Tmavá čokoláda rozširuje cievy, ale treba ju jesť s mierou
Autor(ka) : Zuzana Konečná
Dátum a čas : 17.6.2004 00:00
Kategória : Zdravie
WWW.LADY.SK Stránky pre modernú ženu venované móde,kráse zdraviu ...
Komu (email) :
Od (email) :
Od (meno) :
  

Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len pre tmavé druhy.

Dobrá správa pre maškrtníkov: kto zje každý deň 45 gramov čokolády, robí dobre svojmu srdcu a cievam. Ale pozor - platí to len pre tmavé druhy.

Mary Englerová z Kalifornskej univerzity dávala počas dvoch týždňov jedenástim  dobrovoľníkom polovicu tabuľky (45 gramov) čiernej čokolády. Desiati dobrovoľníci v kontrolnej skupine konzumovali rovnaké množstvo mliečnej čokolády.

Čím je čokoláda tmavšia, tým je v nej väčší podiel kakaa. Kakao obsahuje rastlinné látky - flavonoidy. Predchádzajúce štúdie ukázali, že tieto látky znižujú zrážanlivosť krvných doštičiek a zároveň rozširujú cievy. Ultrazvukovým vyšetrením sa zistilo, že cievy konzumentov tmavej čokolády sa rozšírili o desať percent. U ľudí, ktorí jedli mliečnu čokoládu, naopak došlo k miernemu zúženiu ciev.

Profesor Jeffrey Bloomberg z Tufts University v Bostone predpokladá, že vzhľadom na pozitívne výsledky sa výskum rozšíri na ďalšie potraviny obsahujúce flavonoidy. "Nielen čokoláda, ale aj čaj, ovsené vločky a čučoriedky sú vhodnými zdrojom flavonoidov," povedal Bloomberg. Konzumácia nadmerného množstva čokolády však podľa profesora nie je dobrá, pretože okrem flavonoidov obsahuje aj veľa kalórií a nasýtených kyselín, ktoré škodia cievam. "Čokoláda síce obsahuje veľa flavonoidov, ale nie je to náhrada zdravej stravy," upozornil Bloomberg.

Copyright©2004 TASR



©2001 Fornet. Všetky práva vyhradené.