláda...) maltóza laktóza (mliečny cukor) Polysacharidy – škrob (múčne jedlá, chlieb, pečivo, ryža, zemiaky, strukoviny...) NEVYUŽITELNÉ SACHARIDY = VLÁKNINA POTRAVY Pektíny Gumy Hrubá vláknina – Celulózy Lignín Potreba sacharidov: deti 10-15g/kg telesnej hmotnosti/deň dospelí 4-5g/kg hmotnosti/deň Celkový príjem komplexných sacharidov má kryť u dospelého zdravého jedinca 55 % dennej energie, z toho cukry menej ako 10 %. Jednoduché cukry (nie škroby a vláknina) sú tzv. rýchle cukry, lebo sa rýchlo rezorbujú a poskytujú energiu. Zhoršené socio-ekonomické podmienky negatívne ovplyvňujú výber potravín v zmysle preferencie lacnejších, menej kvalitných potravín, ktoré sú zdrojom rizikových živín. ©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené. |